İmdat! Çocuğumun Elinden Tableti Alamıyorum
Facebook ya da instagramda yayınlanan ailelerin beraberce çektirdikleri dışarıda yemek fotoğraflarını bir inceleyin. Toplu halde yemeğe gidilmiştir. Çocuklar vardır. Zoomlayın fotoğrafa, çocuğa, çocuğun eline doğru. Ne görüyorsunuz? Bir telefon ya da bir tablet değil mi?
Eee topluca kırk yılın başında bir yemeğe gidiliyor şimdi o çocuğun eline o tablet tutuşturulmasa sıkılacak, ikide bir bir şey isteyecek, kalkmak isteyecek, lafın arasına girecek. Her zaman yapmıyorsunuz zaten biliyoruz sadece böyle özel zamanlarda. Telefonun sesini kısın da bari tüm lokanta twinkle little starı dinlerken uyuyakalmasın.
Otobüse binin şimdi de, ya da minibüse ya da arabaların içine bakın. Arka camında “dikkat bebek var” yazanlara dikkatlice bakın. Çocuklar ne yapıyor? Ellerinde tablet ya da telefon var değil mi? Yol uzun çünkü çocuk sıkılıyor, arabayı süren anne ya da babanın dikkatini dağıtıyor sıkılınca. Tamamen güvenlik amaçlı. E otobüste nasıl dursun canım o kadar kalabalıkta siz bile zor duruyorsunuz değil mi? Oyalanacak bir şey lazım çocuğa, haklısınız tabi ki. Arabada yarım saat ekrana bakmakla bilgisayar bağımlılığı olmaz ki!
Hastanede sıralara bakın. Evet yine çocuklar telefonlu. Talking Tom Cat avaz avaz bağırıyor. Zaten hasta ya canım benim. Burada zor bekliyor evet çok doğru. Hem oyun oynamıyor. Bilgisayar oyunları zararlı bu sadece bir uygulama!
Evlere girelim. Yine almış bu çocuk eline tableti. Pardon görmemişiz annesi yemek yapıyormuş. Tabi mutfağa gelir şimdi iki dakika rahat vermez o anneye. Hem bir sürü sıcak tencere, cam bardak bir şey kırılır, dökülür çocuğa zarar gelmesin.
Yemek yiyor çocuk ama neden youtube da sürekli sürpriz yumurta açıp sinir bozucu kahkahalar atan o adamı izliyor? Sofrada ne işi var o adamın? Ne dediniz? Yoksa yemek yemiyor mu? Anladım galiba sanırım bir şey izletirken çaktırmadan ağzına doğru arka arkaya kaşıklar sıralanıyor. Yok canım bir şey demedik tabi aç mı kalsın çocuk?
Gece azıcık ninni falan açın da bari onu dinleyerek uyusun. Hatta bir iki ninni videosu izletin Bütün gün gayet kontrollüydünüz nasıl olsa özel durumlar dışında hiç mi hiç dokundurmadınız tablete ya da telefona.
Doğum günü geldi ne de olsa koskoca 4 yaş. Tablet çok istiyordu değil mi? Eh alıverin canım bir şey olmaz. Gerekli uygulamaları yüklersiniz. Saat sınırlaması getirirsiniz oldu bitti. Evet biz de biliyoruz kreşte tüm arkadaşlarının var. Çocuk görüyor. Ayrıca çok iyi uygulamalar var bu çağ böyle yapacak bir şey yok! El-göz koordinasyonu, çoklu işlem becerilerinin gelişmesi için bu tableti de kullanması gerekli diyorlar. Hem siz her zaman vermeyeceksiniz ki zaten.
Eve gelene merhaba demiyor mu? Elinden tableti düşürmüyor mu? Hay aksi neden acaba? O kadar da dikkat ettiniz sınırlı kullanımına. Sofraya oturup yemek yemiyor mu? Sabırsız mı? Beklemesini bilmiyor mu? Hırçınlık mı yapıyor? Gece uykuları mı düzensizleşti? İmdat mı? Çocuğunuzun elinden tableti alamıyor musunuz?
Oysaki siz arkadaşlarınızla beraber dışarıya çıktığınızda toplum içinde nasıl davranmasını öğrensin diye tablet vermediniz çocuğunuza. Orada hep beraber sohbete katılmasına teşvik ettiniz. Sıkıldığında insanlarla iletişim kurması için garson abi ya da ablaların yanına bir şişe su istemesi için yolladınız. Arabada oturmayı öğrettiniz. Bunun zorunlu olduğunu bazen uzun süre oturunca sıkılabileceğimizi ve buna alışmak zorunda olduğumuzu anlattınız. Hatta arabada beraber şarkı söylediniz vakit geçirmek için. Bir yerde beklemeyi öğrettiniz. Yemek masasında ailecek sohbet etmeyi, yediği yemeklerin tatlarına bakmasını ve en önemlisi yemeklerini kendisinin yemesi için fırsatlar verdiniz.
Uyurken kitaplar okudunuz. Masallar anlattınız duvara vuran gece lambasının ışığında gölge oyunlarıyla masal kahramanlarını canlandırdınız. Siz de eve girince elinizden telefonu bırakıp sadece acil görüşmeler için kullandınız. Sizin ailede internet bağımlılığı da yok.
Gerçekten bizler de anlamadık bu işi? Neden elinden alamıyorsunuz bu çocuğun elinden tableti?
Bu yazı ilginizi çekebilir; Güvenli İnternet Kullanımı
İlgili makaleler; Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı, Sosyal Medya Anneleri