1-2 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler
Görüntülenme Sayısı: 23315
Bu dönemde bebeğiniz pek çok farklı ses çıkarmaya başlayacaktır. Bu hem dil gelişimi hem bilişsel gelişim için önemli bir adımdır. Aynı zamanda el becerilerinde de artış dikkatinizi çekmeye başlayacaktır.
1-2 Yaş Çocuk Gelişimi
- Bebeğinizin her türlü sese farkındalık geliştirmesini sağlamak, sesler arasındaki ayırt ediciliği arttırmak için çocuğunuza her türlü sesi açıklayın. Bu dönem ses çok duyarlı olduğu dönemdir. Sesleri açıklamanız dil ve kavram gelişimini de olumlu yönde destekleyecektir. Hayvan sesleri, araç seslerini, müziğin vb.
- Bebeğinizin ve sizin parmaklarını kullanarak sayı saymaya başlayabilirsiniz.
- Bu dönemde dil gelişiminde de hızlanma olacağından çocuğunuzla bol bol konuşmak, kavramları açıklamak, çevresinde gördüğü her şeyi tanımlamak çok önemlidir.
- Kavramların renklerini, zıtlık durumlarını açıklayabilirsiniz. Bunu yaparken bebeğinizin tüm kavramları kullanması konusunda zorlamak yanlış olur. Burada amaç kavramlara karşı farkındalık yaratıp, uygun zamanda kullanmasını sağlamaktır.
- Problem çözme becerisi önemli bir bilişsel işlevdir. Bunu desteklemek için daha bu yaşlarda birlikte oynarken, oynadığınız oyuncağı çocuğun gözünün önünde yüksekçe bir dolaba veya masanın üstüne koyarak, çocuğunuzun oyuncağı alması konusunda cesaretlendirebilişiniz Çocuğun bir araç kullanarak (sandalye veya sedir üstüne çıkmak, blok veya bir sopadan yararlanmak gibi.) çözüm bulması konusunda yönlendirebilirsiniz. Bir süre sonra kendisi yardıma ihtiyaç duymadan çözüm bulmaya başlayacaktır.
- Konuşması arttığında basit şarkı, şiir ve tekerlemeler öğretebilirsiniz. Ayrıca, müzik ve hikâye cdleri dinleterek müziğe ilgisini uyandırabilirsiniz
- Bu dönemde sokulup çıkarılacak delikleri olan oyuncaklar dizilecek bloklar, doldurup boşaltılan kutular vb. oyuncaklar problem çözme becerileri için faydalı olacaktır.
- Resimli hikâyeler okuyabilir, resimler üzerinde konuşabilirsiniz. Ayrıca okuduğunuz kitaplarda “bu ne?” gibi sorular sorarak cevap vermesini isteyebilirsiniz. Bilemediği zaman siz söyleyin, ama bir süre sonra aynı soruyu tekrar sorarak öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
- Şekillerle ilgili oyuncaklar bu yaş döneminde çocuğunuzun boyut kavramını güçlendirmek için yararlıdır. Şekilleri doğru yuvaya yerleştirebileceği kutu ve oyuncaklar sunabilirsiniz. Çocuğunuz başta doğru yerlere yerleştiremeye bilir. Ona model olarak öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
- Küpleri üst üste dizmek bu dönemde hem el becerilerini hem de dolaylı yoldan bilişsel becerileri destekler. Bu dönemde 6-7 Küpü üst üste koyabilir. Önce az sayıda küpü üst üste koyması konusunda siz model olun, daha sonra çocuğunuzdan yapmasını isteyin.
- Çocuğunuz 2 yaşında birden fazla parçası olan oyuncaklarla oyun kurabilir. Belli temalarda (çiftlik, ev gibi) oyuncaklar ve küçük adamlar alarak amaçlı şekilde oyun kurup birlikte oynayabilirsiniz.
- 6-12 ay bilişsel gelişimi destekleyecek etkinlikler için buraya tıklayarak makalemizi inceleyebilirsiniz