Güvenli İnternet Kullanımı
Çocuklarınız belli bir yaşa geldiklerinde ödevlerine yardımcı olmak, online oyunlar oynamak ve sosyal ağlara katılmak için interneti kullanmaya başlayacaklardır. Çocukların internet kullanımı aslında yetişkinlerde de olduğu gibi doğru kaynakları bulduklarında yararlı ve zevkli bir uğraştır.
Çocuklar gerçek hayat ve sanal dünyanın ayrımına varamazlar. Bu nedenle internette karşılarına çıkan tüm insanlarla yüz yüze konuşuyormuşçasına güvenerek tüm bilgilerini ve mahremlerini paylaşabilirler. Bu nedenle çocuklarınızı internet güvenliği ile ilgili bilgilendirmeniz, ve anne-babalar olarak da gerekli önlemleri almanız gerekmektedir.
Güvenli İnternet Kullanımı İçin Yapabilecekleriniz
Her şeyden önce çocuğunuzu internette başına gelebilecek tehlikeler hakkında bilgilendirmeniz gerekir. Bu tehlikeler hakkında olabildiğince açık ve dürüst konuşmalısınız. Çünkü çocuklar tehlikeleri belirtilmeden ya da herhangi bir açıklama yapılmadan konulan yasaklardan hoşlanmazlar. Bu yasaklar tam tersi merak uyandırır ve çocuklara cazip gelir. Bu nedenle internette karşılarına çıkabilecek kötü niyetli insanlar ve bu insanların yapabilecekleriyle ilgili bilgilendirin. Birkaç basit örnek vererek bu vakaların nasıl olduğunu, çocukların yaptığı hangi güvenlik hatalarından kaynaklandığını anlatın.
Çocuğunuz interneti kullanmaya başlamadan önce kullanacağı tüm bilgisayarların internet güvenlik ayarlarını kontrol edin. Güvenlik duvarını kurun. Antivirüs programlarını mutlaka yükleyin. İnternette kullanacağı tarayıcıların filtrelerini gözden geçirin ve tarayıcı filtre ayarlarını yapın. Aile güvenliği yazılımlarından edinip güvenli yazılımları uygulayabilir bu sayede zararlı ve sakıncalı içerikleri filtrelemiş olursunuz.
Çocuğunuzu mahremiyetle ilgili bilgilendirin. Kişisel bilgilerinin neler olduğunu, internette hiçbir kişi ya da uygulamaya istense dahi kimlik bilgilerini, telefonunu, adresini , ailesinin bilgilerini, kart numaralarını kesinlikle vermemesi gerektiğini anlatın. İnternette oynayacağı oyun siteleri ya da sosyal medya ağlarına bağlanırken ondan istenebilecek bilgilerin gayet basit bilgiler olduğunu adının ve e-mail adresinin dışında başka herhangi bir bilgisinin paylaşılmaması gerekliliğini net biçimde açıklayın.
Sosyal medya ya da oyun ağlarından konuştuğu insanlara hiçbir şekilde güvenmemesi gerektiğini anlatın. Sosyal medya ağlarında arkadaşları ve tanıdığı yetişkinlerin dışında tanımadığı herhangi bir insanla arkadaşlık etmemesi gerekliliğini anlatın. Sosyal medya ağlarının gizlilik ayarlarını gözden geçirin, profillerinin ve paylaşımlarının sadece arkadaşları tarafından görünür olmasını sağlayın. Diğer ağlarda karşılaşabileceği insanların kendilerini onun yaşıtı bir çocuk olarak tanıtabileceğini, internette tanıştığı insanlara kesinlikle herhangi bir bilgisini vermemesi, fotoğraf ya da video paylaşmaması gerektiğini anlatın.
İnterneti nasıl doğru ve kendi yararına kullanabileceğini gösterin. İnternette şiddet, cinsellik, alkol ve uyuşturucu maddeler vb. yaşına uygun olmayan içeriklerin bulunduğunu, bunlara göz gezdirmesinin yaşı dolayısıyla oldukça sakıncalı olabileceğini ve bunların tehlikelerini anlatın.
Çocuğunuzun açtığı hesaplardan haberdar olun. Bir sosyal medya hesabından sadece bir tane hesabı olmasına dikkat edin. İnternette kullandığı tüm hesaplara güvenli şifreler verdirin.
İnternette tanıştığı bir kişi ondan kişisel bilgilerini isterse, fotoğrafını ya da video görüntülerini isterse ya da webcamden görüşmek isterse bunu kesinlikle yapmaması gerektiğini ve derhal size bildirmesi gerektiğini çok açık ve net anlatın.
Ara sıra çocuğunuzun oynadığı oyunlara dahil olun. Hatta size oynadığı oyunları öğretsin. Bu sayede gezdiği siteler hakkında fikir sahibi olmuş ve çocuğunuzun interneti nasıl kullandığını gözlemlemiş olursunuz.
İnternette Kötü Niyetli İnsanlarla Karşılaşmış Olabilir
Çocuğunuzda tüm bunları anlatmanız çocuğunuz sürekli olarak bu güvenlik önlemlerini uygulayacağı anlamına gelmez. Çocuğunuzun davranışlarını, internete girme sıklığını, internette gezindiği siteleri düzenli olarak kontrol ediniz. Çocuğunuz internette herhangi kötü niyetli bir kişiyle karşılaştığında bunu kendi hatası olarak düşünüp sizden saklayabilir. Buna zemin hazırlamamak için şüphe duyduğu bir kişiyle tanışırsa her ne şekilde olursa olsun size bildirmesi gerektiğini üstüne basa basa defalarca anlatınız. İnternet güvenliği için konulan kuralların onun güvenliği için olduğunu ve kötü niyetli insanların her zaman bir açıktan yararlanabileceğini anlatınız. Çocuğunuzda internet kullanımıyla ilgili (İnternete girme sıklığı vb.) daha önce rastlamadığınız davranışlarında değişiklik sezdiğinizde takibe alınız, utandığı ya da sakladığı bir şey olup olmadığını öğrenmek için sizinle konuşmaya teşvik ediniz.