Doğru Kreş Seçimi İçin Öneriler
Araştırmaya en az yarım dönem öncesinden başlayın, çevrenizdeki kreşlere giden çocuklu ailelerden tavsiye alarak başlayın. Çocuklarını yolladıkları kreşlerden memnuniyetlerini eğer memnun değillerse neden olmadıklarını öğrenin. Çünkü size göre doğru olan bir surum bir başkasına göre olmayabilir. Öğretmenin çocuklara anne gibi davranması arkadaşınıza göre mükemmel bir özellik sayılırken size göre bu durum can sıkıcı bir özellik olabilir.
Okulun Konumu
Kreşin lokasyonuna dikkat edin. İstanbul gibi trafikte kalma saatinin 1,5 saatlere kadar varabildiği bir şehirde 0-3 yaş kreş çocuğunun bu kadar uzun süre yolda kalması demek, bu çocuğun olması gerekenden en az 2 saat önce uyanması demektir. Yolda geçireceği zaman ve bunun ona vereceği yorgunlukta cabası. Ayrıca kreş saati dışında almanız gerektiğinde de size lokasyon sorun yaşatabilir.
- Kreş yönetmeliğini araştırın. Kreş açma şartlarındaki özellikleri düşündüğünüz okul taşıyor mu inceleyin.Bu şartları taşımayan kreşlere hiçbir şekilde güvenmeyin.
- Kreşte bulunan okul öncesi öğretmeninden çocuk gelişim mezunu yardımcı öğretmenlere, güvenlik görevlisinden yemeklerden sorumlu kişiye kadar bilgi edinin.. Kreş kurucu-yöneticilerinin deneyimli olması ve çocuk gelişimi konusunda eğitimlerinin bulunması önemlidir.
- Kreşin eğitim sistemi hakkında bilgi edinin. Montesorri, High Scope, Reggio Emillia Yaklaşımları… gibi bir eğitim uygulanıyorsa eğitimcilerinin bu sistemle ilgili sertifikaları var mı? Alınan sertifikalar yetkili kurumlar tarafından mı verilmiş inceleyin. Uygulanan okul öncesi etkinliklerinin içinde oyun, akademik eğitim, spor ve sanatsal faaliyetler ne kadar dengeli dağıtılmış inceleyin.
- Kreşin fiziksel şartlarını detaylı olarak gözden geçirin: Bina kreş olmaya uygun mu, (yemekhane, yatakhane, oyun odası gibi bölümleri ayrılmış, bahçesi olan, müstakil binaları tercih edin) yeteri kadar ışık alıyor mu, ortam ısısı uygun mu, içeride rutubet kokusu var mı? vb.
- Tuvalet, yatakhane, oyun alanları ve yemekhanelerin hijyen koşullarına ve çocuk kullanımına uygunluğunu kontrol edin.
- Kreşin yangın çıkışı, deprem raporu vb. güvenlik belgelerini kontrol edin. Hemşire veya doktorları bulunup bulunmadığını öğrenin.
- Kreşte bir psikolog veya pedagog olmalı, velilere danışmanlık hizmetleri verilebilmelidir. Kreşte bulunan psikoloğun tam zamanlı olmasına özen gösterin. Yarı zamanlı olarak bir kreşte bulunan psikoloğun çocukları çok iyi gözlemleyemeyeceğini unutmayın.
- Çocuk gruplarının sayısını (idealı 10-15 kişidir) ve başlarında kaç kişi durduğunu sorun..
- Kreşte uygulanan yoga, yüzme, bale, müzik (orff vb) derslerin alanda deneyimli uzman kişiler tarafından verildiğine emin olun.
Çocuğunuz Mutlu Olacak mı?
Ve her şeyden önemlisi çocuğunuz orada mutlu olacak mı ondan emin olun. Tüm şartları taşıyan ama çocuğunuzun mutlu olmayacağını düşündüğünüz bir kreşte farklı bir arayışa yönelmenizde fayda var. Bunun için de sizin önceliklerinizden çok çocuğunuzun önceliklerini ön planda tutan bir okul öncesi eğitim kurumu aramanız gerekmektedir. Örneğin sizin öncelikler arasında çok fazla sosyal aktivitenin olduğu bir kreş varken çocuğunuz daha çok masa başı etkinliklerden hoşlanan bir çocuksa önceliğiniz bu yönde olmalıdır.