Çocuğum Dikkatsiz
Bildiğiniz gibi dikkat dağınıklığı herkesin gündeminde son zamanlarda. Çocuklarda yolunda gitmeyen bir şey olduğu düşünüldüğünde hemen dikkat eksikliği belirtilerinden şüphelenir aileler. Ancak çocuklarda dikkat eksikliği okul çağında öğretmen ve aileler tarafından fark edilebilen bir süreçtir. Bir çocukta dikkat eksikliği olduğunun tanısını da ancak bir çocuk psikiyatristi koyabilir. Bunu unutmamakta fayda var.
Diyelim ki çocuğunuzda tanı alacak derecede seyreden bir konsantrasyon problemi yok. Çocuğunuzun dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olmadığına eminsiniz. Çocuğunuzda derse odaklanma sorunu olmadığını fakat “dikkat ederse daha başarılı” olacağını düşünüyorsunuz. O halde evde yapacağınız çalışmalarla çocuğunuzun dikkatini nasıl yoğunlaştırabilirsiniz birkaç etkinlik önerelim.
Çocuğunuzla Bol Bol Yönerge Çalışın
Bir problemi çözebilmek için problemi anlamak gerekir. Problemi anlamak için de okuduğunu anlama becerisinin gelişmiş olması gerekir. Kendi çocukluğumuzdan duyduğumuz klasik bir öğretmen cümlesi vardır “işlemler doğru fakat gidiş yolu hatalı.” Bu cümle çoğu zaman şu anlama gelmektedir çocuğun matematiksel işlemlerle ilgili bir eksiği yoktur aslında. Sorun problemde aktarılan yönergeleri tam olarak anlayamamış olmasıdır. Bu nedenle de gördüğü rakamları rastgele toplamış ya da çıkarmıştır. İşlemlerin sonucu doğrudur gerçekten ama gidiş yolu derken anlatılmak istenen işte tam olarak budur.
Bu şekilde problem çözen bir çocuğa hemen dikkat etmiyor diyebiliriz. Belki de dikkat etmesine rağmen okuduğunu anlama ile ilgili bir desteğe ihtiyacı vardır. Yönerge çalışarak ikisini de destekleyebilirsiniz.
- Çocuğunuzla bir macera oyunu oynayabilirsiniz böylece hem masa başında çalışmazsınız hem de gerçekten etkili bir yönerge çalışması yapmış olursunuz. Küçük kağıtlara pusulalar yazın. Her pusulada bir ipucu olsun;
- Merhaba, beni ayakkabı dolabında bulabilirsin.
- Bravo! Şimdi de buzdolabındaki mavi kapaklı şişeyi aç.
- İyi gidiyorsun, kitaplığındaki değnek adam kitabının içine bak.
- ……… şimdi de salona git ve masanın üstündeki kağıdı al.
- Masanın üstündeki üç kavanozdan en küçüğünü aç.
- İçinden ufak bir sürpriz çıkarabilirsiniz. Macera oyununuzda yaratıcılık tamamen size kalmış. Pusulalara yazdığınız yönergeler hem çocuğunuzun dikkatini geliştirecek hem de okuduğunu anlama çalışması yapacaksınız.
- Başka bir oyunu ailecek oynayabilirsiniz; bir kavanoza içinde komik yönergeler yazılı kağıtlarla doldurup tek tek aile üyelerinin çekip yapmasını isteyebilirsiniz. (şarkı söyle, 3 kere zıpla, yanındakini gıdıkla vb..) bu sayede hem etkili vakit geçirecek hem eğlenecek hem de çalışmış olacaksınız.
Alışkanlıkların Dışına Çıkın
Çocuklar hep aynı şekilde ve aynı sistemle çalışmaya alışkın oldukları için aynı tarz sorulara otomatik cevaplar vermeye başlarlar. Basit bir resim gösterin ve şimdi bu resme 1 dakika bak resimdeki renklere dikkat et sana onlarla ilgili soru soracağım şeklinde sözel yönergenizi verin. Diyelim ki resimde 3 değişik renk var. Muhtemelen sizden gelecek sorunun resimde olan renklerle alakalı olacağını düşünecektir. Fakat şaşırtın onu “ resimde olmayan bir renkte meyve söyle bana” İşte tam bu anda çocuk dikkatini yoğunlaştırmaya başlar bundan sonra göstereceğiniz her resme her an her yerden değişik bir soru gelme ihtimaliyle daha detaylı bakar.
Hafıza Çalışmaları Yapın
Biriniz arka arkaya 6-7 kelime söylesin. Dinleyen diğer iki kişi tabi ki biri çocuğunuz olacak kelimeleri tekrar etsin. Kazanan bu sefer kelimeleri söylesin.
Elinize bir bebek ya da bir araba alın. Elden ele dolaştırarak bebeğin özellikleri söylensin. ( bu bebeğin adı Selvi, Selvi 7 yaşında, en iyi arkadaşı Gamze, Selvi çiğköfteye bayılır vb..)
Çocuğunuzla bunlara benzer birçok oyun oynayabileceğiniz gibi dikkat geliştirme için yapılmış oldukça güzel oyunlar bulunmaktadır, bunlardan alıp ya da kendiniz yapıp masa başında tekdüze çalışmalardan sıkılmasını önleyebilirsiniz. Bu sayede hem dikkatini geliştirecek hem de sizinle beraber kaliteli zaman geçirmiş olacaktır.