Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Nasıl Belirlenir?
Üstün zeka ve üstün yetenekli çocukların küçük yaşlarda belirlenmesi oldukça zordur. Bu dönemde çocuğunuzun üstün zeka ve üstün yeteneğe sahip olduğunu belirlemek için siz anne-babaların gözlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Küçük yaşlarda niceliksel ölçümler ile değerlendirme yapılamıyor olması pek çok üstün zeka ve üstün yeteneğe sahip çocuğun belirlenmesini geciktirmektedir.
Üstün zekalı ve üstün yetenekli çocukların değerlendirilmesinde en sağlıklı yaklaşım her gelişim alanına yönelik (fiziksel, hareket, sosyal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri) ölçekler kullanılmasıdır.
Okul öncesi çocuklar nasıl değerlendirilir?
Okul öncesi dönemde çocuğunuzun üstün özelliklere sahip olduğunu belirlemek için aile bilgilerinden faydalanılmaktadır. Bu bilgiler çocuğun doğduğu andan itibaren gelişimsel özellikleri, ilgi ve yetenek alanları ile ilgili ailenin gözlemlerini içermektedir. Bunun için 0-6 yaş döneminde aileden alınan bilgilere göre doldurulan “Ankara Gelişim Envanteri”nden faydalanılarak gelişimsel değerlendirme yapılabilir.
Ayrıca 0-18 yaş alanında uzman olan psikolog, psikolojik danışman ve çocuk gelişimciler tarafından yapılandırılmış ortamlar yaratılarak, çocuklar ile bireysel çalışmalar düzenlenir. Bu şekilde çocuğun normal gelişim seyrinin ne kadar ilerisinde olduğu belirlenir.
Çocuklar okula başladıktan nasıl değerlendirilir?
Okula başladıktan sonra öğretmen ve anne-baba gözlemlerinden yararlanarak değerlendirmeler yapılır. Ancak 7 yaşından sonra grup başarı testleri (sınıf düzeyinde ve üzerinde akademik başarıyı ölçmek için hazırlanan sınavlardır), grup ve bireysel zeka testlerden yararlanarak niceliksel değerlendirmeler yapılabilir. Zeka testleri sonucunda çocuğunuzun zeka bölümü tespit edilerek net bir tanılama gerçekleştirilir.
Çocuğunuz ilkokula başladıktan sonra 1, 2, 3 ve 4. Sınıflarda üstün yetenekli ve üstün zekalı bireylerin belirlenmesi için grup ve bireysel testler ile değerlendirmeler yapılmaktadır. Yapılan uzman değerlendirmeleri sonucunda üstün yetenekli ve üstün zekalı olduğu belirlenen çocuklar için okullarda “destek eğitim odalarında ”, okul eğitiminden sonra ise “Bilim Sanat Merkezlerinde” destekleyici çalışmalar yapılır.