2 Yaş Sendromu
2 yaş sendromu kendini en çok öfke krizleri ile gösterir. Genellikle, çocuğunuzun kendi başına yapabileceğini düşündüğü bir görevi yerine getirememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaratmasındandır. Bu hayal kırıklığı üzerine, küçük bebekler duygularını ifade etmek için dil becerilerine sahip olmadığı için çoğunlukla öfkeli hale gelirler. Bu durumlar, her çocuğun geçtiği gelişimi için normaldir. Motor ve dil becerileri geliştirildikten sonra 4 yaş civarında azalır.
Öfke Nöbetlerini Kontrol Etme
Öfke patlamaları, hem ebeveyn hem de çocuğa etki eder. Bir öfke esnasında sakin kalmak ve yanlışlıkla öfkeyi arttıracak davranışlardan kaçınmak önemlidir. Duygularınızı kontrol altında tutun. Duygularınız tırmandıysa çocuğunuzun da öyle olacaktır. Gülmeyin ya da onunla karşı karşıya gelmeyin. Bunun yerine, göz teması olmadan çocuğunuzu görmezden gelin ve sakin olmasını bekleyin. Bu, kötü davranışları pekiştirmemenizi sağlayacaktır. Bu durumdan sonra, güven ve rehberlik sunun. Ona rahat bir tonla konuşın ve ona duyguları yerine kelimeleri kullanarak nasıl ifade edebileceğinizi öğretin. Çocuğunuza sevdiğinizi ikna edin, sonra bir sonraki etkinliğe geçin.
Toplum İçinde Gerçekleşen Öfke Patlamaları
Çocuğunuzu evde ağlatmasına izin vermek başka bir şeydir ancak kamuya açık bir alanda gerçekleştiğinde utanç verici ve kaotiktir. Haftalık işlerinizin ortasında bir öfke nöbeti patladığında, sizi kötü bir ebeveyn demek olmadığını unutmayın. Mağazadaki çoğu insan muhtemelen ebeveyndir, bu yüzden bulunduğunuz durumu anlıyorlar. Önce onunla beraber yürümeye başlayarak araba veya tuvalet gibi sakin bir yere götürerek durumdan uzaklaştıracaktır. Öfke nöbeti duruncaya kadar ona sarılın ve evde yapacağınız gibi yol gösterici olun. Çocuğunuzun taleplerine cevap vermeyin. Uyum sağlayabileceğini biliyor ve bir şeker çubuğu alabileceğini biliyorsa, bir dahaki sefere aynı durumun tekrarlanacağına bahse girebilirsiniz.
Öfke Nöbetlerinin Önlenmesi
Öfke nöbetleri genellikle çocuğunuzun aç, yorgun, sıkıldığı veya bunalmış hissettiğinde gerçekleşir. Çocuğunuzun sözlü olmayan ipuçlarını ve çeşitli durumlara tepkilerini göz önüne alarak bu patlamaları öngörün. Yanınızda atıştırmalıklar taşıyabilirsiniz. Bir yerde vakit geçirmekten ne kadar sürede sıkıldığını gözlemyebilirsiniz. Bu sayede onunla bu anlarda özel olarak ilgilenerek sohbet edebilirsiniz.
Çocuğumu Nasıl Disipline Ederim?
Çocuğunuzun güvende olmasını sağlamak için ona doğru ve yanlış arasındaki farkı öğretmek için disipline ihtiyaç duyulsa da, çocuğunuzun hayatını kontrol edebilmesi de aynı derecede önemlidir. Bunu yapmak için seçeneklerini belirtin: Bugün sarı veya mavi bir kıyafet giyip giymeyeceğini veya atıştırmak için elma mı yoksa kek mi istediğini sorun. Açık uçlu, sınırsız istekte bulunabileceği sorular kaçının - hayal kırıklığına neden olabilirler.
Bağımsızlığını Teşvik Edin
Batı ülkelerinde "Korkunç iki" denen bir dönem olmasına rağmen, bu çocuğunuzun bağımsızlığını geliştirmesi için önemli bir zamandır. Hayatında bu aşamayı olabildiğince olumlu hale getirmeye çalışın. Çocuklarınızın gerçekten çiçek açmasına yardımcı olacak şeyler, çocuğunuza özgürlük vermek ve onları çabalarında desteklemektir. Çocuğunuz hayal kırıklığına uğradığında destek sağlayın ve onun hayal kırıklığı için bir çıkış bulmasına yardımcı olun. Çocuğunuza şimdi onun duygularıyla nasıl baş edeceğini öğretmek, gelecekte onun için çok önemli olacaktır.