Okuduğunu Anlama Çalışmaları
Çocuğunuz okumaya geçtikten sonra artık okuduğu cümleleri, hikayeleri ve kısa metinleri anlamlandırması beklenir. Çocuğunuzun okuduğunu anlama becerisini kazanmasına yardımcı olmak için evde eğlenceli oyunlarla destekleme çalışmaları yapabilirsiniz. Bu sayede hep beraber eğlenceli zaman geçirir hem de çocuğunuzun öğrenim yaşantısına güçlü bir katkı sağlamış olursunuz.
Cümleleri Canlandırma Oyunu:
Ailecek iki takıma ayrılıp daha önce küçük kağıtlara yazmış olduğunuz cümleleri sırayla birbirinize anlatma oyunu oynayabilirsiniz. Çocuğunuzun zorlanacağını düşünüyorsanız işe kelime anlatmadan başlayıp çocuğunuz ilerledikçe cümleleri canlandırma oynayabilirsiniz. Hepimizin bildiği sessiz sinemanın basit cümleyle oynanan şekli. Burada cümlelerin mümkün olduğunca basit ve eylem içeren cümleler olmasına dikkat ediniz. Eylem içeren cümleleri çocuğunuz çok daha rahat anlatır. “Büyük bir tavşan zıplıyor.” “sandalyede otururken düştüm.” vb..Rahatlıkla anlatabildiği bir oyunda da oynamaya ve verilen cümleleri okumaya istekli olur. Çocuğunuzun okuyup anlayabileceği cümlelerden başlayıp gittikçe zorlaşan cümleler seçmelisiniz.
Oku ve Çiz:
Daha önce Pictionary oynadıysanız bu oyunu da çok zevk alarak oynayabilirsiniz çocuğunuzla. Tek ihtiyacınız olan şey çizim yapabilmek için küçük bir tahta, bir kalem ve yine küçük kağıtlara yazılmış ama bu sefer çizmesi kolay olabilecek cümleler. Örneğin: “Evin çatısında bir elma var.” “ üç ayaklı bir insan” “burnu olmayan bir çocuk” vb. komik cümlelerle eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken cümleler yine kısa ve anlaşılır olacak ve çocukların rahatça çizebileceği anlamları ifade etmesidir.
Oku ve Yap:
Bir bez torbaya küçük kağıtlara yazılı eğlenceli cümleler yazın. Torbadan cümle çeken o cümlede ne isteniyorsa onu yapsın. Örneğin: “tek ayak üstünde iki kere zıpla” “ karşında duran insana kocaman sarıl.” “ailenle beraber geçirdiğin mutlu bir anını anlat.” “doğum gününü nasıl kutlamak istersin?” “ Anne-babana çaktırmadan yaptığın bir şeyi anlat!” “sana söylenen en sevmediğin cümle nedir?” Bu oyunda bir yandan çalışma yapmış olacaksınız bir yandan da eğlenceli bir şekilde aile bağlarınız kuvvetlenecek. Özellikle yaratıcı ailelerden inanılmaz cümleler çıkacaktır. Çok eğleneceğinizi garanti edebiliriz.
Haydi Mutfağa:
Çocuğunuza mutfakta kendi başına hazırlayabileceği basit ama lezzetli bir tarif hazırlayın. Aşama aşama basit cümlelerle bir yemek tarifi yazıp sizin desteğinizle ya da tamamen kendisinin yapabileceği bir yiyecek hazırlamasını isteyebilirsiniz. Tarifinizi çok net cümlelerle ve aşama aşama yazmaya dikkat ediniz. Tarifin başına malzeme listesini oluştururken hem hazırlayacağı yiyeceklerin listesini hem de gerekli olan hazırlama malzemelerini (tabak, kase, çırpıcı, kaşık vb..) yazmayı unutmayınız. Kolay gelsin ve afiyet olsun.
Bugün Neler Yaptın?
Yemekten sonra herkesi salona çağırın. Birer kağıt ve kalem dağıtarak bugün neler yaptın? diye sorun. Ailenin tüm üyeleri neler yaptığını basit ve okunur cümlelerle yazsın. Sonra herkes kağıtlarını değiştirsin böylece rolleri de değiştirmiş olacaksınız. Örneğin çocuğunuz babasının kağıdını almışsa baba rolünde olacak. Herkese 5 dakika süre tanıyın. Süre bitince kağıtları toplayın ve sırayla herkes rolündeki aile üyesinin hareketlerini de taklit ederek kağıtta yazılanları onun dilinden anlatsın. Eğlenceli değil mi? Bu arada çocuğunuzun gözünden nasıl göründüğünüzü de deneyimleyeceksiniz.
Kendi Oyunlarınızı ve Etkinliklerinizi Yaratın
Çocuğunuzla okuduğunu anlama çalışmalarını yaparken bunu yukarıda anlatılan şekliyle oyunlar halinde yapabilirsiniz. Oyunlaştırılmış çalışmalar çocuğunuzu motive edecektir. Hem beraber nitelikli zaman geçirmiş olacaksınız hem de çocuğunuzun ihtiyaçlarını görmüş olacaksınız. Elbette tüm çalışmaları oyunlaştıramazsınız. Burada verilenler size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz birkaç örnek. Bunlardan yola çıkarak kendi çalışmalarınızı çocuğunuz ihtiyaç ve ilgisine göre şekillendirebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı ve sınıfları ilerledikçe daha kapsamlı hikaye ve metinler üzerinde çalışabilirsiniz. Okul ve sizin desteğinizle birlikte çocuğunuzun okuduğunu anlama tekniklerine hakim olmasını sağlayabilirsiniz.