Özel Eğitim Nedir? Kimler Özel Eğitime İhtiyaç Duyar?
Her çocuk farklı ve özeldir. Bazıları toplumsal kuralları öğrenmekte sorun yaşamaz ve yetişkin bir birey olurken aşamaları daha rahat atlatır. Ama bazı çocuklar vardır ki onlar dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duyarlar. İşte böyle çocuklara uzman personeller özel yöntem ve araçlarla eğitim verir. Bu verilen eğitime de ‘Özel Eğitim’ denir.

Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların en temelde normal bireyler dediğimiz kişilerden bir farkı yoktur. Gereken eğitim verildiği taktirde çok rahat bir biçimde sosyalleşip topluma karışabilirler. Kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilir, hatta mesleki olarak da çalışabilirler.
Uzman personeller verilen eğitimler için genellikle ekip halinde çalışır. Her bir çocuğa ihtiyacı doğrultusunda ayrı yöntem uygulanır. Bu uygulama yöntemiyle de özel çocukların toplumsal uyum sürecine katılmalarına büyük katkı sağlanır ve özel çocukların aldıkları eğitim onlar için hayati önem taşır.

Bu yazı ilginizi çektiyse Otizmli Çocuklar hakkındaki yazımızı inceleyebilirsiniz.
Özel eğitime ihtiyacı olan kişilerin toplandığı gruplar şu şekildedir;
Bedensel Yetersizlik, Dikkat Eksikliği, Özel Öğrenme Güçlüğü, Üstün ve Özel Yetenek, Hiperaktivite Bozukluğu, Dil ve Konuşma Güçlüğü, Zihinsel Yetersizlik, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Ortopedik Yetersizlik, Görme Yetersizliği, Süreğen Hastalık ve İşitme yetersizliğidir.

Özel Eğitimin Amaçları
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin bu eğitimi almasında bazı amaçlar ve hedefler vardır. Bunlar bireyin sosyal yaşama tutunup topluma karışması için önemli etkenlerdir ve bu amaçlardan bazıları şu şekildedir;
- Toplumda bağımsız birer birey olmaları ve bireysel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini,
- Özel eğitim alan çocukların problemli davranışlarını özel yöntem ve araçlarla en aza indirmeyi ve hatta mümkünse ortadan kaldırmayı,
- İdeal eğitim yöntemi ile araç-gereç kullanımını ve iş alanında da gelişerek hayata tutunmalarını,
- Özel eğitime ihtiaç duymasını gerektiren sebeplerden kaynaklanan özür ve problemlerin ortaya çıkardığı gelişim engellerini en aza indirgemeyi,
- Toplum içindeki görevlerini yerine getirebilen, diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kuran, ekip çalışmasına ve çevreye uyumlu olan bireyler olarak yetişmelerini amaçlar.

Sizler için hazırladığımız Anaokulu ve Kreşler listemize göz atabilirsiniz.
Kişilerin Özel Eğitime İhtiyaç Duymasına Yol Açan Sebepler
Özel eğitime ihtiyaç duyan kişilerin böyle olmasına sebep olan sebepler vardır ve bunlar üçe ayrılır. Bunlar; Doğumdan önce ortaya çıkan sebepler, doğum anında ortaya çıkan sebepler ve doğumdan sonra ortaya çıkan sebeplerdir.

Doğumdan Önce Ortaya Çıkan Sebepler
Annenin geçirdiği ruhsal hastalıklar, annenin geçirdiği diğer hastalıklar, doğuştan gelen diğer nedenler, annenin hamilelikte radyasyon alması, annenin yaşının büyüklüğü ya da küçüklüğü, annenin hamileyken kullandığı ilaçlar, kromozonal sebepler, annenin sağlıksız beslenmesi, annenin hamilelikte içki, sigara, alkol gibi zararlı madde kullanması, anne ve baba arasındaki kan uyuşmazlığı, akraba evlilikleri ve genetik sebeplerdir.

Doğum Anında Ortaya Çıkan Sebepler
Riskli ve zor doğum, oksijen yetmezliği, erken ve geç doğum, sağlık personeli hataları ve aletli doğumdur.
Doğumdan Sonra Ortaya Çıkan Sebepler
Çocuk istismarı, sağlık personelinin yanlış teşhis ve müdahale yapması, çocuğun geçirdiği bulaşıcı hastalıklar, enfeksiyonlar, ruhsal travmalar, fiziksel travmalar, doğal afetler, kazalar, zehirlenmeler, savaşlar ve yetersiz beslenmedir.
- Bu makale ilginizi çekebilir; İlkokulun Özel Eğitim Öğrenciyle Deneyimi