fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Okul Öncesi Dönemde Kaygı

Görüntülenme Sayısı: 741

Kaygı, korkudan farklı olarak nesnesi belli olmayan tedirginlik duygusudur. Kaygı hem yetişkinler hem de çocuklar için bir savunma mekanizması olarak işlev görmektedir. Yetişkinler gibi, çocuklarda kimi zaman kaygılı hissedebilmektedir. İlk kez deneyimlenen olaylar çocuklar için kaygı verici olabilir.

Cocuklarda-Kaygi-Bozuklugu

Okul Öncesi Dönemde Kaygı Yaratan Unsurlar

Özellikle okul öncesi dönemde ebeveynlerinden ve evinden ilk kez ayrılıyor olmak çocuklar için başlıca kaygı yaratan bir unsurdur. Bu ilk deneyimlerin yarattığı kaygı, her çocukta farklı etkiler gösterebilmekle beraber çoğunlukla hafif seyreden ve günlük işleyişi bozmayan bir duygudur. Çocuğun duruma, olaya ve mekâna adaptasyonu ile birlikte yerini güvene bırakacaktır. Çocuğun dış dünyada ilk kez deneyimlediği tüm yenilikler, kaygıyı yaratıyor olsa da gelişimin olağan bir parçasıdır.

Çocuklar kaygılı olduklarında, bunu henüz yetişkinler gibi ifade edebilecek dil haznesine sahip değildir ve bu duyguyu farklı yollarla ortaya koyabilirler.

Cocuklarda-Okul-Kaygisi

Okul Öncesi Dönemde Okul Kaygısı Sebepleri

Okul öncesi dönemde kaygıya neden olacak birçok faktör olabilir:

  • Ebeveyn tutumları
  • Ebeveynlerin kendi duygu durumları ve kaygı düzeyleri
  • Çocuğun içerisinde bulunduğu yaş dilimi
  • Çocuğun mizacı
  • Yaşamsal değişimler
  • Memeden ayrılma, tuvalet eğitimi ve erojen bölgelerin keşfi
  • Yaşanılan travmatik deneyimler

Çocuklarda kaygıya neden olabilecek unsurlar ortaya çıktığında; her çocuk buna farklı şekillerde yanıt verebilmektedir. Örneğin; ilk kez bir okula başlamak, çocuklar için bir ayrılık kaygısını gündeme getirir. O zamana dek bakım veren ile yakın temasta bir ilişki sürdüren çocuk, artık ondan fiziksel olarak belli bir süre ayrı kalabilmeyi ve ilk sevgi nesnesinin varlığını kendi iç dünyasında sürdürebilmeyi öğrenmelidir.

Bu ilk deneyim, çocukta bir çok farklı tepki doğurabilir: uyku ve beslenme düzeninin bozulması, ağlama krizleri, parmak emme vb. Fakat çocuk için bu kaygı verici ilk yaşam deneyimleri, güven ilişkisi içerisinde ve kapsandığı bir iklimde ilerlediği sürece, bu duyguya verilen tepkiler de değişecektir. Çocuk, kendine yeni bir güvenli alan oluşturacaktır.

Kaygı ortaya çıktığında akut dönemde sönümlenmediği ve çocuğun bu duyguyla baş etmekte zorlandığı gözlemlendiği takdirde ise bir uzman desteği alınması önemli olacaktır.

Bu yazı Ataşehir Öncül Anaokulları rehberlik birimi tarafından hazırlanmıştır.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse Çocuklarda Kaygı adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Bu makale Zehra Yeşilmen tarafından 04 Kasım 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Çocuklarda Bedensel Söz Hakkı Çocuklarda bedensel söz hakkı nedir? Çocukların vücut bütünlüğü nedir ve nasıl korunmalıdır?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Beylikdüzü Mavi Pembe Anaokulu Özel Okul
Özel Beylikdüzü Mavi Pembe Anaokulu

Mavi Pembe Egitim kurumlarının Zeytinburnu şubesinde oğlum 1 sene eğitim gördü.Okul idaresi,öğretmen potansiyeli en önem...

Özel Ümraniye Düzgün Anaokulu Özel Okul
Özel Ümraniye Düzgün Anaokulu

Oynayarak öğrenme deneme-yanılma deneysel aktiviteleri imkanına sahip çocukları gerçekten sevdiğine inandığım, çocukları...

Özel Ataşehir GEN Gelecek Nesiller Koleji Anaokulu Özel Okul
Özel Ataşehir GEN Gelecek Nesiller Koleji Anaokulu

Eğitim kalitesi çok iyi bir okul. Yabancı dil eğitiminden çok memnunuz. Ayrıca öğrenciler için yetenek alanlarını gelişi...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum