Erken Yaşta Yabancı Dil Eğitimi
Globalleşen dünyada var olabilmek için birden fazla yabancı dile sahip olmak artık kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Pek çok anne baba dil öğrenme konusunda zorluk yaşadığı için, çocuklarının küçük yaşta ikinci bir yabancı dil öğrenmesine büyük önem vermektedir. Bu talep doğrultusunda pek çok anaokulu ve kreş çocuklara ikinci dil öğretmek için farklı dil programlarından faydalandığı görülmektedir.
İngilizce yanında çeşitli yabancı dil eğitimleri de veren Anaokulu ve Kreşleri hemen inceleyin

Peki yabancı dil eğitimine kaç yaşında başlanmalı?
Uzmanlara göre küçük yaşta ikinci dil öğretimine başlandığında öğrenme daha kalıcı hale gelmektedir. Çocukların yabancı dil öğrenmesi üzerine yapılan bilimsel çalışmalar yabancı dil öğrenme yaşının 3-4 yaş olduğunu göstermektedir. Bu dönemde dil öğrenimi doğal bir biçimde gerçekleşmektedir.
Ana dil gelişiminin ilk işaretleri 12 ay civarında görülmektedir. Bu dönemde çocuklar tek tek öğrendikleri kelimeleri söylemeye, isteklerini kelimeler yoluyla ifade etmeye başlamışlardır. Zamanla öğrendikleri kelimelerdeki artış ve ana dilin gramer yapısını anlamaları ile birlikte 3 yaşına kadar cümleler kurmaya, çevresinde olan biteni kendi bakış açısı ile ifade etmeye başlar. Bu süreçlerden normal bir gelişim seyri ile geçen her çocuk için 3-4 yaşları ikinci yabacı dil eğitimine başlamak uygun olacaktır.
İzmir'de yer alan Anaokulu ve Kreşlere buradan ulaşabilirsiniz.
İkinci dil öğretimindeki kritik dönem
Çocuklarda yabancı dil eğitiminde en kazançlı dönem 2-7 yaşları arasıdır. Ancak bu sonraki dönemlerde yabancı dil öğrenilemeyecek olması anlamına gelmemektedir. Bu dönemde çocukların öğrenme hızı fazla olduğu için dil öğrenimi doğal ve kolay olarak gerçekleşecektir.
İstanbul'da yer alan Anaokulu ve Kreşlere buradan ulaşabilirsiniz.
Beyin gelişiminde en kritik dönemler 0-5 yaş ve sonrada ergenlik dönemidir. Bu durum dil öğrenimi içinde geçerlidir. Ergenlik döneminden sonra yabancı dil öğrenmek zorlaşmaktadır. Dil öğrenimine ne kadar erken başlanırsa kalıcılığında o kadar fazla olacağı unutulmamalıdır.
Ankara'da yer alan Anaokulu ve Kreşlere buradan ulaşabilirsiniz.
Erken yaşta yabancı dil eğitimi zararlı mı?
Geçmiş yıllarda erken yaşta yabancı dil eğitimi alan çocukların ana dillerinde bozulmalar olduğu ile ilgili görüşler karşımıza çıkmaktaydı. Ancak son dönemlerde yabancı dile eğitimi ile ilgili yapılan araştırmalar, çocukların erken yaşta yabancı dil öğrenmelerinin ana dillerini etkilemediği aksine erken yaşta yabancı dil öğrenmenin faydaları olduğu, çocukların bilişsel gelişimlerini ve akademik başarılarını arttırdığını, bir göreve odaklanmaları kolaylaştırdığını ortaya koymaktadır.
Yabancı dil eğitiminde öğretmen nasıl olmalıdır?
Küçük yaş grubundaki çocuklara yabancı dil eğitimi verilirken öncelikle eğitimcilerin bu konuda eğitim almış, çocuk gelişim ve psikolojisinden anlayan, çocukların nasıl dil öğrendiğini bilen kişiler olmasına dikkat edilmelidir.
Çocukların yabancı dil öğrenme süreci ana dil gibi işler, önce tek tek öğrendikleri kelimeleri taklit ederler, daha sonra uygun yerlerde kullanırlar, zamanla kelimeleri yan yana getirerek basit cümleler kurmaya başlarlar. Dil öğreniminde dili anlama, konuşmadan daha önce gelişir. Çocuklar önce yabancı dili anlamaya sonrada konuşmaya başlarlar. Bu sebeple ne kadar çok yabancı dile maruz kalırlarsa o kadar çabuk öğrenme gerçekleşecektir.
Oyun ve şarkılar yolu ile yapılacak yabacı dil öğretimi hem çocukların keyif almasını hem de doğal yolla yabancı dil edinimini sağlayacaktır.
Antalya'da yer alan Anaokulu ve Kreşlere buradan ulaşabilirsiniz.
Çocuğa yabancı dil eğitimi verilirken unutulmaması gerekenler
Okul öncesi dönemde çocuğunuzun yabancı dil öğrenmesi bilişsel gelişimi için önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki çocuğunuz 0-2 yaş döneminde, en çok anne-babalarının sevgilerine ve ilgilerine ihtiyaç duymaktadır. Bu dönemlerde yabancı dil öğretmek konusunda göstereceğiniz zorlamalar, çocuğunuzun hem duygusal gelişimini hem de dil edinim sürecini olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda bir uzman desteği almanız faydalı olacaktır.
Bu yazı ilginizi çekebilir; İki Dillilik mi İkinci Yabancı Dil Eğitimi mi?