fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Ciddiye Alınması Gereken Bir Problem; Başarı Kaygısı

Görüntülenme Sayısı: 7483

Kaygılı olmak genel bir tedirginlik durumuyla kendini gösteren bir durumdur. Bu durum bazen gerçek bir olaydan bazen de gerçek olmayan bir olaydan kaynaklanabilir.

Ciddiye Alınması Gereken Bir Problem; Başarı Kaygısı

Herkeste Var Ama..

Hafif kaygı hemen hemen hepimizin zaman zaman yaşadığı ve çoğu zaman durumlara uyum sağlamamız için itici güç de olabilen bir duygudur. Her yeni başlangıçta hemen hemen hepimiz kaygılanırız. Okula yeni başlama, bilinmeyen bir sosyal ortama girmek, iş değişikliği, yeni insanlarla tanışmak, bir topluluğa sunum yapmak gibi durumlar bizi kaygılandırabilir ve çoğu zaman yaşadığımız kaygı hem çok normaldir hem de bazı zamanlar daha başarılı olmamıza yol açar.

Ciddiye Alınması Gereken Bir Problem; Başarı Kaygısı-1

Sürekli Kaygının Etkilileri Nedir?

Ancak kaygı süreklilik gösterir ve gündelik yaşamımızı etkilemeye başlarsa o zaman bizim için bir problem haline gelmiş demektir.

Okula giden çocuklarda ise başarı kaygısı çocuğun tüm yaşamını etkiler hale gelebilmektedir. Genel olarak buna başarısızlık korkusu neden olmaktadır. Çocuk sonuçlara olması gerektiğinden çok daha fazla anlam yükler. Bu sonuçlar notlar, ödevler, sınavlar, sözlüler, projeler olabileceği gibi spor ya da sanatsal alanda elde edeceği sonuçlar da olabilmektedir. Çocuk kendinin ancak alacağı notlarla değerli olacağını düşünür. Bu düşünceler onda sürekli kaygı, kaygının sonucu ise bazen fizyolojik olarak rahatsızlanmaya bile neden olabilir. Çocuk attığı her adımda “yapacağı işi başaramayacağı” düşüncesine hakim olur.

Ciddiye Alınması Gereken Bir Problem; Başarı Kaygısı-2

Kaygının Birçok Sebebi Olabilir

Bir çocuğun kaygılı olmasının bir çok nedeni olabilir. Yapılan araştırmalarda kaygılı çocukların ailelerinin çoğunun açık olmasa dahi kapalı bir şekilde çocuktan üstün bir başarı beklentisi içinde oldukları gözlemlenmiştir. Çocuklarının ihtiyaçları ile ailenin yüksek beklentileri arasında uyumsuzluk vardır. Çocuğun hali hazırdaki başarılarını görmezler.

Ciddiye Alınması Gereken Bir Problem; Başarı Kaygısı-3

Kaygılı Çocuğunuza Nasıl Destek Olursunuz?

Çocuğunuzun kaygı düzeyinin çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız ve çocuğunuzun günlük yaşantısını etkiler hale geldiyse bu durumda mutlaka bir uzmandan destek almalısınız. Uzmandan destek alırken siz de çocuğunuza güven verin. Çocuğunuzun en çok ihtiyacı olan şeyin sizin desteğiniz ve ona sağlayacağınız güven olduğunu unutmayın. Çocuğunuzla sağlıklı, açık ve net bir iletişime geçerek sorunu, onu kaygılandıran durumları ortaya çıkarmasına yardımcı olun. Çocuğunuza bu desteği verirken onu bu problemin çözümü için sorumluluğu almaya yönlendirmelisiniz.

Çocuğunuza ayrıca doğru nefes alma ve gevşeme tekniklerini öğreterek kaygı durumlarında fizyolojik olarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse Çocuğum Üstün Zekalı Mı? adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Bu makale Esin Acartürk tarafından 02 Haziran 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Çocuğumun Sosyal Medya Hesabı Olmalı Mı? Çocuğunuzun sosyal medya hesabı edinmesini nasıl karşılamalısınız? Sosyal medyada çocuğunuzun takibini nasıl yapmalısınız? Tüm bu soruların cevabı makalemizde.
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Şerifali Sevinç Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Şerifali Sevinç Koleji İlkokulu

Okula kayıt için ilk geldiğim gün personel ve okul müdürünün karşılaması çok sıcak ve ilgiliydi yeni bir okul olmasına r...

Özel Alfa Anaokulu Özel Okul
Özel Alfa Anaokulu

Çocuğunuzu gözünüz arkada kalmadan teslim edebılecegınız sevecen cok Tatlı ilgili öğretmenleri olan bir Anaokulu.iyiki v...

Özel Madenler Erse Anaokulu Özel Okul
Özel Madenler Erse Anaokulu

Seramik dersleri çok beklediğim gibi çıkmadı açıkçası ama el sanatları eğitimlerine büyük özel gösteriyorlar. Çocuklar h...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum