fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Çocuk ve Spor

Görüntülenme Sayısı: 12581

Bedenimiz ve beynimiz düzenli olarak egzersiz yapmaya programlıdır. Geçmişte insanlar yaşam koşullarından dolayı çok hareketliydiler, evrimsel geçmişte insanların bugün olduğumuzdan çok daha aktif oldukları bir gerçektir. Ebeveynler çocuklarının spor yapmaya ayırdıkları vakti zaman kaybı olarak görebilmektedir. Peki çocuk ve spor kavramı neden önemlidir? Çocuklar hangi yaşta ne gibi sporlar yapabilir? Spor ile akademik başarı arasında nasıl bir ilişki vardır? Tüm bu soruların cevabı makalemizde.

Çocuk ve Spor

“Çocuğunuz kitap okurken beynini kullandığı çok açıktır, ama futbol oynarken yine beynini kullandığını fark etmeyebilirsiniz. “

(Çocuğunuzun Beynine Hoşgeldiniz, 15. Bölüm)

Spor Zaman Kaybı Değildir

Gerçekten de çoğu anne-baba bunu fark etmeyerek çocuğun sporla geçirdiği vakti zaman kaybı olarak görür. Çocuk profesyonel ortamlarda öğrendiği spor dalını o ortam dışında uyguladığında bu gereksiz, oyalayıcı görülür ve bu zamanını daha akademik becerilere ayırması istenir. Oysa ki çocuk spor yaparken (bunu arkadaşlarıyla basitçe top oynarken bile yapabilir) konsantrasyonunu geliştirir. Özdenetimini sağlar, iradesi güçlenir ve olumlu anlamda başarıya güdülenir. Spor yapmanın çocuğun sağlığına faydaları, sağlıklı gelişimine katkıları zaten tartışılmaz. Motor kontrol ve bilişsel yeteneği için oldukça faydalıdır. Ve en önemlisi geleceğe yatırım yapmasıdır, düzenli spor alışkanlığı çocuğun beynini yaşlanana kadar sağlıklı tutmasına katkı sağlar.

Çocuklar her yaş dönemlerinde her sporu yapamazlar.

Çocuk ve Spor Dönemleri

2-5 Yaş Aralığı: Genellikle denge kontrolü ile ilgili çalışmalar yapabilirler. Koşma, zıplama, sıçrama, atlama, yakalama gibi temel becerileri yapabilirler. Çoğunlukla oyun şeklinde bu egzersiz programları yürütülür ve her bir aktivite kısa sürelidir çünkü uzun süren bir aktiviteye bu yaş grubu uygun değildir.

6-9 Yaş Aralığı: Sporun temel hareketlerine geçme dönemidir. 6 yaşında bir çocuğun dikkat süresi yine çok uzun süreli olmayabilir. Yaş ilerledikçe bazı temel sporlara başlangıç yapıp takım oyunlarına doğru yönelebilirler. Elbette ilgi ve yetenekleri doğrultusunda.

10-12 Yaş Aralığı: Çocuk artık basketbol, futbol gibi kompleks spor oyunlarını oynayabilmektedir. Kurallara ve stratejiye dayalı oyunlara yatkın olurlar.

Spor Akademik Başarı Sağlar

Spor Akademik Başarı Sağlar

Yapılan pek çok araştırma spor yapmanın çocukların akademik başarılarını yükselttiğini gösteriyor. Şimdiye kadar bunun aksini kanıtlayan bir araştırma yayınlanmamıştır. Çocuk ve spor ilişkisini erken yaşlardan itibaren kazandırmak anne-babaların doğru yönlendirmeleri ve destekleri sayesinde olacaktır. Dikkat edilmesi gereken tek nokta ise çocukların yaş dönemlerine uygun spor dallarını seçmelerini sağlamak ve kendileri için tehlike oluşturacak spor dallarını seçmelerini engellemek. Özellikle kafa travması oluşturacak sporlara yaşlarından önce başlamamaları gerekir. Bu nedenle çocuklar arasında revaçta olan bazı sporlar risk grubunda olabilir. Seçiminiz çocuğunuzun ilgi ve yeteneği doğrultusunda, alanında uzman bir profesyonelin tavsiyesiyle yaşına uygun bir spor dalı olmalıdır.

Bu makale Esin Acartürk tarafından 21 Haziran 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
İlkokul Döneminde İnce Motor Gelişimi Çocukların ince motor gelişimi ileride akademik hayatlarını da etkileyeceği için çok önemlidir. Peki çocuk gelişimi nasıl bir yol izlemeli? Çocuk gelişiminde doğru ve yanlışlar nelerdir?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Uğur Okulları Ardıçlı İlkokulu Özel Okul
Özel Uğur Okulları Ardıçlı İlkokulu

3 yıldır devam ediyoruz çok memnunuz ilgi ve alaka için tavsiye ederim.

Özel Ataşehir Sevinç Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Ataşehir Sevinç Koleji İlkokulu

Bir çok alternatif arasından bu okul olmasını neden istedik derseniz, dönem içinde ve okul kapandıktan sonra da aktivite...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum