fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Kinestetik Öğrenme Nedir?

Görüntülenme Sayısı: 8556

Öğrenirken hangi etkenler daha etkili rol alır sorusunun cevabı genellikle değişkenlik gösterir. En yaygın olanlar; dinlemek, görmek, okumak, yazmak ve eylemi uygulamaktır. Bu etkenler genellikle bireylere göre değişik sonuçlar gösterir. Buna istinaden birçok öğrenme stili bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kinestetik öğrenmedir. Kinestetik öğrenme stili, arka plana atılan yolların yerine hareket, eylem ve dokunma yollarına başvurarak öğrenmeyi destekleyen bir öğrenme çeşididir. Gelin şimdi kinestetik öğrenme stilini daha ayrıntılı inceleyelim.

Kinestetik Öğrenme Nedir?

Günümüz eğitim sistemleri gitgide farklılaşsa da genelde çocuklara tek tip yaklaşılmakta. Oysa çoklu zeka kuramının da temelini dayandırdığı gibi, her çocuk farklı bir zeka tipine sahip ve farklı öğrenme stillerine ihtiyaç duyuyor. Özellikle okul öncesinde çocuklardan tek tip öğrenme ortam ve materyalleriyle becerilerini geliştirmeleri bekleniyor. Oysa çocuklar “Dinle! Konsantre Ol! İzle!” gibi komutlarla kendi potansiyellerini keşfedemedikleri gibi, kendileri için en uygun öğrenme biçimini de öğrenemiyorlar.

Nasıl ki çocuklar durumlara farklı tepkiler veriyorlarsa, öğrenme sürecinde de farklı öğrenme stillerine yatkın olup, bu tarz materyallere ihtiyaç duyarlar.

İşte kinestetik öğrenme stiline yatkın birçok çocuk da bu tarz sınıf veya ortamda çoğu zaman sıkılıyor ve uyumsuz olarak adlandırılıyor. Hatta birçoğuna dikkat eksikliği ve hiperaktivite önyargısıyla yaklaşılıyor.

Kinestetik Öğrenme Stiline Yatkın İnsanların Sahip Olduğu Özellikler Neler?

Kinestetik Öğrenme Stiline Yatkın İnsanların Sahip Olduğu Özellikler Neler?

  • Hareket etmeyi çok severler.
  • Spor, dans gibi hareket etmeye yönelik aktiviteleri yapmaktan keyif alırlar.
  • Okulda, sınıfta yerlerinde durmazlar, sürekli hareket halinde olmayı severler.
  • Dokunmayı, keşfetmeyi severler.
  • Çocuklukları çok hareketli geçtiği için genelde eşyaları çabuk kirlenir.
  • Yerlerinde duramadıkları için yaşam ve çalışma ortamları genelde dağınıktır.
  • El şakalarını severler.
  • Organize çalışmayı sevmezler.

Kinestetik Öğrenmenin Önemi Nedir

Kinestetik öğrenen bir çocuk daha öğrenme aşamasında ne yaptığını kavrar ve ona göre hareket eder. Güçlü fiziksel hafızaları vardır. Çabuk öğrenir ve yaptıkları fiziksel aktiviteleri hemen hatırlarlar. Birçoğu doğuştan dans, koşu, yüzme gibi sportif aktivite becerisine sahiptir. Kinestetik öğrenen bir çocuğun rahat hareket edip, gerekli becerileri kazanabileceği uygun ortamı bulması için İstanbul'da oyun alanı ve spor alanı bulunan anaokulları, Ankara'da oyun alanı ve spor alanı bulunan anaokulları ve İzmir'de oyun alanı ve spor alanı bulunan anaokulları listelerimizi inceleyebilirsiniz. Kendilerine uygun eğitim alanı ve materyallerini bulan çocuklar daha başarılı olacaklardır.

Bu kişilerin zamansal algıları da çok güçlüdür. Koordine ve dakiktirler. El ve göz koordinasyonları çok iyidir. Buna karşın dikkatleri çabuk dağılır. Uygun öğrenme ortamı ve materyalleri ile hızlı ve kalıcı şekilde öğrenip, başarılı olurlar. Çocukluklarından bu öğrenme stiline yatkın olmayan insanların bile mevcut iş ve eğitim performanslarını geliştirmek için kinestetik öğrenme metotlarını kullanmaları fayda sağlamaktadır.

Kinestetik Öğrenme İçin Neler Yapılmalı?

Kinestetik Öğrenme İçin Neler Yapılmalı?

