Salgın Sonrası Anaokullarında Alınabilecek Önlemler
Anaokulları 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle kapılarını öğrencilerine açmaya başladı. Yaşanılan ve henüz son bulmayan salgın dönemi de beraberinde birçok önlem almayı gerektirdi. Özellikle okul öncesi eğitim kurumlarında alınacak önlemleri merak eden aileler çocuklarının güvenle okullarına gidip gidemeyeceklerini araştırıyordu. Peki okulların sağlıklı bir şekilde eğitim vermeye devam edebilmeleri için ne gibi önlemler alınmalı? Ailelere ve öğrenciler bu süreçte anaokullarına nasıl destek olabilirler? Beşiktaş Mi Casa Anaokulu yetkilileri bu gibi soruları sizler için cevapladı.
Okula Bırakma ve Okuldan Alma
- Ebeveynler çocuklarını okuldan alırken veya bırakırken binanın içine girmeden okul ana giriş kapısında çocuklarını okul görevlisine teslim etmeliler.
- Bu dönemde çocukların okula giriş saatleri kademeli bir şekilde organize edilebilmeli, hangi çocuğun hangi saatte ve hangi kapıdan giriş yapacağı ailelere bildirilmelidir. Sosyal mesafenin korunabilmesi ve kapıda bekleme zamanının en sağlıklı şekilde yönetilebilmesi için bu saatlere uyulması önem arz etmektedir.
- Okul dışındaki ve içindeki alanlarda sosyal mesafenin korunabilmesi için yerleştirilen yönlendirmeler, ailelere ve çocuklara bu konuda yardımcı olacaktır.
- Bu dönemde bütün eğitim ödemeler banka üzerinden yapılmalıdır. Ödeme için okul binasına giriş kabul edilmemelidir.
- Ebeveynlerin okula gelmeden önce hem kendilerini hem de çocuklarını günlük olarak kontrol etmeleri gerekmektedir.
- Çocuğunuzun son 24 saat içinde ateşinin olması durumu ve buna istinaden ateş düşürücü ilaçlar alıp almadığı konusunda okulun bilgilendirilmesi ve ateşli hastalıklarda iyileştikten sonra bir hafta okula gelinmemesi önemli ve elzemdir.
Okuldaki Günlük Uygulamalar
- Okula ulaşarak ilgili personele teslim edilen öğrenci, giriş kapısında ayaklarını fısfısla dezenfekte edilip, girişte yer alan dezenfektanlı paspasa ayaklarını silip, dışarıda kullandığı maskesini dış alanda yer alan çöp kutusuna attıktan sonra okula alınmalıdır. Ardından okul girişinde yer alan el dezenfektanlarıyla çocukların elleri sterilize edilmeli, ateş kontrolü yapılarak, binaya alınmalı ve eller sabunla yıkadıktan sonra sınıflara geçilmelidir.
- Her çocuk için okulda bir adet iç alan, bir adet de bahçe ayakkabısı bırakılmalıdır. Tüm ayakkabılar, ayrı poşetlerde saklanmalıdır. Dışarıda giyilen ayakkabıların okul içerisinde giyilmemesi önemlidir.
- Çocukların tüm sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra, herhangi bir endişe var ise, gerekli görüldüğü takdirde önlem amaçlı evde istirahat etmeleri rica edilmelidir.
- Çocukların kişisel eşyalarının ( kıyafet, yedek kıyafet, ayakkabılar ve su matarası) birbirine karışmasını engellemek için okula gönderilmeden önce bütün eşyalarına isim etiketi yapıştırılmalıdır.
- Okul psikoloğu ile öğrencilerin duygusal ve fiziksel iyilik hallerini takip etmeli ve destekleyebilmek adına periyodik çalışmalar yapmalıdır.
- Çocuklar okula gelirken hiçbir oyuncak ya da kırtasiye malzemesi getirmemelidir.
- Çocuklar için tüm tuvalet ve sınıflarda, özellikle lavabolara yakın alanlara doğru, el yıkama tekniklerini gösteren işaretlere yer verilmelidir.
- Okula dışarıdan gelen malzemeler üç gün sterilizasyon dolabında bekletildikten sonra içeri alınmalıdır.
Yemek Saatinde Yapılması Gerekenler
- Fazla sayıda mekan değişikliğini önlemek ve aynı mekanın çok sayıda öğrenci tarafından kullanılmamasını temin etmek amacıyla çocuklar yemeklerini sınıflarında yemelidir.
- Yemeklerden önce ve sonra masalar temizlenip, dezenfekte edilmelidir.
- Serviste tek kullanımlık tabak, bardak ve mutfak eşyaları kullanılmalıdır.
- Çocuklar okula herhangi bir yiyecek veya içecek getirmemelidir. Sağlık, alerji vs. gibi olağanüstü durumlarda getirilmesi gereken gıda maddeleri, hijyen prosedürüne tabi tutularak okula alınmalıdır.
Bu makale Beşiktaş Mi Casa Montessori Anaokulu yetkilileri tarafından yazılmıştır.