Okul Fobisi Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Anne baba çocuğun ilk öğretmenleridir. Anne-babalar, sergileyecekleri her tutumun çocuklarının gelecekteki davranışlarının temelini oluşturacağı bilinci ile hareket etmelidir. Okula başlama, yaşam boyu çocuğunuzun anılarında iyi ya da kötü olarak yer alacak olaylardan biridir. Bu sürecin nasıl şekilleneceği anne-baba ve öğretmen tutumları ile doğru orantılı olacaktır. Her birey yeni bir duruma uyum sağlamada zorluk yaşar. Okula başlama döneminde çocuğun yaşadığı kaygının kontrol edilemez olması akla çocuğunuzun “okul fobisi” yaşadığı fikrini getirebilir.
Okul fobisi olan çocuğa ne yapılmalıdır?
Okul fobisi çocuğun elinde olmadan okul ile ilgili yaşadığı kaygıyı kontrol edememesi olduğunu bilmek gereklidir. Böyle bir çocuk, şımarıklık yapıyor diye kınanır, eleştirilir ve uyum sağlaması için zorlanırsa psikolojik olarak çeşitli zorluklar ortaya çıkabilir. Okula uyum konusunda zorluk yaşayan çocuğunuzu anladığınızı beden dilinizle ve sözlerinizle ifade etmeniz, onun kendisini iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.
Öğretmenle İşbirliği Önemli
Çocuğunuzun okula güven duyması için sizin ve öğretmeninin işbirliği içinde olması çok önemlidir. Okula güven duymayan bir anne-baba farkında olmadan çocuğunun da güven duymasına engel olacaktır. Öğretmeninin çocuğun yaşadığı kaygıyı anlayışla karşılaması ve güven duyması için uygun sınıf ortamı hazırlaması, çocuğunuzun bu zor durumu üstesinde rahatlıkla gelmesini sağlayacaktır.
Arkadaşları ile Oyun Ortamı Kurmalı
Her çocuk okula başlamadan önce farklı ortamlarda yaşıtları ile birlikte etkinlik yapmaya ihtiyaç duyar. Okul fobisi yaşayan çocukların okulda yalnız var olabilmesinde yaşıtları ile oyun oynayabilmesi çok önemlidir. Bunun için çocuğun başlangıçta anne-babasının yanında olduğu ortamlarda arkadaşları ile oyun kurmasının sağlanması, daha sonra da önce aynı ortamda anne-baba olmadan daha sonra da farklı ortamlarda anne-babalı ve anne-babasız ortamların oluşturulması gereklidir. Böylece çocuğunuz daha az kaygı ile yaşıtları ile zaman geçirmeyi öğrenecektir.
Neler Yapılmalı?
- Çocuğunuzun okula gitmek istemediği durumlarda okula gitmesi gerektiği yönünde net ve ikna edici tutum sergilenmesi, gerekirse bir süre çocuğunuzun sizinle okula gitmesinin sağlanması gereklidir.
- Çocuğunuza verdiğiniz sözleri gerçekleştirmek, çocuğunuzun size her koşulda güven duymasını sağlayacaktır. Okula başladıktan sonra da verdiğiniz sözleri tutmak konusunda tutarlı bir tavır takınmak son derece önemlidir.
- Okul fobisinin derecelerine göre çocuğunuzun okula alışma süreci desteklenmelidir. Çocuğunuz okula gidiyor ancak sınıfa girmiyorsa bir süre kapıda beklemenize izin verilmelidir. Daha sonra sıra ile okul bahçesinde, okul dışında beklemeniz çocuğunuzun size ve okula güven oluşturmasını sağlayacaktır. En son çocuğunuza söyleyerek okulda kalamayacağınız ifade ederek, ondan izin almanız gereklidir. Onu ne zaman alacağınız söyleyip, o saatte orada olmak çok önemlidir.
- Çocuğunuz eve geldiğinde gergin, sinirli davranışlar sergileyebilir. Bu çok normaldir. Ona anlayışlı bir tavır sergileyerek, onunla oyun oynamak, oyun yolu ile kendini ifade etmesine fırsat yaratmak rahatlamasını sağlayacaktır.
- Okul fobisinin aşılmasında sınıf öğretmeninin tavrı çok önemlidir. Sınıf öğretmeninin çocuğunun ihtiyacının farkında olması ona özel davranması ve iletişim kurması çocuğun alışmasını kolaylaştıracaktır.
- Her çocuk bir gün mutlaka okula alışacaktır. Bazen anne-babalar günlerce okul kapısında bekleyebilir. Burada en baştan aşamalı olarak bu süreçte yer almak çocuğun uyum sağlamasını kolaylaştırıcı olacaktır. Bu konuda okul öğretmenlerinin, idarecilerinin anlayışlı bir tutum sergilemesi gereklidir.