Okula Yeni Başlayan Çocuklarda Adaptasyon
Bir çocuğun yeni deneyimlere adapte olması yetişkinlerinki ile karşılaştıralamaz. Yetişkinlerin zengin bir deneyimi vardır, yeni durumlara daha pürüzsüz ve kontrollü olarak adapte olunabilir. Evden ayrılmak ve yeni bir çevreye entegre olmak, bir yerde farklı kurallarla karşılaşmadığı ortamda yeni akranlarla kolay değildir. En önemlisi artık anne babaları orada değildir.
Çocuğun bir okula entegrasyonu hızla, yani adım adım acele etmeden veya gerginlik olmadan yapılmalıdır. Bireysel çocuğun zamanlarına ve taleplerine saygı göstermek çok önemlidir. Çocuğunuzu okula iyi uyum sağlamasına yardımcı olması için bu ipuçlarını takip etmelisiniz.
- Alıştırma zamanları: İlk önce, çocuğunuzu anaokuluna bırakırken zamanı biraz arttırabilirsiniz. Çevreyi izleyebilir, okula daha uzun sürede yürüyebilirsiniz. Her çocuğun vaktine ihtiyacı vardır.
- Bağlı olduğu nesneler: Çocuğunuz isterse küçük bir oyuncağı, koluna ya da boynuna takabileceği özel bir bağı olduğu nesneleri okula giderken ona verebilirsiniz. Böylece evle bağlıntısını hemen kaybetmiş gibi hissetmeyecektir.
- Çabuk vedalaşın: Fazla fazla sarılmaktan, konuşmaktan ilk zamanlardan sonra kaçının. Dramatik anların yaşanmasına engel olun. Çocuğunuz bir süreliğine geldiğinizi ve yaptığınız işin onun için en iyisi olduğunu bilmelidir.
- Motivasyon ve teşvik: Çocuğunuz evden ayrıldıktan sonra okulunda oyun oynuyor. Normalde evde yaptığınızdan çok farklı olmadığını keşfetmesini sağlamak iyi bir fikir. Okulda öğrendiklerini, deneyimledikleri şeyleri sizinle paylaşması için teşvik edin. İlerlemeleri için sevinç ve coşku gösterin.
- Girişler ve çıkışlar: Çocuklar annelerinin veya babalarının onları okula götürmesini ve çıkışta onu almasını ister. Bu rutin onları ilk başta güvende hissettirecektir ve adapte olmalarına yardımcı olacaktır.
- Doğrudan temas: Endişeleriniz ve çocuğunuzda gözlemlediğiniz değişiklikler hakkında öğretmen veya öğretmenle sürekli olarak konuşmanız gerektiğini hatırlayın. Çünkü siz orada yokken, okulda onu en iyi gözlemleyen kişi öğretmendir.
- Etkinlikler: Sınıfta yapılan etkinlikler hakkında bilgi alın: öğrendikleri şeyleri evde tekrarlayın, öğrendiği şarkıları birlikte söyleyin, mevsimleri birlikte sayın.
- Yiyecek: Kreşte ya da anaokulunda her gün ne yediğinizi, menü isteyerek aklınızda tutmaya çalışın, böylece evdeki beslenmeyi benzer şekilde dengeleyebilirsiniz.
- Rahat bir atmosfer: Çocuğun anaokuluna daha iyi adapte olması için gününüze evden ayrılmak için acele ya da zorlukla başlanmamalıdır. Sabaha hiç acele etmeyin. Kahvaltı için zamanında sessizce uyanmaya çalışın ve gerginlik olmadan anaokuluna götürün.
- Çantalarına not bırakın: Beslenme çantası ya da sırt çantasına bıraktığınız notlar, çocuğunuzun okula devam ederken onu düşündüğünüzü bilmenizi sağlamanın mükemmel bir yoludur.
- Kendine ait bir saat: Kendi saatine sahip olmak çocuğunuzun kendisini büyük bir çocuk gibi hissetmesini sağlayacaktır ve okula geleceğiniz saati hatırlamasına yardımcı olacaktır bu sayede rahatlayacaktır.
- Espri yapın: Çocuğunuzla ayrılırken ona komik surat ifadeleri yapabilirsiniz ya da daha önce evde yaptığınız esprileri tekrar yapabilirsiniz.
- Göz kontağı kurun: Çocuğunuzun rahatlaması için yaptığınız konuşmalarda mutlaka göz kontağı kurun bu sayede konuşma daha etkili ve inandırıcı olacaktır.