0-2 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler
Gelişim alanları incelenirken her gelişim alanın kendine özgü gelişimsel hedefleri olduğu ancak bazı hedeflerin, diğer gelişim alanları ile de ilişkili olduğunu unutulmamalıdır. Çocukların çevresinde ne olup bittiğini araştırabilesi için bilişsel gelişiminin sağlıklı olması gereklidir.
0-6 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz bu dönemde yüze bakmaya, karşısındaki kişinin yüzünü konuşunca fark etmeye ve gülmeye, yatarken gözleri ile dikkatini çeken nesneleri takip etmeye, çevresindeki seslere tepki vermeye başlayacaktır. Yapabileceğiniz etkinlikler de bu becerilerin gelişim hızını arttırıcı etki sağlayacaktır.
- Bebeğiniz yatarken görme hizasına denk gelecek, dikkatini çekebilecek renkli, sesli, hareketli nesneleri 15-20 cm uzağına koyarak yavaş yavaş ona doğru yaklaştırıp, uzaklaştırabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin görme alanı içerisinde, bu dikkatini çeken nesneleri hareket ettirebilir, bebeğinizin gözleri ile nesneleri takip etmesini sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin bu dönemde ellini ve ayaklarını incelediğini, ağzına sokmaya çalıştığını gözlemleyeceksiniz. Bunu gelişimi desteklemek için bebeğinizin el ve ayak bileklerine renkli uyarıcı olarak yün ve bez bilezik takabilir ya da çıngıraklı çoraplar giydirerek uzun uzun izlemesini sağlayabilirsiniz.
- 6-12 aylık çocuğunuzun için bilişsel gelişime destek olmak istiyorsanız 6-12 ay bilişsel gelişimi destekleyecek etkinlikler makalemizi inceleyebilirsiniz
- Bebeğiniz otururken kulağının arkasından değişik sesler çıkan nesnelerden yaralanarak sese dönüp bakmasını sağlayabilirsiniz. Bir süre sonra aynı şekilde adını söylediğiniz de, bakmasını bekleyeceksiniz.
- Konuşmaya tepki verdiği bir dönem olduğu için, çocuğunuzla bol bol konuşarak onu güldürmeye çalışın. Bu anne-çocuk ilişkinizi de güçlendirecektir.
- Bebeğiniz agulamaya, rastgele farklı sesler çıkamaya başlayacaktır. Onu taklit ederek seslere farkındalık geliştirmesini ve ses çıkarması için cesaretlenmesini sağlayabilirsiniz.
- Bebeğiniz elleri ve ağzı yolu ile çevresindeki tüm nesneleri tanımak için merak duyar. Onun bu duygusunu destekleme için tehlikeli olmayan hijyenik nesneleri eline vererek tutmasına ve tanımasına yardımcı olabilirsiniz..
- Bebeğinizin kendisini izlemesi küçük aynalı oyuncaklarla oynamasını sağlayabilirsiniz.
- 6. aydan sonra bebeğinizin nesne sürekliliği kazanması için saklana nesneleri araması, oyuncağın ortaya çıkmasını beklemesi gereklidir. Bunu desteklemek için sesli, renkli nesneleri görebileceği şekilde saklayarak bulmasını sağlayabilirsiniz. İlk zamanlarda sakladığınız yerden oyuncağın bir parçasını görmesini sağlayarak bebeğinize ipucu verebilirsiniz. Zamanla buna ihtiyacınız olmayacaktır.
- Artık bebeğiniz yavaş yavaş desteksiz oturmaya başlamış olabilir, olmasa da destekli bir şekilde daha uzun süre oturabilir. Bunu fırsat bilerek ona farklı boyut, şekil ve dokularda farklı biçimlerde kullanılabilen oyuncaklar verebilirsiniz.. Bu oyuncakların ağza alınabilecek türde, sağlık koşullarına uygun, bazılarının ses çıkaran cinsten olmasına dikkat etmelisiniz.
- Bebeğinize bol bol şarkı ve ninniler söyleyiniz.
1-2 yaşında çocuğunuzun için bilişsel gelişime destek olmak istiyorsanız 1-2 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler makalemizi inceleyebilirsiniz