Özel Ders Ne Zaman Gerekli?
Anne-babalar çeşitli nedenlerle çocuklarına zaman zaman belirli derslerden özel ders aldırma ihtiyacı hissederler. Bu nedenlerin en başında çocuğun aldırılan dersle ilgili bilgi eksikliğinin olması gelir.
Bazen bilgi eksikliği olmasa dahi çocuğun öğrendiklerinin pekişmesi ve daha kalıcı hale gelmesi amacıyla özel ders aldırılır. Bazen de çocuğun gerçekten hiç ihtiyacı yokken aldırılır. Çocuğun ihtiyacı yokken almasında eğer özel ders için ayrıca yorulup zaman harcamıyorsa ve dinlenmesi için vakit kalıyorsa bir sorun yoktur elbette.
Bu yazı ilginizi çekebilir; Çocuklarınızın Ders Çalışmasına Yardımcı Olacak 3 Alışkanlık
Çocuğunuzun özel derse ihtiyacı olduğunu nasıl anlarsınız?
Çocuğunuzun bir dersten destek alıp almaması gerektiğini düşünüyorsanız bunu öncelikle çocuğunuzun okuldaki sınıf öğretmeniyle görüşmelisiniz. Çünkü öğretmeni çocuğunuzun destek aldırmayı düşündüğünüzün dersle ilgili performansı hakkında en sağlıklı ve doğru bilgiye sahip kişidir. Hatta size o dersin hangi konularında eksiklikleri olduğunu söyleyecektir. Öğretmeni size çocuğunuzun öğrenme hızını, sınıftaki performansını ve ne kadar sürede bu açığı tamamlayacağıyla ilgili genel bir bilgi verecektir.
Öğretmenin size vereceği bilgiler genel, süre ise tahminidir bunu unutmayınız. Çocuğunuz özel ders almaya başladığında öğrenme hızı tahmin edilenden hızlı ya da yavaş olabilir. Bu her çocuğun öğrenmeye hazır oluş düzeyiyle ilgili değişir. Önemli olan çocuğunuz için doğru özel ders öğretmenini bulmanızdır.
Özel Dersin Faydaları Nelerdir?
- Her şeyden önce çocuk dersi bireysel alır. Grup içinde çocukların performanslarıyla bireysel performansları farklılık gösterir. Bireysel derslerde ilgi ve dikkat daha yoğundur.
- Özel derste öğrencinin eksik olan bilgisine yönelik çalışılır. Sınıfta takip edilmesi gereken bir müfredat vardır ve çocuk arada konuları anlamamış olsa dahi o müfredata uygun hızda gidilir. Bu nedenle yeni eklenen bilgilere de çocuğun yetişmesi zorlaşır. Fakat özel derste ders anlatımı tamamen çocuğun hızına ve bilgi seviyesine uygun yapılır. Fark edilen bilgi eksiklikleri anında giderilir.
- Özellikle matematik derslerinde sınıfta öğrenci sayısından dolayı belli sayıda örnek verilip konuyla ilgili problem çözülürken özel derste örnekler ve problem çözme sayısı artar buna bağlı olarak da öğrenilen bilginin tekrarının yapılması ve kalıcılık artar.
- Çocuğun özel dersteki performansı okul hayatına yansır. Kendine güveni artar. Okuldaki derslere katılımı sıklaşır.
Özel Ders Aldırılırken Yapılan Hatalar
- Çocuğun birden bire o derste görünür şekilde başarılı olmasını beklemek.
- Çocuğun özel ders zamanında o dersle ilgili ödevlerinin yaptırılmasını talep etmek.
- Nasıl olsa özel ders alıyor mantığıyla çocuğun o derste harcadığı bireysel çabaya evde verilen desteği kesmek.
- Okul notlarında bir artış olmadığında çocuğu suçlamak.
- İstanbul bölgesinde okul arayışındaysanız İstanbul okulları listesini incelemeyi unutmayın.
- Ankara bölgesinde okul arayışındaysanız Ankara okulları listesini incelemeyi unutmayın.
- İzmir bölgesinde okul arayışındaysanız İzmir okulları listesini incelemeyi unutmayın.
- Antalya bölgesinde okul arayışındaysanız Antalya okulları listesini incelemeyi unutmayın.
- Kocaeli bölgesinde okul arayışındaysanız Kocaeli okulları listesini incelemeyi unutmayın.
- Bursa bölgesinde okul arayışındaysanız Bursa okulları listesini incelemeyi unutmayın.
- Adana bölgesinde okul arayışındaysanız Adana okulları listesini incelemeyi unutmayın.