fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

EBA Nedir? EBA Girişi Nasıl Yapılır?

Görüntülenme Sayısı: 11937

Eğitim Bilişim Ağı, bilinen adıyla EBA Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hizmete sunulmuş olan öğretmenlerin öğrencileriyle etkileşime girebildiği çevrimiçi eğitim sistemidir. Yaşanan virüs salgınından dolayı okullar kapanmış ve öğrenciler eğitimlerine EBA üzerinden devam etmiştir. EBA'ya giriş yapan öğretmenler dilerlerse canlı sınıflar oluşturup öğrencilerine ders anlatabilmektedir. Öğretmenler bazı ders konularını ise video kaydına alarak Eğitim Bilişim Ağı'na yüklemekte ve öğrenciler derslerini buradan izleyebilmektedirler. EBA'ya giriş yapmak isteyen öğrenciler ise bu konuda yoğun bir araştırma içerisine girmiştir. Bu makale üzerinden EBA öğrenci girişinin nasıl yapılacağına, EBA derslerine girişin nasıl olacağına ve Eğitim Bilişim Ağı'nın nasıl kullanacağına dair bilgi sahibi olabileceksiniz.

EBA Nedir?

EBA Öğrenci Girişi

Öğrencilerin derslerini EBA'dan takip edebilmeleri için öncelikle hesap oluşturmaları gerekmektedir. Bunun için eba.gov.tr'de yer alan öğrenci düğmesine tıklamalı ardından açılan alanda da EBA'ya giriş yapmak için hesap oluştur düğmesine basılmalıdır. Bu aşamada EBA hesabı oluşturmak için sizden dört ayrı bilgi istenecektir. Bunlar; T.C. kimlik numarası, öğrenci numarası, nüfus cüzdanı seri veya cilt no. ve ekranda görünecek olan güvenlik kodudur. Bu bilgileri eksiksiz bir şekilde tamamlayıp giriş düğmesine bastıktan sonra EBA'ya giriş için kullanacağınız şifreyi oluşturacağınız bir sayfa açılacaktır. Kullanacağınız şifreyi belirleyip, veli e-postası ve telefon numarasını da istenilen alana girdikten sonra şifre oluştur düğmesine basmalısınız. Sizleri "Şifreniz başarılı bir şekilde oluşturuldu." şeklinde bir mesaj karşıladıysa EBA'ya girişinizi belirlediğiniz şifre ile kolayca yapabilirsiniz. Eğer bir hata aldıysanız bilgilerinizi kontrol ettikten sonra tekrar deneyebilirsiniz.

EBA'ya Giriş Nasıl Yapılır?

EBA Öğretmen Girişi Nasıl Yapılır?

EBA'ya öğretmen girişi öğrencilerin girişinden daha kolaydır. Öğretmenler Eğitim Bilişim Ağı'na MEBBİS şifreleri ile hızlı bir şekilde giriş yapabilmektedirler. Bunun yanında öğretmenler EBA girişi yapmak için e-devlet şifrelerini de kullanabilmektedirler. EBA'nın nasıl kullanılacağı derslerin nereye yükleneceği veya canlı derslerin nasıl yapılacağıyla ilgili bilgi sahibi olmayan öğretmenleri de düşünen MEB, bu nokta da öğretici videolar hazırlayarak öğretmenlerin kafalarında yer alan EBA'ya dair bütün soruların cevaplarını vermiştir. Öğretmenler Eğitim Bilişim Ağı üzerinden ders anlatımının dışında öğrencilere kitap önerilerinde bulunmakta, projeler tasarlamakta ve anketler hazırlayarak öğrencilerin eğitimleriyle ilgili söz sahibi olabilmelerini sağlamaktadır.

Ücretli öğretmenlerinde EBA'ya girişiyle ilgili açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanlığı, ücretli öğretmenlerin okul idarelerinden e-okul kullanıcı adı ve şifresi almaları gerekmektedir. Ardından EBA'da sağ üst köşede yer alan "Giriş" butonuna tıklandıktan sonra MEBBİS bilgileri ile giriş butonuna tıklanması gerekmektedir. Açılan sayfada istenilen bilgiler girildikten sonra EBA öğretmen girişiniz gerçekleşecektir.

EBA Derslere Giriş

EBA'ya giriş yaptıktan sonra ders çalışmak için sol sütunda bulunan "Dersler" sekmesine basılmalıdır. Ardından açılan pencereden çalışılmak istenen ders seçilmelidir. Seçilen dersin üniteleri ve konuları listelenecektir. Çalışmak istenilen konu seçildikten sonra "Sıralı Anlatım" düğmesine basıldıktan sonra konuya ait içerikler öğrenme sırasına göre çalışmaya başlanabilmektedir. Bu aşama da öğrenciler konuları baştan sona keşfederek öğrenebilmelerine olanak sağlayan etkinliklerle ve konu anlatımı içeren animasyonlarla etkin bir öğrenme ortamına kavuşmaktadırlar.

EBA Öğrenci Giriş

EBA'da öğrencileri her konu bitiminde bir test beklemektedir. Bu testi çözen öğrencilerin eksiklerini tespit eden EBA algoritması, öğrencilere eksiklerini tamamlayıcı içerikler önermektedir. Öğrenciler bu içerikler sayesinde eksik oldukları noktaları giderebilmektedir. Öğrenciler konuyla ilgili daha fazla soru çözmek isterse de ana sayfadaki menüde yer alan "Sınavlar" bölümünden birçok farklı türden sorulara ulaşım sağlayabilmektedir.

