Pozitif Disiplin Nedir Ve Neden Önemlidir?
Pozitif disiplin, saygı görmek ve göstermek, dinlemek, sevgiyi belli etmek ve iyi davranışı ödüllendirmek anlamına gelmektedir. Doğru davranışları ve yanlış davranışları çocuklara öğretebilmek için aşağıdaki sekiz noktayı takip etmelisiniz.
Bugünkü Konumuz Disiplin
Pozitif disiplin nedir ve neden önemlidir? Disiplinde çocuğunuz otokontrolü öğrenir, özgüven ve benlik duygusu ile saygıyı öğrenir. Pozitif disiplin, çocuğunuza saygı gösterdiğiniz, onu dinlediğiniz, onun iyi davranışlarını ödüllendirdiğiniz, onu sevdiğinizi gösterdiğiniz, yanlış olanı sevgiyle öğrettiğiniz bir davranış biçimi anlamına gelmektedir.
Çocuk yetiştirmede pek çok çocukta karşılaşılan sorunlar, onlara oyuncaklarını paylaşmayı öğretmek, uyku zamanı geldiğinde yatağa gitmek, sınırların olduğunu öğretmek, tavuk kızartması dışında da yiyeceklerin yenmesi gerektiğini öğretmektir. Ebeveyn olmak gözde bir meslek değildir. Ebeveyn olarak çocuğunuzun dostu, arkadaşı değilsinizdir, çocuğunuzun doğru bir şekilde yönlendirilebilmesi için ona rehberlik etmeli ve onu korumalısınız. Bunun için de kesin kararlar ve keskin kurallar olmalıdır.
Kurallar ve Sevgi Farklı Şeylerdir
Kurallar var olsa bile çocuğunuz sizi hala çok seviyor olacak ve yıllar sonra bile, onun en iyisi olması için yaptığınız yardımlar için, size minnettar kalacaktır. Küçükken çocuğunuzun her şeyine izin verirseniz ilerleyen yaşlarında çıta daha yüksek olacak ve disiplin konusunda ebeveyn olarak çok daha zorlanacaksınızdır.
Disiplinde geçerli olan sekiz maddeye bakalım.
- İyi bir rol-model olun. Çocuğunuz sizi izler ve taklit eder, davranışlarınız konuşmalarınızın önüne geçeceğinden davranışlarınızla da ona örnek olmalısınız.
- Tutarlı olun. Belirlediğiniz kurallar ve sınırlar neler ise onlara her koşulda sadık olun. Kesinlikle geri adım atmayın.
- Sakin olun. Çocuğunuzun aşırı tepkilerine karşı daha az bağırma ve daha az tepki ona en iyi ders olacaktır.
- Yorumlarınız ve açıklamalarınız kısa ve tatlı bir ses tonu ile yapılan konuşmalarla olsun.
- Çabuk olun. Halka açık bir alanda bile çocuğunuza disiplin vermekten kaçınmadan hemen müdahale edin. Aradan zaman geçer ise siz ya da çocuğunuz konuyu unutabilir, hatırlamıyorum demesine izin verecek kadar gecikmeyin.
- Kararlı ve ciddi olun. Disiplin kuralları ve sınırlamalarında yeteri kadar kararlı ve ciddi oluşunuz ile çocuğunuzun onları reddetme olasılığı azalacaktır.
- Gerçekçi olun. Çocuklarınızın ayak işlerini yapmaya katlanmanız ne kadar sürecek? Ondan makul beklentileriniz olur ise alacağınız olumlu cevaplar da o kadar hızlı olacaktır.
- Çocuğunuzun iyi yönlerini kaçırmayın. Çocuğunuzun davranışları dikkatinizi çekmeye yöneliktir. Onlara sarılarak sevginizi göstermeyi tercih edin, onların olumlu davranışlarını övün. Bağırmalarınız, hatta çığlıklarınız çocuklarınızın üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır.
Cesaretlendirin
Sonuçta, onun oyuncaklarını toplaması için çocuğunuzu övün ve yapabileceği konusunda onu cesaretlendirin. Zamanla onun bu davranışı, siz söylemeden yaptığını göreceksiniz. Dikkatinizi çekmek için yaramazlık yapmasına gerek kalmayacak, övgü almak için istediklerinizi yapacaktır.
Unutmamanız gerekir ki çocuğunuzun davranışları çabucacık değişmez. İlk önce disiplin tohumlarını ekeceksiniz. Tohumların bir gecede ağaç olmasını beklememelisiniz.
Bu makalemiz ilginizi çektiyse Çocuğunuza Sorumluluk Kazandırma adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.