fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Çocuklarda Drama Eğitiminin Önemi

Görüntülenme Sayısı: 4209

Her çocuk oyunla kendisini ve çevresini keşfeder. Oyun kurmak ve oynamak çocuk için; hislerini, duygularını, kararlarını, sorumluluklarını, davranış biçimlerini ve diğer çocuklarla iletişim şeklini ortaya koyduğu önemli yöntemlerden biridir. Çocukların oyun oynama ile öğrenmelerinin sanatla bütünleşip; kendilerini, diğerlerini ve çevrelerini anlamlandırma, çözme ve analiz etme yetilerini güçlendiren yönteme drama denir. Özellikle okul öncesi dönemde oyun oynamak, yaparak yaşayarak öğrenme için çocuk gelişiminde oldukça önemlidir. Drama da buna olanak sağlayan en güzel yöntemlerden biridir.

Çocuklarda Drama Eğitiminin Önemi

Çocuk drama ile bir sözcüğü, bir durumu veya olayı canlandırırken aslında kendi perspektifinden yaşamı canlandırır. Çocuk kendi deneyimlerini ve düşüncelerini analiz eder ve anlamlandırır. Çocuğun vücut ve sesini kullanarak gerçekleştirdiği bu etkinlikte asıl amaç, kalıcı davranış değişikliği gerçekleştirmektir.

Ezberci eğitim anlayışıyla; çocuğun zihinsel gelişiminin, araştırmacı ve paylaşımcı olmasının önüne set çekilmektedir. Oysa drama eğitimi, çocuğu geliştiren ve yetiştiren başlı başına bir eğitim anlayışıdır. Bu anlayış çocuğun yaşayarak öğrenmesinin yanında yaratıcılığına da büyük katkı sağlar. Bu eğitimle çocuklar hangi durumda nasıl davranmaları gerektiğini yaşayarak öğrenirken, iletişim becerilerini de geliştirirler.

Drama, çocukların duygularını serbestçe ifade etmelerine olanak tanıyarak, alay edilme korkusu ve yanlış yapma endişesini azaltır ve özgüven geliştirmelerini sağlar.

Çocuklarda Drama Eğitimi Neden Önemlidir

Dramanın Çocuğun Gelişimine Faydaları

  • Drama, duyu organlarının etkin kullanılmasına, vücudunu kullanarak anlatma, yorumlama ve eşlik etme gibi iletişim becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
  • Çocuk kendini ve problemlerini utanmadan çekinmeden ifade edebilmeyi ve olumsuz duygularından arınmayı öğrenir.
  • Drama, çocuğun ufkunu genişleterek hayal gücünü zenginleştirir. Bu vasıtayla çocuklar içlerindeki sanatçı ve bilime meraklı yönlerini keşfederler.
  • Çocuklar olaylara ve hayata eleştirel gözle bakmayı ve yorumlamayı öğrenirler. Böylece çocuk, kendisine sunulan bir şeyi mantık yürüterek eleştirmeyi ve olduğu gibi kabul etmeden sorgulamaya ve araştırmaya yönelir.
  • Drama grupla yapılan bir etkinliktir. Bu sayede çocuklar işbirliği yapmanın önemini, sosyal ilişkiler kurabilmeyi öğrenirler. Çocuk drama etkinlikleri ile günlük sıkıntılarından kurtulup rahatlarken, duygularını yansıtmayı öğrendiği için duygusal gelişimine de katkı sağlamış olur.
  • Drama ile çocuklar kendilerini ve çevrelerini daha iyi tanırlar. Böylece empati kurma becerileri gelişirken hayatı ve insanları anlamlandırması da kolaylaşmış olur.
  • Drama etkinliklerinin içerik ve konuları doğrultusunda, çocukta değerler sisteminin gelişmesi sağlanabilir.
  • Çocukların edebi yönlerinin gelişip, edebiyatla iç içe bir deneyim elde etmelerine de olanak sağlayan drama, çocuklarda sanat eğilimleri ile tiyatroya da merak uyandırır.
  • Çocuğunuzun drama eğitimi alması ve hayatı anlamlandırmada erken yaşta beceri kazanması, hayata karşı daha emin ve özgüvenli bakmasına olanak tanıyacaktır.
  • Çocuklardaki estetik algısının doğru oluşmasına katkı sağlar. Böylece çocuklar güzel ve doğruyu ayırt etmede daha başarılı olurlar. Drama bir nevi gerçek hayatı canlandırma olduğu için çocuklar için aynı zamanda eğlenceli bir aktivitedir de. Çocuklarda neşe, umut ve mutluluk duyguları yaratır.

Sizler için drama eğitimi veren anaokullarını listeledik. Hemen inceleyerek çocuğunuzun drama eğitimi veren bir anaokulunda eğitim almasını sağlayabilirsiniz.

Bu makale Umut Arslan tarafından 07 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Çocuklarla Birlikte Yapılabilecek Yemek Tarifleri Çocuklarla beraber yapabileceğin keyifli yemek tarihlerinin yapılışını sizler için derledik. Malzeme listesi, tarifin hazırlanışı ve fotoğrafları tek bir sayfada
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Bilge Beyin Anaokulu Özel Okul
Özel Bilge Beyin Anaokulu

Okula girer girmez sıcacık bir atmosferin olduğunu hissettik teşekkür

Özel Balpeteği Anaokulu Özel Okul
Özel Balpeteği Anaokulu

Oğluma hiçbir yer iyi gelmedi. Çok yakınım bir kişi Balpeteğine git ve gerisini onlara bırak dediler . İyiki dinlemişim...

Özel Sultangazi AKD Kids Anaokulu Özel Okul
Özel Sultangazi AKD Kids Anaokulu

Okul yönetimi çok sevdiğimiz insanlardır. Gerçekten işlerini severek yapan iyi kalpli eğitimcilerdir kendileri. Biz de k...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum