İnce Motor Becerileri Gelişimi
İnce motor becerileri çocuğunuzun el ve parmaklarındaki küçük kasları yönetebilme becerisidir. İnce motor becerileri gelişimi çocuğunuzun daha ilk aylarında etrafındaki oyuncak ve çeşitli nesneleri yakalaması, kavrayabilmesi ile başlamaktadır.
İnce Motor Becerileri Nasıl Gelişir?
İnce motor becerilerin gelişim aşamalarında 3 alan dikkatimizi çekmektedir.
- El ile kavrama: Bebeğinizin çevresindeki nesneleri ve oyuncakları gelişi güzel tutması ile başlayan bir süreçtir. İlk aylarda “yakalama refleksi” mevcuttur ve çevresindeki her şeyi yakalayarak ağzın götürmek istemektedir. Zamanla bu daha kontrollü yapmaya başlayacaktır.
- Parmak ile kavrama: Bebeğinizin el kasları gelişmeye başlayıp, bu beceriler ile ilgili deneyimleri arttıkça parmaklarını da daha fazla kullanmaya başlayacaktır.
- El-göz koordinasyonu kurma: Çocuğun el göz koordinasyonu kurabilmesi yaklaşık 4. aydan itibaren nesne sürekliliğini kazanması ile birlikte, hareketli nesneleri takip etmesi ve yakalayabilmesi ile başlayan bir süreçtir. Çocuk çeşitli deneyimlerde bulunarak parmak ve el kaslarını kontrol edebilir ve hem el ve parmaklarına hem de kavradığı nesneye odaklanarak istediği aktiviteleri gerçekleştirebilir.
Yukarıda bahsedilen 3 aşama adım adım bir bütünü oluşturmakta ve ilkokul döneminde yazı yazmayı öğrenebilmesini ve yazabilmesini sağlamaktadır.
Yaşlara Göre İnce Motor Beceri Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
- 1-2 yaş için detaylara ulaşmak için; 1-2 Yaş İnce Motor Gelişimi makalemizi ziyaret edin.
- 2-3 yaş için detaylara ulaşmak için; 2-3 Yaş İnce Motor Gelişimi makalemizi inceleyin.
- 3-4 yaş için detaylara ulaşmak için; 3-4 Yaş İnce Motor Gelişimi makalemize göz atın.
4-5 Yaş İnce Motor Becerileri Gelişimde Yapılabilecekler
Çocuğunuzun kreşe başlama yaşı olması ile birlikte akademik becerilerde de artış olan bir dönemdir. Bu dönemde çocuğunuz kalem tutma becerilerinde de uzmanlaşmaya başladığı için;
- El tercihinin oturmuş olması gereklidir.
- Kendi ismini yazabilir ya da yazıldığında kopyalayabilir.
- Çizgi dışına çıkmadan sınırlı alanda boyama yapabilir.
- Gösterildiği şekilde kağıt katlama yapabilir.
- Bağımsız olarak düzgünce makas kullanabilir.
- Temel şekilleri kopyalayarak çizebilir. (kare, üçgen, dikdörtgen)
- Bağımsız olarak hamurdan ve kilden şekiller yapabilir.
- Fermuarın alt kısmını birbirine geçirebilir ve çekebilir.
Çocuğunuzun ince motor gelişimi için gereken eğitim anlayışı ve aktiviteleri sağlayan en iyi okulu bulmak için Anaokulu Listemizi hemen inceleyin.
4-5 Yaş İnce Motor Becerilerini Geliştirici Aktiviteler
Bu dönemde çocuğunu ile birlikte adam çizme, aklından geçen nesne ve olayların resimlerini çizme, çeşitli kesme ve yapıştırma çalışmaları yapma gibi aktivitelerde bulunulabilir. Düğme ilikleme, farklı boyuttaki deliklerden ip geçirme, bardağa dökmeden sıvı doldurma ve taşıma gibi çalışmalar yapılabilir. Aşağıda bazı ince motor beceriler için aktivite resimleri yer almaktadır.