  • Deneyler yaptırılmalı, roller verilmeli,
  • Bir şeyi öğrenmeye çalıştıkları zaman hareketlerini kısıtlamamalı veya başka bir şeyle ilgilenmeleri engellememeli,
  • Çalışma ortamlarına karışılmamalı ve istedikleri ortamı oluşturmalarına izin verilmeli,
  • Öğrenmeye çalıştıkları konuları hikayeleştirerek, göstererek, deneyleştirerek ve oyunlar kurarak öğretmeye çalışılmalı, deneyimlemelerine izin verilmeli,
  • Hareket özgürlüğü elde etmeleri, hafızalarının daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır, yapmak istedikleri hareketler ortama uyumlu olmasa bile kimseye zarar vermeyecek şekilde izin verilmeli,
  • Dikkat dağınıklığı yaşanırsa hareket ederek anlatılmak istenen şeyleri işaret yoluyla anlatmanız yardımcı olacaktır,
  • Hafıza kartları ile çalışmak, öğrendikleri bilgileri tekrar hatırlamalarına yardımcı olacaktır,
  • Bilgiler şema ve grafik gibi görsel öğeler kullanarak anlatılmalıdır,
  • Dokunmak kinestetik öğrenen biri için çok faydalıdır. Dokunmalarına izin verilmeli veya konu uygunsa fiziksel materyallerle bilgi verilmelidir.

Kinestetik

Kinestetik öğrenenler, öğrenme sürecinde pasif olarak gözlemleyen değil, aktif olarak rol alan olmak isterler ve nesnelerin kullanımı ile olayları tecrübe ederler. Bu yüzden kinestetik öğrenenlerin temas ederek, modelleyerek yani kısaca yaşayarak öğrenmeleri sağlanmalıdır. Eylemlerin içinde yer alarak, tecrübe ederek öğrenirlerse bilgiler kalıcı ve efektif olacaktır.

Kinestetik Öğrenme Stilinin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Bilgiyi hazmetme ve saklama kapasitesini artırır. Kinestetik öğrenenler hareket ederek öğrendikleri için daha öğrenme aktivitesini yaparken öğrenmeye başlarlar ve öğrendikleri bilgi daha kalıcı olur. Fiziksel aktivite tekrar tekrar yapıldıkça bilgi de pekiştiği için kas hafızası güçlenir ve bilginin yer etmesi sağlanır. Deneyimlemeye dayanan bir öğrenme yöntemi olduğu için öğrenilen şey hayata adapte edilerek saklanır. Bilgiyi elde etme ve uygulama arasındaki bağlantı güçlenir.

Stratejik karar alma ve problem çözmede başarı sağlar. Deneme yanılmaya dayalı bir öğrenme stili olduğu için analitik düşünme becerisini geliştirir. Bu da bireylerin hazır bilgiyi ezbere almaktansa, kendilerinin yeni bilgileri keşfetmesine olanak sağlar. Mantıklı risk alma becerisini güçlendirir. Evet! Risk alabilmek bir beceridir. Bunu doğru yerde ve mantıklı bir şekilde yapmak, çeşitli fırsatları yakalama imkanı sağlar. Risk alma becerisi kazanan kişi yeniliklere ve gelişime her zaman daha açık olur. Öz güven ve öz yönetim becerisini geliştirir. Kinestetik öğrenenler bu beceriler sayesinde kendi sınırlarını ve potansiyellerini sürekli geliştirmeye ve başkalarıyla değil kendileriyle yarışmaya odaklanırlar.

Kinestetik Öğrenme Modelleri Nelerdir?

Oldukça yaygın ve ortak bir öğrenme biçimi olan Kinestetik Öğrenme, aktif bir öğrenme ortamı ve fiziksel materyaller gerektirmektedir. Özellikle okul öncesi dönem öğrenme stilleri arasında yaygınlaşması ve çocukların dokunarak, drama ile canlandırarak, oyun ile ve deneyimleyerek öğrenmesine olanak sağlamaktadır. Önemli olan çocukların daha küçük yaşlardan gözlemlenerek uygun öğrenme biçimleri ve eğitim yaklaşımlarıyla eğitim ve öğretim almaları ve potansiyellerini gerçekleştirmeleridir.

Kinestetik öğrenmeye yatkın çocukların rahatça hareket ederek öğrenme ortamı bulabileceği oyun alanı ve spor alanı olan anaokulları listelerimizi inceleyebilirsiniz.

Bu makale Umut Arslan tarafından 15 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Duygusal Zeka (EQ) Nedir? Duygusal zeka ne anlama gelir? Duygusal zeka nasıl geliştirilir? Duygusal zekaya sahip olduğunuzu gösterecek ipuçları nelerdir? Cevaplar makalemizde.
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Pinokyo Çocuk Evi Özel Okul
Özel Pinokyo Çocuk Evi

Binalarda İstanbul Üniversitesi'nden depreme dayanıklılık raporu alınmıştır. Geniş bir öğretmen kadrosuna sahip eğitim k...

Özel Düşlerevi Anaokulu Özel Okul
Özel Düşlerevi Anaokulu

Okulda en önemli nokta 5 gün tecrübeli bir psikolojik danışmanın bulunması.Eğitimi ve profesyonel bakış açısı hemen hiss...

Özel Bayrampaşa Şuku Anaokulu Özel Okul
Özel Bayrampaşa Şuku Anaokulu

Çocuğumu bu okula gönderiyorum seneye kardeşini de yollamayı düşünüyorum çok memnunuz. Abisi anlata anlata bitiremiyor o...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum