fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Sevginizi Göstermek Çocuğunuzu Şımarık Yapmaz

Görüntülenme Sayısı: 5502

Büyükbabalarımızın ya da babalarımızın bize anlattıkları hikayeler vardır. Onların zamanında çocuklar çok sevilmezmiş. Kimi bir büyüğünün yanında çocuğun sevilmesinin ayıp olduğunu anlatır, kimi de sevmenin çocuğu şımartacağı, çocuğuna sevgisini gösterirse kurallarının çocuk tarafından dinlenmeyeceğini…

Sevginizi Göstermek Çocuğunuzu Şımarık Yapmaz

Bizim Kuşak ve Onların Kuşak Karmacası

Gerekçeler ne olursa olsun bir kısmımız sevgi gösterilmeden, sevildiğimiz çok fazla belli edilmeden ya da imalı bir şekilde belli edilerek büyümüş bir kuşağın çocuklarıyız. Bizim kuşağımız, yani şu anda çocuk yetiştiren kuşak ise ya aynı gelenek devam ettirilerek büyütüldü ya da ben yaşamadım çocuğum yaşasın mottosuyla sevgi yumağı içinde. Peki bizim çocuklarımız, onlar şu anda nasıl büyüyorlar?

Sağlıklı Yetişme

Çocuğun sağlıklı bir birey olarak yetişmesi ve özgüven sahibi olması için kabul görmesi gerekir. Bunu da sağlamanın en güvenli yolu sevildiğini belli etmektir. “Seni seviyorum.” cümlesinin inanılmaz bir iyileştirici gücü vardır insanlar üstünde. Hele ki çocuklar üstünde.

Aşırı Sevgi Gösterimi

Şimdiye kadar aşırı sevgi gösterilen çocukların şımarık olduğu yönünde yapılmış bir araştırma yoktur. Çocuğu şımarık yani toplumda istenmeyen, rahatsız edici davranışları bilinçli olarak yapmasına iten durum aksine ilgisizlik, kayıtsızlıktır. İlgisiz, ihmal edilmiş bir çocuk “şımarıklık” yaptığında görülüyorsa, sonucunda ceza alacak olsa dahi davranışını sürdürebilir çünkü burada olumlu ya da olumsuz bir şekilde çocukla ilgilenilmiş olunur. Çocuğu istenmeyen, olumsuz davranışlara iten bir sürü neden olabilir; tutarsızlık, kuralsızlık, sınır koymama vb.. Bu çocuğun yaşadığı ortama ve ilişkilerine göre değişir. Fakat bu nedenlerin arasında hiçbir zaman “sevilmek” seçeneği olamaz.

Sevildiğini Hissetmeleri Önemli

Çocuğun sevildiğini, davranışları ya da istenilenleri yaptığı için değil evlat olarak sevildiğini hissetmesi çok önemli. Davranışlarla sevginin dozu ayarlandığında, sevgi çocuğa değil davranışlarına yönelmiş varsayılacaktır çocuk tarafından.

“Arkadaşlarınla oyuncaklarını paylaştığın için seni seviyorum” cümlesi tamamen doğaçlama söylenmiş olsa dahi eğer oyuncaklarını paylaşmazsan da seni sevmeyeceğim anlamını da barındırabilmektedir. Bu nedenle çocuğa “seni sen olduğun için seviyorum” mesajı verilmelidir.

Oyuncaklarını paylaştığın için seni seviyorum yerine “Arkadaşlarınla oyuncaklarını paylaşman çok hoşuma gitti. Bu davranışını beğendim.” cümlesi daha doğru olacaktır. Bu cümlede takdir davranışa gitmiş, sevginiz her zamanki gibi stabil kalmıştır.

Çocuklarımızın her koşulda sevildiklerini hissetmeleri önemli. Başarısız olduklarında, hata yaptıklarında, yanlış bir davranış sergilediklerinde bizim sevgimizden şüpheye düşmemeleri gerekir. Kendi hayatımızdan örneklere göz atalım; başarısızlıkların, hataların telafisi her zaman mümkün fakat sevgisizliğin açtığı yaraları iyileştirmek için hayat boyu mücadele etmek gerekir.

Ayrıca Bakınız: Çocuğunuza Söylememeniz Gereken 5 Cümle

Bu makale Esin Acartürk tarafından 11 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Yeni Nesil Ebevenylik Sendromu; Sharenting Sharenting kavramı nasıl ortaya çıkmıştır? Sosyal medyada çocuklarınız ile ilgili paylaşımda bulunurken nelere dikkat etmeniz gerekir?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Ümraniye Düzgün Anaokulu Özel Okul
Özel Ümraniye Düzgün Anaokulu

Oynayarak öğrenme deneme-yanılma deneysel aktiviteleri imkanına sahip çocukları gerçekten sevdiğine inandığım, çocukları...

Özel Sincan Yeşil Elma Anaokulu Özel Okul
Özel Sincan Yeşil Elma Anaokulu

Kızım 3 yaşından beri bu okulda. Yeşil elma bize çok şey öğretti. Okuldaki tüm çalışanlar her çocukla kendi evlatlarıymı...

Özel Ödül Anaokulu Özel Okul
Özel Ödül Anaokulu

En olumlu yani bu okul ticarethane degil burasi evladimi bıraktığım da gozumun arkada kalmadigi para icin değil isini se...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum