Anne-Babalar İçin 0-2 Yaş Dil Gelişimi Etkinlikleri
0-1 YAŞ ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİNE UYGUN ETKİNLİKLERİ
- Bu yaş döneminde dil gelişimi için en önemli bölge ağız bölgesidir. Ancak ağız kaslarını geliştirmek için ekstra bir etkinlik yapmaya gerek yoktur. Çocuğunuzun emme ve yutma refleksleri, ağlaması, gülmesi zaten yüz ve ağız kaslarının gelişimi için doğal çalışmalar olacaktır. Ancak anne babalar bazen bebeklerinin emerken yorulduklarını görerek büyük delikli biberonlar ile beslenme ihtiyaçlarını karşılamayı tercih etmektedir. Bu durum, çocuğunuzun dil gelişimi için önemli bir fırsatı, elinden almış olmanız anlamına gelecektir. Çocuğunuzun emmesini destekleyecek şekilde beslenmesini sağlamanız, temel dil gelişimi için doğru bir yaklaşım olacaktır.
- Çocuğunuz ile doğduğu ilk andan itibaren konuşmaya başlamanız dil gelişimini hızlandıracak bir çalışma olacaktır. Onun sizi anlamadığını düşünerek onunla konuşmak size anlamsız gelebilir. Ancak çocuğunuzu emzirirken, giydirirken, banyo yaptırırken.. vb kısaca yaptığınız her eylemi anlatmanız hem dil gelişimini hem de aranızdaki ilişkiyi destekleyici bir çalışma olacaktır. (Örneğin “mama yedik.” “aaa.. bu top” gibi) Bu dönemde çocuğunuz için en önemli şey sizin sesinizi duymak ve sizle göz kontağı kurmaktır.
- Çocuğunuzla “Ceee oyunu” oynayabilirsiniz. (yüzünüzü kapatarak “cee” yapıp açma oyunu) Bu oyun hem nesne sürekliliği hem de işitsel algı için faydalı olacaktır.
- Çocuğunuzla uygun ilişki kurmanız sonucunda, 3 aydan sonra çocuğunuzun babıldamaya başladığını, farklı sesler çıkardığını göreceksiniz. Bu durumda sizin vereceğiniz olumlu geri bildirimler onun motive olmasını ve daha çok ses çıkarmasını sağlayacaktır. Bu dönemde onun çıkarttığı farklı sesleri yüksek ve alçak ses tonları ile taklit edebilirsiniz.
- Çocuğunuzun dil gelişimini olumlu yönde desteklemek için dinleme becerisini arttırıcı ortamlara ihtiyaç vardır. Dinleme becerisini geliştirmek için farklı sesler çıkaran nesnelerden ve oyuncaklardan yararlanabilirsiniz. Bu seslerin farklı yönlerden gelmesini sağlayarak dikkatini sesin nereden geldiğini aramaya yöneltebilirsiniz.
- Çocuğunuzu bağımsız oturamıyorsa, destekli bir şekilde oturtarak ona büyük resimleri olan kitaplar okuyabilirsiniz. Ancak okurken uzun cümleler kurmamaya ve resimlerde dikkatini çekebilecek her şeyin ismini söylemeye ve söyediğiniz şeyi parmağınızla göstermeye dikkat ediniz. Çocuğunuzun okuduklarınızı anlamadığını düşünmeyin. Sizin yapacağınız her ek çalışma, çocuğunuzun daha çabuk konuşmasını sağlayacaktır.
Sizler için hazırladığımız İstanbul'da yer alan Anaokulu ve Kreşler listemize göz atabilirsiniz.
1-2 YAŞ ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİNE UYGUN ETKİNLİKLERİ
- Çocuğunuz artık tek tek sözcükleri söylemeye başladığı bir dönemdesiniz. Onun sözcük dağarcığını geliştirmek için günlük yaşamında karşılaştığı her nesnenin ismini söylemeniz öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
- Dil gelişiminde alıcı dil her zaman daha önce gelişmektedir. Bu sebeple günlük yaşamınızda kullandığınız kavramları her zaman ifade etmeye özen gösteriniz. Mesela oyun oynarken oyuncak ayı bir sepete saklandıysa “ayı içinde” ya da bebeğiniz kucağındayken hareket ettiriyorsanız “yukarıda-aşağıda” gibi kısa ve tanımlatıcı kavramlar kullanabilirsiniz.
- Çocuğunuzun tercihte bulunacağı ortamlar yaratarak, ihtiyaçlarını tek sözcük bile olsa konuşarak ifade etmesini sağlayabilirsiniz. “su mu istersin süt mü” gibi tercihlerde çocuğunuz önce işaret ederek gösterecektir. Siz zaman zaman “aa anlamadım hangisi” gibi sorularla onun isteklerini konuşarak ifade etmesi konusunda yönlendirebilirsiniz.
- Çocuğunuz konuşmaya başladığında yarım ve sevimli konuşacaktır. Ancak sizler çocuğunuzun söylediği kelimeleri doğru şekilde telaffuz etmeye özen gösteriniz. Çünkü çocuğunuz en iyi öğrenmeyi sizi taklit ederek sağlayacaktır.
- Dinleme becerisini geliştirmek için 2-3 kelimelik yönergeler söyleyerek, çocuğunuzun söylediklerinizi yapmasını isteyebilirsiniz. Önceleri yönergeyi söyledikten sonra sizde yönergeye uygun hareketler yapın. Zamanla siz yapmadan çocuğunuzun kendi başına da yönergelere uygun hareketler yapmasına fırsat tanıyın. Örneğin “eller yukarı, alkış yap, elmayı masaya koy” gibi yönergeleri oyunlaştırarak hem fiziksel hem de dil gelişimini destekleyecek etkinlikler yapabilirsiniz.
- Evcilik oynamak dil gelişimi için çok gereklidir. Küçük adamlara yemek yedirmek, banyo yaptırmak gibi günlük yaşamınızda çocuğunuz ile yaptığını aktiviteleri oyunlara taşıyarak, basit diyaloglar oluşturabilirsiniz. Bu şekilde hem bilişsel gelişimine hem de dil gelişimine katkı sağlamış olursunuz.
Sizler için hazırladığımız Ankara'da yer alan Anaokulu ve Kreşler listemize göz atabilirsiniz.
Tüm bunları yaparken unutmamamız gereken en önemli şey çocuğunuzun önce size ve sevginize ihtiyaç duyduğudur. Onun dil gelişimini olumlu desteklemeye çalışırken lütfen bunları bir görev gibi yapmamaya özen gösteriniz. Eğlenceli şekilde yapılan her şey bebeğinizin daha iyi öğrenmesini sağlayacaktır.