Kreşe Başlayan Çocukta Davranış Değişikliği
Artık çocuğunuz kreşe başlama yaşında ve gün boyunca bakıcı ile zaman geçirmektense enerjisini atabileceği, sosyalleşebileceği bir yer olan “kreş “ arayışı içindesiniz. Uzun bir süre doğru kreşi bulmak için zaman harcadınız ve sonunda çocuğunuzun iyi ve sağlıklı zaman geçireceği bir kreş buldunuz. Şimdi kreşe başlama zamanı geldi çattı.
Nasıl Davranışlar Sergileyebilir?
Çocuğunuz kreşe başladığında, birkaç hafta kreşe gitme zamanı geldiğinde sizden ayrılmak istememe, uzun bir süre ağlama davranışlarına hazırlıklı olmanız gereklidir. Özellikle ilk hafta çocuğunuzun size ulaşabileceğini bilmesi onu rahatlatacaktır ve daha kolay kreşe alışmasını sağlayacaktır. Ancak bu süreçte tavsiyemiz hemen tam gün olarak kreşe başlamamak yönündedir. Önce birkaç saat kreşte kalarak başlamak çocuğun uyum sürecini daha rahat atlatmasını sağlayacaktır.
Nasıl davranışlarla karşılaşabilirsiniz?
Kreşe başladığınız dönemde, çocuğunuz eve gelirken de farklı davranışlar sergileyebilir. Mesela daha çok sizinle zaman geçirmek isteme, evde olur olmaz pek çok şeye ağlama, gergin bir duruş, eskiden yapmadığı farklı pek çok davranış görebilirsiniz. Bunun sebebi çocuğunuzun gün boyu farklı bir ortama uyum sağlamak konusunda kendisini zorlamasıdır. Çocuğunuzun kendini en güvende hissettiği yer evi ve sizin yanınızdır. Her ne yaparsa yapsın her durumda sizin onun yanında olacağınızı bilir ya da böyle zamanlarda bunu sınamaya ihtiyaç duyabilir. Bu yüzden kreşe başladığı ilk aylarda kaygısını arttıracak değişiklikler yapmak ya da farklı davranışlar sergiliyor diye sık sık kızmak doğru bir yöntem olmayacaktır.
Yeni Bir Eve Taşınmak
Biz yetişkinler yeni bir eve taşındığımızda her yer dağınık olduğu için ne yapacağımız bilemez ve gergin oluruz. Yeni eve alışmak, eşyalarımızı eski yerlerinde aramak çok rastlanılan bir durumdur. Bunu gibi çocuk psikolojisi de yeni bir duruma uyum sağlamaya çalışırken ne yapacağınız bilemez, gergin ve sinirli olabilir. Çocuğunuz sizden pek çok toplumsal kuralı bilinçli ya da bilinçsizce öğrenmiştir. Ancak bu kuralları davranışa dönüştürmek, kalabalık bir ortamda kendi başına var olabilmek belli bir düzene ayak uydurmaktan geçer. Bu sebeple çocuğunuzun kreşe başladığı bu ilk dönemlerde daha çok enerjiye ve dikkate ihtiyacı olacaktır. Tüm gün yeni yeni tanımaya başladığı kişilerin yanında kontrollü davranmaya çalışan çocuğunuz, tabi ki eve güvenli alanına geldiğinde biraz daha serbest davranabilir. Ya da önceden ağlamadığı şeylere ağlayarak cevap verip, anlamsız bir durumu aşırı tepki verebilir.