Okuma Öncesi Çocuğunuza Nasıl Destek Olursunuz?
Okuma-yazmayı öğrenme süreci okul olgunluğuna sahip olamayan çocuklar için oldukça zorlu ve karmaşık bir süreçtir. Çocuğum okula hazır mı? sorusunu sormadan önce çocuğunuzu okula hazırlamanız gerekmektedir. Çocuğu okula hazırlamak; çocuğu uzun, dikkat gerektiren ve aşamalı bir öğrenme sürecine hazırlamak demektir.
Yönergelere Uygulayabilmeli
Bir çocuğun akademik bir öğrenim sürecine hazır olmasının ilk gereklerinden biri “yönerge” alabilmesidir. İkili ve üçlü yönergeler vererek bunları uygulamasını isteyebilirsiniz. Örneğin: Şimdi resim defterini aç, resim defterinin ortasına yeşil kalemle bir kare çiz. Çocuğunuz yönergeleri dikkatle dinleyip uyguladıkça yönergelerinizi aşama aşama karmaşıklaştırabilirsiniz. “Defterini aç, yeşil kalemler bir kare çiz, çizdiğin karenin içine 2 tane kırmızı elma yap." vb…
Bol Bol Kitap Alıştırması Yapın
Bol bol çocuk kitapları alabilirsiniz. Çocuk kitaplarını incelemek, dinlemek, yorumlamak çocuğun hayal dünyasını genişletir. Ayrıca dil gelişimini güçlendirir. Yeni aldığınız resimli bir kitabı okumadan önce sadece resimlerine bakarak çocuktan kendi hikayesini oluşturmasını isteyebilirsiniz. Sonrasında kitabı okuyup, kitaptaki hikayeyle çocuğunuzun hikayesi arasındaki benzerlikler ve farklılıklar üzerinde konuşabilirsiniz. Beraber resimler çizerek bir hikaye oluşturup çocuğunuzun cümleleriyle bunu kitap haline getirebilirsiniz. Sonrasında oluşturduğunuz hikayeyi dramayla (bir evcilik oyunu gibi) canlandırabilirsiniz.
Televizyonsuzluğu Alıştırın
Çocuğunuzu salondan çıkartıp salondaki küçük bir eşyanın yerini değiştirin. Daha sonra çocuğunuzu salona alıp nerede değişiklik yaptığınızı bulmanızı isteyerek eğlenceli dikkat çalışmaları yapabilirsiniz. Her akşam belli bir süre televizyonu kapatıp serbest zaman etkinliği yapabilirsiniz. Siz kitabınızı okurken çocuğunuz çeşitli materyallerden kesme yapıştırma ya da daha farklı bir etkinlik yapabilir. Burada amaç her aile bireyinin teknoloji olmadan farklı etkinliklerle ilgilenmesidir. Okula başladığında bu zaman dilimini ödev yapma zamanı olarak değiştirebilir ya da ayrı bir ödev zamanı oluşturduğunuzda çocuğunuzun uyumunu kolaylaştırabilirsiniz. Okula başladığında ödev bir sorun olmaktan çıkar.
Diğer Etkinlikler
- Aile üyelerinden birinin gözünü kapatarak çocuğa farklı bir çorap ve tişört giymesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra gözü kapalı kişi çorabın ve tişörtün çeşitli özelliklerini sorarak hangi tişört ve çorabı giydiğini bulabilir. Burada çocuğun hem bağımsız giyinme becerisini güçlendirip hem de tanımlama yapmasını sağlamış olursunuz.
- Tüm aile bireyleri bir araya toplanıp eksik cümle tamamlamaca oynayabilirsiniz. Örneğin; “Ben bugün…” cümlesi tamamlanabilir, söylenen bir eylemi başka bir aile üyesi söylememeli ve 3 tur sorduktan sonra, bir kişi seçilerek o kişinin söylediği cümleleri hatırlıyor musun? diye sorularak hafıza çalışması da yapabilirsiniz.
- Sırasıyla 5-6 kelime söyleyip ona tekrar ettirebilir ilerledikçe kelimeleri artırarak keyifli dikkat çalışmaları yapabilirsiniz.
- Çocuğunuzla belli sürelerde masa başında çalışabileceğiniz gibi bu çalışmaların çoğunu kağıt-kalem olmadan tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış dikkat geliştirme oyunlarıyla çeşitlendirmenizi öneririz. Çocuk sizinle eğlenirken öğrenmeli ve kendini geliştirebilme ki bir sonraki öğrenme becerisine motive olsun. Unutulmamalı ki eğlenceli ve yaratıcı her yeni öğrenme deneyimi çocuğunuzu bir sonraki öğrenmeye daha istekli bir şekilde hazırlar.