Çocuklar Neden Şımartılmamalı?
Çocuklara istedikleri her şeyi vermenin sağlıklı olmadığını hep söylüyoruz ancak bunu bilmenin bu konuda doğru adımlar atılmasını sağladığını söylemek de pek mümkün değil.
Çocuklara her istediklerini vererek onları şımartmak hayatlarının bütününde onları etkileyerek ömür boyu yaşayacakları isteksizlik, duyarsızlık gibi sonuçlar doğurabilir. Bu konuda yapılan araştırmalarla 3 temel başlık belirlenebilmektedir: Çok fazla vermek, çok fazla destek olmak ve yumuşak yapıda olmak.
Her Şeyi Fazlasıyla Vermek
Çocuklar için çok fazla oyuncak almak, çok fazla faaliyete katılım, hemen her elektronik ürünün alımı çocuklara zarar vermektedir. Bu şekilde, çocuğa kendi başına vakit geçirerek kendini oyalamasını öğrenme şansı bırakmamış oluyoruz.
Her anne baba çocuklarını sever ancak bazen bu sevgimizi bilinçsizce çocuğa yönelterek bağımsızlığını kazanması gereken becerileri öğrenmesini engellemekteyiz. Çocuğun yerine ödevlerini yapmak, fazla korumacı davranmak gibi sağlıklı çocuk gelişimine engel olunmaktadır.
Çocuklara yeterince disiplin verilmediğinde ve sınırları esnek çizildiğinde öz-kontrol sorunu yaşamaları muhtemeldir. Bazen çocuklara karşı sınırlarını bilmesi için sert tutumlar hatta cezalandırmalar yapılması kaçınılmazdır.
Peki Neden Aileler Çocuklarını Şımartır
Şımarık çocuklar yetiştirmemizin en başlıca sebebi suçluluk duygusudur. Hayat şartları sebebi ile çalışan anne-babalar çocuklarıyla geçiremedikleri vakit yüzünden suçluluk hissetmekte ve bir şekilde yumuşak durarak, hediye ve imtiyazlara boğarak vicdanları rahatlatabilmektedirler.
Diğer bir neden ise ailelerin çocuklarının mutlu olmasını istemeleridir. Onlara hayır demekten korkarlar çünkü üzülmelerine dayanamazlar. Bazen ise ebeveynler sadece davranış problemleri ile başa çıkmaya karşı hazırlıksızdırlar. Cevapları bilmeyen acemi ebeveyn kısa vadeli kurtuluş çözümü olarak şımartmayı tercih eder.
Bazı aileler ise kendi kötü çocukluk döneminin telafisi olarak çocuklarına tüm imkanları sağlarlar. Yokluk içinde olmanın ezikliği veya aşırı despot bir ebeveyn travması onları bu tutuma itebilmektedir.
Şımartmak Neden Yanlış Derseniz
Çocuklara karşı aşırı verici olmak onlarda ihtiyaç ve istek arasındaki ayrımı öğrenememelerine sebep olacaktır ve gün gelecek o ayakkabıyı almadan yaşayamayacağını düşünmeye başlayacaktır. Çocuk, mutluluk kavramını maddi şeylerle özdeşleştirecektir. Sadece mutluluk da değil, çocuğun zihninde; değer, saygı, öz-saygı kavramları maddiyatla ilişkilendirilebilir ve bir statü sembolü haline gelebilir.
Çocuğun ne kadar çok eşyası varsa, o kadar değersizleşecektir. Bu sebeple eşyalarının kırılıp kaybolması önemli olmayacak ve sorumluluk duygusu gelişmeyecektir. Disiplin konusunda yumuşak davranılan çocuklarda ilerleyen süreçlerde onlarda kuralların üzerinde oldukları duygusu gelişebilmektedir.
Fazla korumacı davranılan çocuklarda ise birey olarak kendi sorumluluklarını yerine getirememe hatta getirmek için bir neden bulamama sorunları baş gösterir. Bugün kronik mutsuzluk yaşayan çoğu birey, bir zamanların şımartılmış çocukları olarak hayata karşı tatminsizlik yaşamaktadır.
Ayrıca Sevginizi Göstermek Çocuğunuzu Şımarık Yapmaz adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.