TRT EBA TV

Uzaktan eğitime başlanmasının ardından öğrenciler bilgisayarları üzerinden Eğitim Bilişim Ağı girişi yaparak derslerine kaldıkları yerden devam etmeye başladılar. Evlerinde bilgisayar veya internet olmayan çocukların yardımına ise EBA TV yetişti. EBA TV ile ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri farklı saatlerde yayınlanan ve ders anlatımlarının yer aldığı programları izleyerek derslerinden geri kalmadan eğitimlerine devam edebildiler. TRT EBA ortak çalışması sonucu oluşturulan bu kanallar ayrıca dersleri kaçıran öğrencileri de düşünmekte ve ders videolarının tekrarı günde bir veya iki kez yayınlanmaktadır. Birçok aile TRT EBA TV'nin frekans ayarlarına ulaşmak adına araştırma yapmaktadır. EBA TV frekans bilgileri ise; alış frekansı: 12.084 MHz, polarizasyon: yatay (H), sembol oranı: 13.750, FEC: 2/3 şeklindedir.

EBA Nasıl Kullanılır?

TRT EBA Anaokulu Yayına Başladı!

16 Ekim 2020 tarihli güncel bilgiyle, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinin yanı sıra, TRT EBA Anaokulu da bu sürece katıldı. “Dünyanın en büyük duvarsız anaokulu” sloganıyla hizmet vermeye başlayan TRT EBA Anaokulu, hafta içi her gün 08.00 ve 19.30 saatleri arasında TRT EBA İlkokulu kanalı altında “Takvim”, “Etkinlik Kuşağı” ve “Ailece” kuşağı yayınlarından oluşmakta ve çocuklara özgün içerikler sunmaktadır.

Takvim kuşağında tarih, mevsimler, günler kavramları şekiller ve renkler aracılığıyla anlatılarak çocukların güne sıradan bir okul günüymüş gibi başlaması sağlanıyor. Etkinlik kuşağında Türkçe, Matematik, Fen, Drama, Müzik, Sanat ve Oyun etkinlikleri, alanında uzman okul öncesi öğretmenleri tarafından uygulanıyor. Ailece kısmında ise Çocuk Gelişimi Uzmanı Prof. Dr. Belma Tuğrul, aile içi iletişim ve çocuklarla iletişim kurarken nelere dikkat edilmesi gerekir konusunda tavsiye ve destekte bulunuyor. Okul öncesi döneme ait gerekli bilgiler ve çocukların gelişimlerini destekleyecek bilgiler bulunuyor.

EBA İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Soru: EBA çalışmaları mı nasıl takip edebilirim?

Cevap: Öğretmenler öğrencilerinin derslerini pekiştirmek adına EBA'da yer alan içerikleri yollayabilmekte, öğrenciler de bu içerikleri ana menüde yer alan "Çalışmalarım" sayfasından takip edebilmektedir.

Soru: EBA'daki canlı derslere nereden ulaşabilirim?

Cevap: Öğrenciler EBA'ya giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan "Canlı Dersler" düğmesine basarak kendilerine atanmış olan canlı dersleri görüntüleyebilmektedir. Dersin başlama saati geldiğinde ders menüsünde yer alan "Katıl" butonuna basarak canlı derse giriş yapabilmektedir. Canlı ders esasında öğrenciler tıpkı sınıflarında olduğu gibi anlamadıkları yerleri öğretmenlerine sorabilmektedir.

Soru: EBA'da Neleri Takip Edebilirim?

Cevap: Öğrenciler EBA'da, okullarıyla ilgili tüm bilgileri takip edebilecekleri alanlara sahiptir. EBA hesabına giriş yapan öğrenciler "Sayfam" sekmesi üzerinden öğretmenlerinin göndermiş oldukları iletileri görüp, cevaplayabilmekte ve tartışma ile oylamalara katılabilmektedir. Ayrıca öğrenciler, öğretmenlerinden ve okul yönetiminden gelen mesajlara da sağ üst bölümde yer alan zarf simgesine tıklayarak erişebilmektedir.

Soru: EBA'ya Mobil Uygulama Üzerinden Nasıl Ulaşabilirim?

Cevap: EBA'yı Android ve İOS işletim sistemine sahip cihazlarda kullanmak için uygulama marketlerinden EBA uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Uygulamayı indirdikten sonra T.C. kimlik numarası ve şifre ile EBA mobil uygulamasına kolayca giriş yapılabilmektedir. EBA'nın tüm içerikleri ve özellikleri bu uygulama üzerinden de kullanılabilmektedir.

Bu makale Umut Arslan tarafından 13 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
KOVİD-19 Sonrası Anaokullarına Dönüş Salgından sonra çocukları anaokullarına nasıl hazırlayabiliriz? Okulun ilk gününde okul gidiş süreci nasıl yönetilmeli? Bu gibi sorularınızın cevabı makalemizde.
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Tuzla Ora Bilim Anaokulu Özel Okul
Özel Tuzla Ora Bilim Anaokulu

Bu kadar ilgili bir okul daha önce görmemiştim. Kadrosu, müdürü, yemekleri ve çocuklara ilgisiyle mükemmel bir okul olmu...

Bilgin Özel Anadolu Lisesi Özel Okul
Bilgin Özel Anadolu Lisesi

Bilgin özel Anadolu lisesiyle tanışalı 3 yıl oldu.Müdüriyetten güvenliğine kadar bütün kadro öğretmenlerimiz birebir ilg...

Özel Beylikdüzü Key Koleji Ortaokulu Özel Okul
Özel Beylikdüzü Key Koleji Ortaokulu

Kızım 7.sınıfta. Okulda kendine güvenen, manevi değerlere, sosyal değerlere değer veren bireyler olarak eğitim alıyorlar...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum