Çocuklarda Okul Korkusu ve Anne Babadan Ayrılmak İstememe
Uzun bir tatil sürecinden sonra okullar nihayet açıldı. Çocuğu okula yeni başlayan anne-babalar okulun ilk günü en az çocuklar kadar heyecanlıydı. Hem heyecanlı, hem mutlu, biraz da gergin. Özellikle de beklenmeyen bir durumla karşılaşınca; ayrılmak istemeyen çocuklar!
Çocuklar Neden Anne-Babadan Ayrılmak İstemez?
Bunun birçok nedeni olabilir. Genellikle sorun yeni, bilinmedik bir ortama karşı geliştirilen negatif tutumdur. Okul kavramı çocuğun zihninde tam bir karşılık bulmamış olabilir ve bu durumda kendini güvende hissetmez. Güvendiği kişi kimse ona daha fazla bağlılık geliştirir ve ayrılmak istemez. Çocuk aslında anne ya da babadan ayrılmak istemediği için ağlamıyordur, ilk defa karşılaştığı okul ortamında ne ile karşılaşacağını bilmediği için tedirgin oluyor, yeni bir sosyal ortama alışmaktan dolayı kaygılanıyor bu nedenle ağlıyordur.
Anne-Babalar Bu Durumda Ne Yapmalı?
Öncelikle sakin olunmalı. Şunu unutmamalısınız; bu durumu ilk yaşayan ebeveyn siz değilsiniz. Ve son da olmayacaksınız. Çocuğunuzun bu kaygısının normal olduğunu ve geçici olduğunu bilmelisiniz. Siz bu konuda ne kadar rahat olursanız çocuğunuzu da o kadar rahatlatırsınız. Çocuğunuza kaygılanmasının doğal ama geçici olduğunu anlatmalısınız. Öğretmenler ayrılık kaygısı yaşayan çocuklarla ilgili oldukça deneyimlidirler ve bu durumu yönetmekte profesyonellerdir. Öğretmen ile işbirliği yaparak çocuğunuzu okula sağlıklı bir şekilde alıştırma planınızı yapabilirsiniz. Sakın bu durumun hep böyle süreceğini, çocuğunuzun her gün ağlayacağını ve okula alışamayacağını düşünmeyin. Bu karamsarlık çocuğunuzu da olumsuz etkiler ve alışma sürecini uzatır.
Neleri Yapmamalı?
Çocuklarınız okula gitmek istemediği zaman yapmamanız gereken 4 önemli faktör vardır.
1. Çocuğunuzu kandırmayın.
Nasıl olsa alışana kadar unutur düşüncesiyle yapmayacağınız şeyleri vaat etmeyin. Ben seni dışarıda bekleyeceğim diyip, okuldan çıkıp gitmeyin. Zaten güven problemi yaşayan çocuğunuzun size karşı olan güvenini zedelemiş olursunuz. Size daha çok bağlanarak kandırılacağı düşüncesiyle hiç bırakmak istemeyebilir.
2. Çocuğunuzu ödüllere boğmayın.
Okula uyum sağlamak karşılığında ödül verilecek bir davranış olmamalı. Eğer çocuk okulda ağlamadan durmanın karşılığında ödül alırsa okulda kalmasının tek nedeni ödül olacak ve her zaman bir beklenti içinde olacaktır. Ödül vaat etmeden küçük sürprizler yapabilirsiniz.
3. Çocuğunuzu kıyaslamayın.
Çocuğunuzun bu sürecinde diğer çocuklarla asla kıyaslamayın. Yaşadığı kaygıya odaklanın ve çözüm yollarını birlikte arayın.
4. Çocuğunuzu yaftalamayın.
Onu bebek olmakla, güçsüz olmakla ya da zayıflıkla suçlamayın. Bu suçlama çocuğunuzun başa çıkmakta zorlandığı durumu daha da kötüye götürecektir.
Unutmayın; çocuğunuzla beraber yaşadığınız her problemde sizin başa çıkma beceriniz ve tutumunuz ileride çocuğunuzun kriz anlarında başa çıkma becerilerine yansıyacaktır.