Çocuğunuz Sürekli Hastalık Bahanesiyle Okula Gitmiyor mu?
Görüntülenme Sayısı: 4382
Çocuğunuz okula başlamadan hemen önce bir mide ağrısından mı şikayet ediyor? Çocuğunuz evde kalıyorsa, ve sonradan semptomlar kayboluyor ancak ertesi sabah tekrar ortaya mı çıkarıyor? Çocuğunuzu okula gitmesi için ikna etmeye çalıştığınızda çığlık mı atıyor?
- Fiziksel nedenleri kontrol edin. Çocuğunuz fiziksel belirtilerden şikayetçiyse, bir doktor tarafından kontrol edilmesini sağlayın. Çocuğunuzla ilgili herhangi bir fiziksel ağrı olmadığı ortaya çıkıyorsa ve yine bu varsayımı yapmak istemiyorsunuz ve daha sonra yanıldığınız ortaya çıkacaktır.
- Çocuğunuzla konuşun. Onu rahatsız eden şeylerden bahsederken aynı zamanda okula dönmek için bir plan yapılacağını da belirtin. Ancak, bazı çocuklar onları rahatsız eden şeyi tarif edemeyeceğini unutmayın. Hiçbir yere gitmiyorsa konuşmayı zorlamayın. İletilecek en önemli mesaj budur: çocuğunuzun bu sorunu ele geçirdiğine inanıyorsunuz ve bu sorunu ona yardımcı olmak için orada olacaksınız.
- Ders vermeyin. Okula gitmenin önemi hakkında uzun tartışmalardan kaçının. Bu konu işleri daha iyi yapmaz ve aslında daha da kötüleştirebilir. Herhangiolumsuz bir etki, bu sorunu takviye edebilir ve sürdürebilir.
- Öğretmeniyle görüşün. Her iki ebeveyn de öğretmen veya okul danışmanıyla görüşmelidir. Bu, katıldığınız ve sorunun üzerinde çalışmaya kararlı olduğunuz mesajı okula hissettirir.
- Dedektiflik oynayın. Çocuğunuzun hastalıktan şikayet ettiği zaman söylediği veya uyguladığı kalıpları arayın. Karnı mı ağrıyor veya baş ağrısına mı vara? Dikkatinin dağıldığından şikayet ediyor mu? Hafta sonu günleri de yine hasta mı hissediyor? Objektif olun ve dedektiflik yapın. Bunu, gayri meşru olmayan bir şekilde yapın; çocuğunuzu suçlu yerine koymanın hiçbir anlamı yok. Çocuğunuzun okuldan kaçınmasına neden olan şey hakkında ipucu arayın.
- Açık fikirli olun Öğretmeni veya okulun bir şey yaptığını düşünmeyin. Benzer şekilde, öğretmenler sorunun ebeveynlerle olduğunu varsaymamalıdır. Stres seviyeniz yüksek olduğunda, parmağınızı işaret etmek ve birini suçlamak doğaldır, ancak sorunu çözmek için fazla bir katkısı olmaz. Okulda zorbalık gibi gerçekliğe dayalı korkuların giderildiğinden ve düzeltildiğinden emin olmak önemlidir.
- Evde kalmayı cazip hale getirmeyin. Çocuğunuza gerçekten hasta olursa, bir doktor görmesi, yatması ve dinlenmesi, TV'yi kapalı tutması vb. gerekeceğini bilmesini sağlayın. TV veya video oyunlarıyla ilgili kurallar getirin. Bu anlaşılabilir gelebilir. Çocuğunuzla birlikte evde oturursanız, çok fazla fazla dikkat ve sempatite sunmayın. Acımasız gelebilir ancak evin çekici olmasını istemezsiniz.
- Öğrenme ortamını sağlayın. Çocuğunuz evde kaldığında hastalığı geçiyorsa, okumasını, çalışmasını, masanın üzerine dik oturmasını vb. sağlayın. Ergenler için, bu yaş grubunda birçokları için cazip olduğu için, uyku kısıtlamalarını yapmak isteyebilirsiniz. Bu önerilerden bazıları çalışan ebeveynler için takip edilmesi zor olacak, ancak elinizden gelenin en iyisini yapın. Çalışmayan bir arkadaşınızın, akrabanızın veya komşunuzun yardımlarının kısa bir süre için isteyebilirsiniz.
- Hastalık öncesi kurallarını hazırlayın. Örneğin, çocuğunuz ateşi olmazsa okula gitmesini kural haline getirebilirsiniz. Doktorun geleceğini ve onun hasta olup olmayacağını kontrol edeceğini söyleyin.
- Destek isteyin. Böyle bir zaman boyunca duygular çok yüklü olduğu için, kendinizi çocuğunuzu okula zorla gönderme görevi hep sizde olmasın. Örneğin anneyle ilgili bir ayrılık endişesi varsa, babanın çocuğu okula götürmesini sağlayın. Veya bir çocuk ya da başka bir aile üyesi, bu geçiş sürelerinden sorumlu olsun ve çocuğunuz okula girene kadar onunla beraber olsun.