fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Hoşgeldin İkinci Dönem

Görüntülenme Sayısı: 3957

Nihayet okullar açıldı sevgili anne-babalar. Bugün miniklerinizi birazcık zorlanarak da olsa yataktan kaldırdınız ve güzel bir kahvaltıdan sonra servislere neşe içinde yolladınız. Büyük ihtimalle de “neşe içinde” olan taraf sizdiniz. Her şeyden önce miniklere ve öğretmenlerine güzel bir dönem diliyoruz.

Hoşgeldin İkinci Dönem

Çocuklar Okula Gitmemek İçin Diretebilir

Anaokuluna bu sene başlamış miniklerimiz bugün biraz duygusallaşabilirler lütfen endişelenmeyiniz. Tatilde kendilerine bir düzen ya da düzensizlik oluşturdular ve buna alıştılar bu nedenle bugün okulda birazcık zorlanabilirler, durmak istemeyebilirler, eve gitmek için gözlerinden yaşlar süzülebilir.

Öğretmeninize Güvenin

Öğretmenleri bu duruma oldukça alışkındır emin olunuz. Başarılı bir şekilde krizi yöneteceklerdir. Aynı isteksizlik mini mini birlerde de görülebilir. 2. Dönemin başında bu tür problemlerin görülmesi çok doğaldır. Önemli olan çocuk istemediği için okula götürmeme gibi bir hataya düşmemektir. “Bugün gitmesin de yarın ben onu ikna ederim” mantığıyla yollamadığınız günün ertesi gün çocuk okula gitmemek için çok daha dirençli olacaktır. Bu nedenle çocuğa, okula gitmeme isteğiyle ilgili tavrınızı çok net ve kararlı bir şekilde koymanız gerekmektedir. Çocuk ağladığı için okuldan anne-baba tarafından alınması, çocuğa “uzun bir süre ağlarsan okuldan eve gidebilirsin” mesajını verir.

Düzenli Olarak Okula Gitmesini Sağlayın

Çocuğunuzun bu isteksizliğiyle başa çıkabilmesinin tek yolu düzenli olarak okula gitmesi ve okul hayatının rutinlerine tekrar adapte olmasıyla mümkündür. Çocuğunuza artık tatilin sona erdiğini ve okulların açıldığını, ilk dönemde olduğu gibi her gün düzenli olarak okula gideceğini anlatın. İlk haftalarda çocuğunuz çok istese dahi evde kalmasına izin vermeyiniz. Çünkü çocuğun isterse ve anne-babaya ısrar ederse evde kalması demek okul zamanları eve kalabilme gibi bir alternatifinin var olduğu fikrine kapılmasına yol açar. Okula gitme konusunda esnek davranmayınız.

Öğretmenin İsteklerine Kulak Verin

Çocuğunuz okulda çok ağladığı için eğer öğretmeni kalmanızı istemiyorsa okulda beklemeyiniz. Çocuğunuzun ağlamasının nedeni okuldan gitmek istemesi olabilir fakat sizin varlığınız da maalesef çocuğunuzun ağlama şiddetini artırabilir ve pekiştirir. Sizin anne-baba olarak orada bulunmanız çocuğunuza, onu eve götürmeye hazır olduğunuz mesajını verebilir. Öğretmenler bu alanda gerçekten deneyimli profesyonellerdir. Daha önce belki de sayısını bilmedikleri kadar öğrencinin bu durumuyla başa çıkmasına yardımcı olup destek vermişlerdir. Bu nedenle öğretmeninizin yönlendirmesine güvenin. Gerekli gördüğü takdirde okul psikolojik danışmanından da yardım alarak bu durumu çözecektir. Ve emin olun size ihtiyaç duyulduğunda mutlaka çağıracaklardır. Çocuğunuzun ağlaması, duygusal olarak yıprandığını, öğretmenin ilgilenmediğini, gerekli müdahalelerin yapılmadığı anlamına gelmez. Belki sadece sakinleşmesi için biraz zamana ihtiyacı vardır ve öğretmen ona bu zamanı tanıyordur. Bir süre sonra sakinleşip sınıfa uyum sağlayacak ve ilk dönemde olduğu gibi okula mutlu bir şekilde gelecektir. Sizin anne-baba olarak okulda bulunmanız ve çocuğunuza bunu belli etmeniz sadece bu uyum sürecini uzatır ve hem çocuğunuz hem de öğretim sürecini aksatır.

Okulla İlgili Konuşun

Çocuğunuzla okulla ilgili konuşun. Konuşmanızda dürüst olun. Vaatler de ya da ödül tekliflerinde bulunmayın. Eğer okula gidersen sana istediğin oyuncağı alacağım derseniz çocuk okula bir şeyler öğrenmek için değil ödül için gider. Okula gitmenin onun sorumluluğunda olduğunu öğrenmesi gerekir. Bu nedenle okula gittiği için ödüllendirilmek bu sorumluluğun oluşmasına engel oluşturur.

Siz çocuğunuzla konuşun. Sorumluluklarını sakin bir şekilde anlatın. Ve okula yollayın. Bunun geçici bir isteksizlik olduğunu unutmayın. Doğru ve profesyonel müdahalelerde kısa bir zamanda geçecektir. Bu konuda uzmanlara güvenin.

Mutlu çocukların olduğu bir ikinci dönem olsun…

Bu makale Esin Acartürk tarafından 02 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
3-6 Yaş Dil Gelişimini Destekleyici Etkinlikler Dil gelişimi, bilişsel gelişimin en önemli göstergesidir. Çocuğunuzla yaptığınız her etkinlik dolaylı yoldan bilişsel gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Şerifali Sevinç Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Şerifali Sevinç Koleji İlkokulu

Okula kayıt için ilk geldiğim gün personel ve okul müdürünün karşılaması çok sıcak ve ilgiliydi yeni bir okul olmasına r...

Özel Soğanlık Sınav Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Soğanlık Sınav Koleji İlkokulu

Her sabah güne sabah sporuyla başlıyor öğrenciler Side to Side sistemi de mükemmel

Özel Ataşehir Açı Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Ataşehir Açı Koleji İlkokulu

Sınıf Öğretmenimizden ve öğrencilere karşı tutumundan sevgi dolu yaklaşımı anlayışı ve sabırlı oluşundan vermiş olduğu...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum