0-1 Yaş İnce Motor Gelişimi
Ebeveynlerin hayatının en büyülü anlarından biri bebeğini ilk adımlarını atıp kendi yürüdüklerini izlemektir. Bu, bebeğinizin hayatında doktorlara göre önemli bir kilometre taşı olarak düşünülür.
0-1 Yaş için İnce Motor Gelişimi
- Doğduğu andan itibaren bebeğiniz “yakalama refleksine” sahiptir. Bu sebeple ilk andan itibaren geliş güzel çevresindeki nesne ve oyuncakları yakalaması ince motor becerilerin gelişmeye başladığının göstergesidir.
- Bebeğiniz 4. Aydan itibaren sürekli ellerini açıp kapar ve nesneleri avuçlayarak tutabilir.
- Bebeğiniz yaklaşık 6. ayda hareket eden nesneleri tutabilmeye başlamaktadır. Nesneleri bir elinden diğerine geçirebilecek el kasları kontrolüne sahip olmaya başlar. Bu aynı zamanda el-göz koordinasyonu için de önemlidir. Çünkü bebeğiniz hareket eden nesneyi gözleriyle takip ederek, yakalayabilmektedir. Bu dönemde hareket eden oyuncaklar ile oyun oynamasını sağlamak, el göz koordinasyonunun gelişmesi için önemli bir adım olacaktır.
- 10. Aydan itibaren bebeğiniz işaret parmağını daha fazla kullanmaya başlayacaktır. Bu yolla nesneleri işaret edebilecek, küçük nesneleri parmağını kullanarak yakalayabilecektir.
- 11-12. Aylara geldiğinde iki parmağını kullanarak küçük nesneleri alabilecektir.
0-1 yaşta ince motor becerileri geliştirici aktiviteler;
Bu dönemde büyük parçalı legolar ile takma-çıkarma yapma, nesneleri yakalayıp-fırlatma gibi oyunlar bebeğinizin kavrama becerilerini arttırıcı oyunlardır. Yaşı ilerledikçe parmak boyaları kullanmaya başlayacak olan çocuğunuz zamanla kalın boya kalemlerini avuç içi ile kavrayarak gelişi güzel karalamalar yapmaya başlayacaktır.
- 1-2 yaş ince motor gelişimine dair detaylı bilgi için tıklayın!