Velilerin Öğretmenlerden Duymak İstemedikleri
Zaman zaman öğretmenler de anne-babalara duymak istemedikleri cümleler söyleyebiliyorlar. Öğretmen-veli iletişimi gerçekten bir okulun hayatının olmazsa olmazı. Bu iletişimin sağlıklı olması en ideali. Fakat bazen öğretmenlerde çocuklarla ilgili yorumlarıyla veliyi çözümsüz bırakabiliyor. Şimdi de velilerin duymak istemedikleri cümleleri inceleyelim.
Toplantıya gelmediğiniz için size söylemeyi unutmuş olabilirim.
Bir velinin veli toplantılarına katılımı gerçekten de önemli. Yalnız bu bazen anne-babaların çalışma şartlarından kaynaklı mümkün olamayabilir. Toplantıda diğer velilerle ortaklaşa alınan kararlardan gelemeyen velilerin de haberdar olması gerekir. Öğretmenlerin arzusu velinin toplantı sonrası arayıp toplantı kararlarını öğrenmesidir. Ya da vakit bulduğu en kısa zamanda okula uğrayarak bilgi almasıdır. Diyelim ki bunları yapamadı veli işte o zaman öğretmenden yüreklere hançer gibi saplanan cümle gelir.
Çocuğunuz çok hareketli. Bir uzmana götürün ilaç yazar.
Etkili sınıf yönetimine sahip olamayan öğretmenler maalesef bazen velilere bu tür cümleler sarfedebilirler. Her hareketli çocuğun ilaç kullanması gerekmediği gibi, uzmana gitmesi de gerekmez. Çocuğun ciddi şekilde öğrenmesini engelleyecek kadar hareketi ve dikkat dağınıklığı varsa öğretmen ancak o zaman veliyi ve Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisini bilgilendirip, okul psikolojik danışmanının da görüşlerini aldıktan sonra bir uzmana gitmesini tavsiye edebilir. Çocuk uzmana yönlendirilmeden önce mutlaka sınıf içindeki hareketinin nedenleri öğretmen –veli-okul psikolojik danışmanının işbirliğiyle görüşülmeli, gözlemlenmeli ve sınıf içi düzenlemeleri yapıldıktan sonra öğretmenin artık kontrol edemediği, hem çocuğun öğrenmesini hem de diğer çocukların öğrenmelerini engelleyen aşırı hareketlilik durumunda artık bir uzmana ihtiyaç duyulmalıdır. Bu nedenle sizi hemen uzmana yönlendirip ilaç kullanmasını isteyen bir öğretmenle karşılaşırsanız lütfen çocuğun sınıf içindeki hareketlerini azaltabilmek adına ne gibi tedbirler aldığını öğreniniz. İlaç tavsiyesi zaten ne öğretmen ne de okul psikolojik danışmanının önerebileceği bir durum değildir. Ancak alanında uzman bir doktorun gerektiği takdirde önerebileceği bir tedavi yöntemidir.
Son dakika mesajı: Yarın okula gelirken yanlarında yeşil ve kırmızı grafon kağıdı getirsinler.
İşte bu gerçekten çok can sıkıcı bir mesajdır. Çalışıyorsunuz saat 19.00’da (en iyimser olarak) eve girmişsiniz ve o acı mesajı alırsınız. Ah be güzel öğretmenim şu mesajı gün içinde atsaydın da biz de eve gelirken halletseydik ne vardı sanki? Ya hemen evin yanında kırtasiye varsa koşa koşa kapanmadan oraya gidilir. Avm mi var yakında olmadı oraya koş. Olmadı eşini ara gelirken yeşil ve kırmızı grafon kağıdı al de. Sana grafon kağıdı ne diye sorsun. Sen anlatmaya çalış. Ben bu saatte nerede bulacam grafon kağıdını diye söylenmeye başlasın. Sen zaten gerginsin eve girip tekrar çıktın bulamadın şu kağıdı, bir de sen eşine söylen. Nerden bulursan bul de öğretmen istemiş de. O da desin ki bu saatte mi öğretmenin aklına gelmiş bu kağıt? Renkli kağıtlardan götürsün evden ne var sanki desin. Sen de uzatma tamam olmaz o kağıtlar bul öyle gel eve de. O da desin ki başlarım şimdi grafon kağıdına götürmesin. Olur mu öyle şey demek ki bir etkinlik yapacaklar lazım olmuş herkesin grafon kağıdı varken bizimki duracak mı öyle de. Eşin desin ki o zaman yarın okula yollamayalım.