fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Okullarda Şiddetin Engellenmesi İçin Neler Yapılmalı?

Görüntülenme Sayısı: 22965

Okullarda okul öncesi dönemden liseye kadar gösterilen şiddet eğilimlerinin engellemesi için neler yapılmalı? Çocuklar, ebeveynler ve öğretmenler nasıl bir işbirliği göstermeli?

Okullarda Şiddetin Engellenmesi İçin Neler Yapılmalı?

    Öncelikle Okul Kurallar Belirlemeli

  • Okullarda şiddet içerikli davranışların engellenmesi için okul mensuplarının ortak bir politika oluşturmak gerekir. Bu politika doğrultusunda her okulda “Şiddet Eylem Planı” oluşturulmalıdır.
  • Okul çevresinde ve okul içerisinde öğrencilerin model alabilecekleri olumsuz örneklerin engellenmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Olumsuz davranışlar ile dikkat çekmeye çalışan öğrencilere sosyal faaliyetlerde görev vermek, olumlu davranışlar sergilemeleri için ortamlar yaratmak olumuz davranışların azalmasını sağlayabilir.
  • Öğrencilerin kendi kişilik özelliklerini tanımaları, problem çözme becerilerini geliştirmeleri için sınıf rehberlik çalışmaları önem taşımaktadır. Rehberli uygulamaları ve grup çalışmaları yaparak öğrencilere destek sağlanabilir.
  • Okullarda Şiddetin Engellenmesi İçin Neler Yapılmalı?-1

    Aile-Öğretmen İşbirliği Sağlanmalı

  • Anne-babaların okul ile iş birliği yapması çok önemlidir. Evde şiddet içerikli (sözel, fiziksel ve duygusal şiddet olabilir) davranışlara maruz kalan çocuklar, sınıf içinde bu davranışları sergileyebilirler. Bu nedenle önce ev ortamı düzenlemek ve anne-babaların çocuklarına olumlu model olmalarını sağlamak gereklidir.  
  • Tüm öğretmenler tarafından okulda ortak kurallar oluşturulması ve uygulanması şiddetin önlenmesi için gereklidir. Evde ve okulda kurallara uyma ile ilgili öğrencilere tutarlı davranmak, bir süre sonra çocukların davranışlarında değişikliğe neden olabilir.
  • Şiddet içerikli davranışlara öğretmenlerin göz yumması, öğrencilerin bu davranışları daha fazla sergilemelerine neden olabilir. Gözlemler sonucu desteğe ihtiyaç olduğu düşünülen öğrenciler vakit kaybetmeden okul rehberlik servisine yönlendirilmelidir. Bu öğrencilerin aileleri ile görüşülerek, işbirliği sağlanmalıdır.
  • Çocukların yaşam alanlarına ziyaretler yapmak, öğrenciyi daha iyi tanımaya fırsat sağlar. Bu yüzden şiddet içerikli davranışlar sergileyen çocukların evlerine ziyaretler düzenlenmesi faydalı olabilir.
  • Okullarda Şiddetin Engellenmesi İçin Neler Yapılmalı?-2

    Şiddet İçerikli Fimler ve Oyunlar

  • Şiddet içerikli film ve oyunlar çocukların gerçeklik algılarının bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle çocuğunuzla seyrettiğiniz programlara dikkat etmek, olumsuz davranışlar, olumsuz davranışların sonuçları ile ilgili evde konuşmalar yapmak anne-babaların yapabileceği, şiddeti önleyici çalışmalar olabilir.
  • Yaşça büyük öğrenciler fiziksel şiddet dışında, duygusal, siber ve cinsel şiddet eğitimleri de gösterebilirler. Bu konularda okul rehber öğretmeni tarafından öğrenci ve veliler için okulda seminer çalışmaları yapılması fikir birliği oluşması açısından yararlı olacaktır.
Bu makale Elif Biçer tarafından 02 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Üstün Zekalı ve Üstün Yetenekli Çocuk Ailesi Olmak Anne-babalar çocuklarının sağlıklı gelişiminde büyük role sahiptir. Bu rol üstün yetenekli ve üstün zekalı çocuğu olan anne-babalar için de geçerlidir.
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Gayrettepe Armada İlkokulu Özel Okul
Özel Gayrettepe Armada İlkokulu

Dershanecilik hayatını okul hayatına çevirdiğini duyduğumda Türkiye eğitim sistemi için büyük bir avantaj olarak değerle...

Özel Soğanlık Sınav Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Soğanlık Sınav Koleji İlkokulu

Her sabah güne sabah sporuyla başlıyor öğrenciler Side to Side sistemi de mükemmel

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum