fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Yatılı Okul Okumanın Faydaları

Görüntülenme Sayısı: 2838

Okul yaşam kalitesi; hayat başarısını önemli ölçüde etkileyen temel basamak, çocukların belleğinde aileye eklemlenen ikincil evdir. Bu nedenle öğrencilerin okulda edindiği yaşam deneyimi, daha sonraki yaşantılarındaki davranışlarını, uyumunu ve başarısını büyük ölçüde etkilemektedir.

Yatılı okulda okumanın faydaları

Yatılı okullar öğrencilerin okul yaşam kalitesini yükselten bütünleştirici ve tamamlayıcı bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin özel okulları arasında olan yatılı liselerin tarihi çok uzun yıllar öncesine dayanmakla birlikte bu kültürü ve geleneği yaşatan okul sayısı günümüzde sayılı. Swanson (2001) okul yaşam kalitesini; “Çocukların okul ortamıyla bütünleşmelerinden kaynaklanan iyi ve mutlu olma hali” olarak tanımlıyor. Bu hal; okuldaki formal ve informal yaşamın niteliklerine işaret ediyor. Bütünleşmiş bir sistemin içinde çocuk, akademik ve sosyal açıdan da tamamlanmış bir gelişim gösterebiliyor. Bu durum Türkiye’deki sayılı yatılı okulların değerini ortaya koyarken aynı zamanda yatılı okulda okumanın gençlere kattığı değerin ebeveynlerce anlaşılması gerektiğini de gösteriyor.

Yatılılık, öğrencilerde aidiyetle benimsenmiş bir kültür yaratıyor. Bu kültür, içinde sorumluluk üstlenme, disiplin, güven ve dayanışma ile örtülü güçlü bir sosyal ağı barındırıyor. Bu geleneğin içinde yetişen gençler, yaşam boyu farklı ve farkındalığı yüksek bireyler haline geliyor. Dünyada fark yaratan pek çok başarılı ismin eğitim geçmişine bakıldığında büyük bölümünün yatılı eğitim ekolünden geldiği görülmektedir. Sosyal varoluşu eksiltmeden akademik başarıyı büyüten, ilk bireysel yaşam deneyimini lisede yaşatan yatılı okul kültürü, eğitim otoritelerinin tarih boyunca altını çizdiği çok kıymetli değerlerle dolu. Bu değerler;

SORUMLULUK BİLİNCİ VE ÖZGÜVEN

  • Psikolojik Sağlamlık
  • Problem Çözme Becerisi
  • Bağımsız Öğrenme Becerisi

DİSİPLİN

  • Akademik Başarı
  • Öz kontrol/Öz Disiplin

SOSYAL AĞ

  • Aidiyet ve Geniş Sosyal Çevre
  • Çeşitlilik
  • Yaşam Başarısı

Psikolojik Sağlamlık

Öğrencilerin eğitim süreçlerinde sadece gündüz katılımı ile yatılı katılım arasında farklı gelişim basamakları vardır. Yatılı eğitim alan öğrencilerde gözlemlenen en önemli gelişim parametrelerinden biri psikolojik sağlamlık, bir diğer ifade ile yılmazlıktır. Psikolojik sağlamlık, zorluklara uyumlanma, kendi içsel motivasyonu sağlama, zihinsel ve ruhsal büyüyerek öğrenebilme, yılmaz mücadele kapasitesidir. Yatılıda bireysel bir yaşam alanı oluşturan çocuklar, mini hayat deneyiminde sorunları, ihtiyaçları, istekleri ile yüzleşerek yaşamda sağlam, kendine yetebilecek duygusal güç geliştirmeye başlarlar.

Problem Çözme Becerisi

Yatılı okulda eğitim gören öğrenciler problemleri ile baş başa kalarak yüzleşirler. Sorumluluğu reddetme ve çözümü ebeveynlerinde aramak yerine zamanla zihinlerine ve kalplerine dönmeyi öğrenmeye başlarlar. Kendi sosyal ilişkilerini kurmak ve yönetmekle ilgili tam bir sorumluluk üstlenen birey; karar almayı, hayır diyebilmeyi, hakkını aramayı, davranışlarının sonuçlarıyla yüzleşmeyi, kişisel gereksinimlerini karşılamayı ve problem çözmeyi deneyimler. Kendi davranışlarının, kendi yetki ve özel alanına giren herhangi bir olayın farkında olmayı ve sonuçları üstlenerek baş etmeyi öğrenirler.

Bağımsız Öğrenme Becerisi

Kendisini tek başına değerleri, yetenekleri, karakter özellikleri ile var eden öğrenci; özgüvenin yanı sıra sahip olduğu akademik becerilerle de dünyanın her yerinde var olabilecek bir bağımsız öğrenme gücü kazanır.

Yatılı lise nedir?

Akademik Başarı

Öğrencilerin ders çalışırken zamanı iyi planlama alışkanlıklarının, çalışma ve öğrenme motivasyonlarının desteklenmesinin, düzenli öğünlerle dengeli beslenme alışkanlığı elde etmelerinin akademik başarıyı büyük ölçüde artırdığı bilinmektedir. Günümüzde modern yaşam ve dış uyaranların yoğunluğu sebebiyle öğrenciler, bu temel alışkanlıkları elde etmek ve akademik takvime uyum konusunda sorunlar yaşayabiliyor. Yatılı okullar oluşturdukları temel yaşam düzeni ve yatılı yaşam ilkeleri ile öğrencilerin informal hayatında da bir çalışma disiplini oluşturarak önemli bir kazanıma vesile oluyor. Yatılı okullarda okuyan öğrenciler, okul sonrası serbest zamanlarını bir ajandaya bağlı kalarak kaliteli yönetmeyi bu sayede öğreniyor. Etüt programları ile tekrar rutinleri oluşturuyor, sosyal etkinliklerini planlı yaşamaya başlıyor ve bu sayede ona hayat boyu büyük fark yaratacak zaman yönetimi becerisini kazanmış oluyorlar. Öğrenmeye uygun fiziki koşulların sağlandığı yatılı okullarda akran dayanışması güçlenirken öğrenciler çalışma saatlerinde ve sınav dönemlerinde birbirlerini güdüleyerek motivasyon ve performanslarını da en yüksek seviyeye taşıyabiliyorlar. Yatılı öğrenciler için uluslararası standartlarda oluşturulmuş, öğrencilere günlük düzenli ve yeterli çalışma zamanı ve ortamı yaratan fiziksel koşullar da akademik başarıyı artırıcı önemli bir parametre olarak karşımıza çıkıyor.

Öz Kontrol/Öz disiplin

Yatılı eğitim alan öğrenciler erken yaşlarda zaman yönetimi ve özdenetimi sağlamayı öğrenirler. Yaşıtlarından daha olgun, kendi ayakları üzerinde durabilen bireylere dönüşürler. Reel ekonomi ile daha lise yıllarında tanışarak yaşamlarının ilk ekonomik planını yapmaya başlar; kendi bütçesini belirleme ve yönetme sorumluluğunu üstlenirler. Sosyal ilişkilerinde de içinde bulunduğu yapının iklimine uygun şekilde duygularını, davranışlarını ve iletişim biçimlerini yönetmeleri gerektiğini benimsemeye başlarlar. Çünkü bir toplulukta güçlü bir varoluş, özünü iyi yönetmekten geçer. Bu sayede gelecekte iş ve sosyal yaşamda duygu yönetimi elinde, sınırlılıklara uyumlu ancak sınırlılıklarla baş edecek kadar da cesur bireyler olarak karşımıza çıkarlar.

Aidiyet ve Geniş Sosyal Çevre

Yatılı okul, benzeri bulunmayan bir aidiyet duygusunun beşiğidir. Aynı yaşta, benzer duygular ve heyecanlarla bir araya gelen öğrenciler; ortak paylaştıkları hayat ile ikincil aile bağı kurarlar. Bir ömür boyu kopmayacak bağlarla kenetlenen bu birliktelik, gelecekte de etkileşimi yüksek sosyal birliktelik, dayanışma, referans, iş birliği, zihin birliği gibi bireyin yaşamına önemli katkılar sunar. Dünyanın her yerine yayılmış ömür boyu sürecek dostluklar kurulur. Çevre edinmenin kariyer başarısında önemli bir faktör olduğu günümüzde yatılılık; çeşitlendirilmiş güçlü bir portföy ve güvenilirlik teminatı ile öğrencilerinin geleceğe bir adım önde başlamalarını sağlar.

Yatılı okul nedir?

Yaşam Başarısı

Okul başarısı ve yaşam başarısının paralel gidebilmesi için akademik bilgi ve becerilerin yanı sıra üst düzey düşünme becerileri ve duygusal, sosyal zekâ gelişimi son derece önemlidir. Analiz, muhakeme yeteneği gelişmiş, stresi yönetebilen, toplulukla yaşam ve uyum kabiliyetleri gelişmiş, karar alabilen, problemi reddetmeden baş etme becerileri gelişmiş gençler hayat başarısını yakalayabiliyor. Yatılılık hayatının gençlere kazandırdığı değerlerin, hayat başarısı için gerekli olan değerlerle örtüşmesi de yatılı ekolde eğitim alan öğrencilerin ileride tercihleri, cesaretleri ve hayat başarılarıyla toplumda neden gözle görülür bir fark yarattıklarının en açık göstergesi.

Özetle yatılılık; bireyin akademik, sosyal ve kariyer yaşamında kendi disiplinini yaratmasından başlayarak yaşamının her alanında benzeri olmayan bir özgüven, aidiyet ve bağımsızlık niteliklerini kazandırır. Dünyanın her yerinde, her koşulda problem çözme yetisine sahip, benliğinin farkında ve taşıdığı değerleri daima artırma motivasyonu taşıyan bir ruhsal bütünlük sağlar. Ülkemizdeki yatılı okulların sayıca ve nitelik olarak çoğalmasını diliyor, böylesi önemli bir kültürün gelecek nesillere sağlayacağı katkılara, dünyayı ortak evimiz görerek inanıyor ve bu değerin paydaşı olmak için çalışıyoruz.

Bu yazı yatılı eğitim olanağı bulunan Beştepe Koleji ekibi tarafından hazırlanmıştır.

Bu makale Zehra Yeşilmen tarafından 09 Ağustos 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Anadolu Lisesi Nedir? Anadolu Lisesi avantajları, fiyatları, eğitim imkanları, üniversite hazırlık programları nelerdir?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Beylikdüzü Key Koleji Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Beylikdüzü Key Koleji Anadolu Lisesi

kızım üç yıldır bu okulda eğitim görüyor eğitimi, öğretmeni ilgi alakasıyla çok iyi

Özel Yakacık Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Yakacık Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Anadolu Lisesi

Akademik eğitimde çok başarılılar. Kızım 7.sınıfın ara döneminde bu okula dahil oldu. İyiki bu okulun öğrencisi olabilmi...

Özel Uğur Okulları Ardıçlı Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Uğur Okulları Ardıçlı Anadolu Lisesi

Disiplinli bir okul sınava yönelik çalışmalarıda var 11.sınıfta kızım tavsiye ederim

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum