fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Rehberlik Araştırma Merkezine (RAM) Başvuru

Görüntülenme Sayısı: 47662

Rehberlik Araştırma Merkezine (RAM) başvuru nasıl yapılmaktadır?

Rehberlik Araştırma Merkezine (RAM) Başvuru

Rehberlik araştırma merkezlerine iki şekilde başvuru yapılmaktadır.

  • 0-4 Yaş Okul Öncesi Çocukları İçin: Okul öncesi eğitime daha başlamamış, küçük yaş (0-4 yaş) çocukları olan aileler, çocuklarında gelişimsel bir gerilik gözlemlediklerinde direkt olarak yaşadıkları ilçeye bağlı olan Rehberlik Araştırma Merkezlerine başvuruda bulunabilirler. Ancak gelişiminde görülecek farklılığın net olarak tespit edilmesi ve rapor alınabilmesi için aileler mutlaka hastaneye yönlendirilmektedir. Bu nedenle küçük yaş çocukları olan aileler genellikle önce hastanelerin “çocuk gelişimi, çocuk nörolojisi ya da çocuk psikiyatrisi” bölümlerine başvurarak gelişim değerlendirmelerinin yapılmasını sağlamaktadır. Daha sonra da hastaneden aldıkları rapor ile bulundukları ilçedeki Rehberlik Araştırma Merkezlerine gitmektedirler. Bu yaş grubu çocuklarda gelişimsel bir gerilik (zihinsel yetersizlik, otizm, görme kaybı, işitme kaybı, bedensel yetersizlik, dil gelişim geriliği..vb) mevcutsa ücretsiz özel eğitim desteği alabilmesi için mutlaka “çocuk psikiyatrisi bölümü olan bir devlet hastanesinden“ engelli sağlık kurulu raporu” alınması gerekmektedir.
  • Okul Çağı Çocukları İçin: Çocuğunuz okul çağındaysa, sınıf öğretmeni tarafından çocuğunuzda gelişimsel bir eksiklik (dil gelişiminde gerilik, derslerde başarısızlık, dikkat dağınıklığı, aşırı hareketlilik vs gibi) ya da üstün zekalı olduğu yönünde bir düşünce mevcutsa, önce çocuğun okul rehber öğretmeni ile görüşme yapılması sağlanır. Rehber öğretmen yaptığı değerlendirme sonucunda gerekli görürse aileyi konu ile ilgili bilgilendirerek, öğrencinin Rehberlik Araştırma Merkezine yönlendirmesi yapar. Öğrencinin Rehberlik Araştırma Merkezine yönlendirmesinin yapılabilmesi için, sınıf öğretmeni ve rehber öğretmeni ortak gözlemleri ile “Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu” doldurulur ve aileye verilir. Ailenin RAM’a giderek randevu alması sağlanır. Randevu tarihinde öğrencinin kurumda yer alan uzmanlar tarafından değerlendirmesi yapılır. Öğrencide gelişimsel bir gerilik olduğu tespit edilirse aile, çocuk psikiyatrisibölümü olan bir devlet hastanesinden “engelli sağlık kurulu raporu” alması amacıyla hastaneye yönlendirilir.Hastaneden alınan rapor ile tekrar Rehberlik Araştırma Merkezine gelinerek öğrencinin ücretsiz “özel eğitim desteği (rehablitasyon desteği)” alabilmesi için gerekli işlemler tamamlanır.
Bu makale Elif Biçer tarafından 11 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
1-2 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler Erken yaş eğitim öğrenci için oldukça önemli konumdadır. 1-2 yaş bilişsel gelişimi destek olacak etkinlikler nelerdir? Evde bu gelişime nasıl katkı sağlarsınız?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Mektebim Koleji Beykent İlkokulu Özel Okul
Özel Mektebim Koleji Beykent İlkokulu

Teknolojik imkanlarını çok farklı ve yükseklerde görüyorum. Bu çağdaş eğitim modelini Atatürk İlke ve İnkilaplarıyla bir...

Özel Ataşehir Açı Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Ataşehir Açı Koleji İlkokulu

Sınıf Öğretmenimizden ve öğrencilere karşı tutumundan sevgi dolu yaklaşımı anlayışı ve sabırlı oluşundan vermiş olduğu...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum