Öğretmeni Nelerden Haberdar Etmeliyim?
Çoğumuzun çocuğu ilk defa bu sene okula başladı. Çocuklarımız gün içinde geçen zamanlarının büyük kısmını artık öğretmenleriyle geçirecekler. Bu durumda çocuğumuzun özel bir durumu, ihtiyacı varsa öğretmenini bilgilendirmek isteriz. Bazen çok iyi niyetle başlayan bilgilendirmeler öğretmen için gereksiz ve zaman alıcı olabilir. Bazen de çocuğunuza dair yaptığınız bir bilgilendirme, öğretmen ve öğrencinin bir zaman diliminde kuracağı ilişkiye zarar verebilir. Peki doğru zaman nedir? Öğretmen nelerden haberdar edilmelidir?
Sağlık Durumları
Çocuğunuzun herhangi özel bir sağlık problemi varsa; epilepsi, alerji, kullanması gereken ilaç vb… bu durumdan mutlaka öğretmenin ve okul idaresini haberdar etmelisiniz. Çocuk o problemle karşılaştığında yanındaki yetişkinlerin neler yapması gerektiği, kimlere haber verilmesi gerektiği, izlenecek adımlar anlatılmalı hatta öğretmenin elinin altında bulunacak ufak bir not yazılmalıdır.
Ayrılık – Kayıp
Anne- baba ayrı yaşıyor olabilir ya da ebeveynlerinden biri vefat etmiş olabilir. Çocuğun özeline girme hassasiyeti gözetilerek öğretmen mutlaka bilgilendirilmelidir. Öğretmenler çocukların özel durumlarına karşı oldukça duyarlı davranmaktadırlar. Derslerde işleyecekleri konularda bile örneğin öğrenci bir kayıp yaşamışsa bunu gözeterek değinirler.
Yaşam Becerileri
Çocuğunuz okulun tuvaletine alışkın değil ve korkuyorsa her şeyden önce alıştırmaya çalışmalısınız. Fakat çabaladınız ve bu problemini halledemediniz. Bu probleminden öğretmenini mutlaka haberdar ediniz. Çocuklar okula ilk başladıklarında öğretmenlerinden çekinebilir ve tuvalete tek başlarına gitmek istemeyebilirler. Tüm gün tuvaletini tutmak zorunda kalan çocuk bunu başaramayabilir istemeden de olsa tuvaletini kaçırabilir. Bu da çocuğun utanmasına kendini suçlu hissetmesine hatta okula gelmek istememesine yol açabilir. Bu problemden haberdar olan öğretmen hele ki deneyimli bir öğretmense kolaylıkla üstesinden gelecek ve sorunsuz bir şekilde çözecektir. Aynı şekilde çocuğun zorlandığı ama gün boyunca okulda kullanmak zorunda kalacağı becerilerden öğretmenini haberdar etmeniz çocuk durumu büyütmeden önlem alınması ve kolayca aşılması açısından çocuğun yararına olacaktır.
Okuldan Alma
Çocuğunuz okulda ve gün içinde alacaksınız öğretmeninizi ve servisinizi mutlaka bilgilendiriniz. Çocuğunuzu sizin yerinize bir başkası alacaksa bu bilgilendirmeyi de mutlaka yapınız. Çocukların güvenliği olmazsa olmaz kuralımız olmalı.
Fobiler
Çocuğunuzun geliştirmiş olduğu ve okulda karşılaşması muhtemel fobileri varsa önce öğretmeniyle daha sonra ise okul psikolojik danışmanıyla görüşmelisiniz. Öğretmenin fobiden haberdar olması çocuğun karşılaşması halinde durumu yönetmesini kolaylaştırır. Okul psikolojik danışmanı ise durumu beraberce değerlendirip çocuğunuz ve sizinle beraber görüşmeler yaparak bu durumu atlatmaya yardımcı olmasını sağlar.
Öğrenme Sorunları
Çocuğunuz daha önce gittiği kurumlarda herhangi bir öğrenme problemiyle karşılaşmış olabilir. Bu durumu çözmek adına destekleyici eğitim almış veya bir programa katılmış olabilir, çocuğunuzun daha önce yaşamış olduğu öğrenme sorunlarını öğretmeniyle paylaşmanız faydalı olacaktır.
Ayrıca bu makale ile ilgili merak etiğiniz diğer konular ile ilgili olarak Okul Fobisi Olan Çocuğa Öğretmen Nasıl Davranmalı? adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.