3-4 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler
Çocuğunuz artık çevresine karşı daha mı meraklı? O zaman bu meraklarını desteklemek için gelsin yeni etkinlikler..
3-4 Yaş Bilişsel Gelişim Örnekleri
- Çocuğunuz artık kâğıt kalemle daha fazla ilgilenmeye başladığını göreceksiniz. Bu ilgisini desteklemek için çeşitli renkte kalemlerle büyük kâğıtlara resim çizmesi yönünde etkinlikler yapabilirsiniz. Başta çizemese de günden güne bilişsel gelişiminde etkisiyle daha güzel çizimler yapabildiğini, kaleme daha hâkim olduğunu göreceksiniz.
- Yönergeler çocuğunuzun hafıza gelişimini destekleyicidir. Öncelikle çocuğunuzun sorduğunuz kavramları bilip bilmediğini değerlendirin (arabayı göstererek, bu ne? diye sorabilirsiniz). Sonra da özelliklerini söylediğiniz oyuncakları size getirmesini isteyebilirsiniz. Örneğin “bana mavi arabayı verir misin?” gibi. Daha uzun yönergeleri aklında tutarak, uygun nesneyi size getirmesi bu dönemde gerçekleşecek hedeflerdendir.
- Daha önce sadece küpleri üst üste koyan çocuğunuz, artık onlardan farklı şeyler oluşturabilmelidir. Mesela önce siz model olarak, küplerden bir köprü yapabilirsiniz, sonrada onun yapmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca görsel dikkatini arttırıcı çalışmalar olarak renkli çubuklardan basit şekiller oluşturabilir, aynısını bakarak onunda yapmasını isteyebilirsiniz.
- Öğrendiği kavramlarla ilgili oyunlar oynayabilirsiniz. Mesela bir tahtaya sizin ve çocuğunuzun adını yazarak tablo oluşturabilirsiniz. Büyük-küçük kavramı ile ilgili siz “büyük arabayı kutuya koy” diye yönerge verirsiniz, sonrada “küçük bebeği masaya koy” diye söylediğiniz de çocuğunuz doğru yaparsa tabloya bir yıldız koyarsınız. Böylece hem kavram çalışması hem de sayma çalışması yapmış olursunuz. Sıra ile bunu yaparak en çok yapana ödül verebilir, oyunu daha heyecanlı bir hale çevirebilirsiniz.
- Her gün resimli kitaplardan siz ona kitap okuyabilirsiniz. Ama artık çocuğunuz da resimlere bakarak daha uzun cümlelerle anlatımlar yapabilir. Resimlerdeki olayları sıralı bir şekilde anlatması için onu cesaretlendirebilirsiniz. Sonrada birbirinize sorular sorarak hikâye ile ilgili ne kadar bilgiyi aklında tutabildiğini değerlendirebilirsiniz.
- Çocuğunuzun ince motor becerilerini destekleyecek her etkinlik bilişsel gelişimi içinde faydalı olacaktır. Bunun için İnce Motor Becerileri Gelişimi ile ilgili yazımızı okumayı unutmayın.
- Çocuğunuz bazen sizi bıktıracak kadar çok soru sorabilir. Sabırla sorularına cevap vermenizin bilişsel gelişimi için çok önemli olduğunu unutmayınız.
- Bilişsel gelişimi etkileyen önemli bir faktör çocuğunuza zenginleştirilmiş bir ortam sağlamaktır. Bu nedenle birlikte tiyatro, sinema, müze, konser, maç gibi farklı türde ortak etkinlikler yapmaya özen gösteriniz.
Çocuklarda Çocuklarda Bilişssel Gelişim hakkındaki yazımıza mutlaka göz atın.
Çocuklarda Bilişsel Gelişim hakkındaki yazımıza mutlaka göz atın. Ayrıca sizin için hazırladığımız Anaokulu ve Kreşler listemize ulaşabilirsiniz..
Bu yazı ilginizi çekebilir; Meslek Lisesi Nedir?