Özel Öğrenme Güçlüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Özel öğrenme güçlüğü ile ilgili belirtileri dikkatinizi çektiyse ve sınıf öğretmeni de benzer görüşlere sahipse o zaman önce kurumunuzun rehberlik servisi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Çeşitli değerlendirme ve gözlemler sonucu rehber öğretmende benzer bir görüş elde ettiğinde, gerekli tıbbi değerlendirmenin yapılmasının ardından (göz doktoru, KBB ve nörolog muayeneleri) çocuk psikiyatristi ile görüşmeniz gerekecektir. Tanı koyacak birim psikolog ya da psikolojik danışman değil “çocuk psikiyatristi” olacaktır. Öğrenme güçlüğünün tedavisinde çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanan “özel öğrenme güçlüğü destek eğitim programı” ve eğitim materyalleri kullanılacaktır. Bu sürecin ne kadar süreceği çocuğunuzun öğrenme hızına bağlı olarak değişmektedir. Bazı çocuklarda bu süreç 1 yıl olurken bazı çocuklarda eğitim hayatı boyunca sürebilir. Bu yüzden bu süreci bilerek yola koyulmak, başta çocuğunuza güvenerek gerekli desteği ondan esirgememek sizin göreviniz olacaktır.
Tedavi süreci için iki yol vardır.
Özel Öğrenme Güçlüğü Tedavisi İçin İzlenecek 1. Yol:
- Gerekli tıbbi değerlendirmeler yapıldıktan sonra çocuğunuzun devlet desteğinden ücretsiz yararlanmasını istiyorsanız, çocuğunuzun eğitim gördüğü okulun rehberlik servisi ile görüşmeniz gerekecektir.
- Her ilçede okulların bağlı olduğu “Rehberlik Araştırma Merkezleri” bulunmaktadır. Rehberlik Araştırma Merkezleri devlete bağlı olarak çalışan kurumlardır. Bünyesinde psikolojik danışman, psikolog ve özel eğitim uzmanı görev almaktadır. Bu uzmanlar okullardan yönlendirilen, çeşitli alanlarda gelişimsel gerilik ya da öğrenme sorunları belirtileri gösteren çocukların eğitsel değerlendirmelerini yapmaktadır. Bu değerlendirmeleri çeşitli test ve ölçeklerden yararlanarak yaparlar. Böylece çocuğun yaşadığı sorun ile ilgili uygun tanı alarak, özel eğitim hizmetlerinden yararlanmasını sağlarlar.
- Rehberlik Araştırma Merkezine gitmeden önce okul rehber öğretmeni ve sınıf öğretmenin çocuğunuz ile ilgili görüşlerini paylaştığı bir form doldururlar. Bu form kapalı zarf şeklinde size verilir. Bu zarf ile okulunuzun bağlı olduğu Rehberlik Araştırma Merkezine giderek, randevu almanız gereklidir. Randevu tarihiniz geldiğinde çocuğunuz ve sizin tekrar “Rehberlik Araştırma Merkezine” gitmeniz gerekmektedir. Buradaki uzman tarafından çocuğunuzun sorun yaşadığı alan ile ilgili uygun değerlendirme yöntemleri kullanılarak, zorluk yaşadığı konu ile ilgili uygun tanı koyulması sağlanır ve bu yönde bir rapor çıkar. Ancak süreç burada sonlanmamaktadır. Çocuğunuzun ücretsiz Özel eğitim hizmeti alınabilmesi için heyet raporu verebilen bir hastaneden çocuğun tanısı ile ilgili bir rapor daha alınmanız gereklidir. Hastaneden aldığınız bu raporu tekrar “Rehberlik Araştırma Merkezine” götürdüğünüzde süreç tamamlanmış olmaktadır. Rehberlik Araştırma Merkezinde, çocuğunuzun desteğe ihtiyaç duyduğu alanlar ve ders saatleri belirlenir. Böylece raporda belirtilen ders saati kadar istediğiniz “özel eğitim ve rehabilitasyon” kurumundan ücretsiz eğitim almanız sağlanmaktadır.
Özel Öğrenme Güçlüğü Tedavisi İçin İzlenecek 2. Yol:
- Maddi imkanlarınız var ise ve çocuğunuzun tanısı ile ilgili rapor çıkarmak isteniyorsanız, bu alanda uzman özel eğitim öğretmeni, psikolojik danışman ya da psikologdan “özel danışmanlık merkezlerinde” destek alabilirsiniz.
- Psikiyatrist tanı koyduktan sonra özel öğrenme güçlüğü tedavisi için çocuğunuza yapılan test ve değerlendirme ölçekleri sonuçları dikkate alınarak, çocuğunuza uygun “bireysel eğitim programı” oluşturulmaktadır. Bu eğitim programı doğrultusunda düzenli görüşmeler düzenlenmektedir. Eğitimden sonuç alınabilmesi için istikrarlı olmak önemlidir. Uzman tarafından yapılan görüşmelerde, çocuğunuzun öğrenme süreçlerini destekleyecek farklı yöntemler kullanılarak, etkinlikler yapılacaktır. Ayrıca seansta yapılan çalışmalar doğrultusunda uzman tarafından ev ödevleri verilerek, ailelerin de sürecin içerisine dahil olması gerekmektedir. Böylece eğitim sürecinde daha hızlı bir gelişim seyri sağlanabilir.
Her iki yolda da unutulmaması gereken, bu tedavinin bir süresinin olmadığıdır. Her çocuk farklıdır. Farklı zaman ve hızda gelişim seyri göstererek öğrenmede yaşadığı zorlukları yenebilecektir.