Özel Okulların Üye Olduğu Kuruluşlar ve Faydaları
Çocuğunuzun özel okulda eğitim almasını istiyorsanız öncelikli olarak okulların internet sitelerinden bilgi sahibi olabilirsiniz. İnternet sitelerini incelediğinizde genel olarak okulların benzer misyon ve vizyonlara sahip olduğunu görmekteyiz.
Aşağıda özel okulların üye olabileceği kurumlardan bazılarına yer verdik. Bunlar her okulun bünyesinde yaptığı projeler doğrultusunda çeşitlenebilmektedir.
Türkiye Özel Okullar Birliği
Türkiye’de özel okulların benzer standartlar ulaşmasını sağlamak amacıyla 1951 yılında “Türkiye Özel Okullar Birliği” kurulmuştur. Dernek, bu birliğe üye olan okulların, derneğin amaçları doğrultusunda ortak değerler taşımasını ve bu değerlerin geliştirilip standartlaşması için gerekli çalışmaların yapılmasını sağlar. Türkiye Özel Okullar Birliği, Türkiye’nin en deneyimli ve en köklü sivil toplum kuruluşlarından biridir. Özel okulların eğitim sistemlerinin gelişmesi, daha kaliteli ve dinamik bir eğitime kavuşulması amaçlanarak bu yönde akademisyen ve uzman desteği alarak çeşitli çalışmalar düzenlemektedir. Dernek de aynı zamanda Uluslararası Okullar Birliği (ECIS) üyesidir.
ECİS (Avrupa Uluslararası Okullar Birliği)
İlköğretim ve lise düzeyindeki okulların, öngörülen kalitede eğitim verip vermediğini denetleyen, dünyaca tanınmış önemli kuruluşlardan biri ECIS (Avrupa Uluslararası Okullar Birliği) tir.1965 yılında kurulmuş olan bu kurum, kar amacı gütmeyen ve üyelik bazında faaliyet gösteren, uluslararası okullarla ilgili kurulmuş en büyük birliktir.
Bu kuruluş eğitim kurumlarına:
- Okullara, öğretim kadrolarını oluşturmada yardımcı olmak,
- Öğretmenler için hizmet-içi eğitim etkinlikleri düzenlemek,
- Hazırladığı yayınlar ve kaynaklarla bilgilendirme işlevini yerine getirmek,
- Okulları akredite etmek (ECIS bu işlevini 1972’den beri sürdürmektedir) konu alanlarında hizmet vermektedir.
IBO (International Baccalaureate Organization)
3-12 yaşların ve daha fazla yaş grubuna dahil olarak uluslar arası standartlarda öğretmenlerin eğitim almasını, akademik bilgilerinin artmasını sağlayan bir kurumdur. Bu üyelik sağlanması durumunda, kurumun eğitim programlarına uygun öğretmenlere eğitimler verilerek, kurum gelişimine destek vermektedir.
NESA (Yakın Doğu Güney Asya Okullar Konseyi)
Bu konseyin amacı uluslararası ve Amerikan eğitiminin en iyi uygulamalarına dayalı sistematik bir iyileştirme ile öğrencilerin öğrenme potansiyellerini en üst düzeye çıkarmada üye okullara hizmet vererek okul eğitimlerine destek olmaktır.
NESA, resmi olarak 1968 yılında “YAKIN DOĞU GÜNEY ASYA OKULLAR KONSEYI” olarak kurulmuştur.
Şuanda 42 üye (Amerikan ve diğer uluslararası okullardan), 130 dan fazla ortak (okullar, kolejler / üniversiteler, diğer kurumlar ve şirketler (ders kitabı yayıncıları, danışmanlar, okul tedarikçileri ve diğer işletmeler) ile çalışmalarına devam etmektedir. Nesa 24.000 üzerinde öğrenci ve üzerinde 6400 profesyonel eğitimciler vermektedir.
SAW (Dünya Fen Birliği)
Dünya çapında okullarda fen eğitiminin uluslararası bir boyut getirmek amacıyla kurulmuştur. Öğrencilerin kişisel yaşamlarında farklı ülkelerdeki insanları kültürlere göre bilimin değişen etkilerini görerek bilimsel konulara küresel bir bakış açısı kazanmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
Bu kuruma üye olan okullardaki öğrencilerin SAW organizasyonları ile yurtdışındaki okullarla bağlantıya geçerek araştırma yapmaları ve bilgi paylaşımında bulunmaları sağlanmaktadır. Böylece öğrencilere dünyanın diğer diğer ülkelerinde araştırmanın nasıl sonuçlar verdiğini öğrenme ve karşılaştırmalar yapma imkanı verilmektedir.
ISTA (Uluslararası Okullar Tiyatro Birliği)
ISTA 21. yüzyıl öğrencilerinin gelişiminde öncü ve yenilikçi bir rol oynayarak, anlamlı küresel okullarda toplumsal uyumun gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Uluslararası sanat organizasyonu olan ISTA, gençler, öğretmenler ve sanatçılardan oluşmaktadır. ISTA üyeleri ile yıl içinde 50 den fazla uluslararası sanat etkinlikleri düzenleyen bir kurumdur. Ayrıca öğretmenlerin mesleki gelişimlerine de fırsatlar vermektedir.
Bu kurumların dışında daha pek çok kuruluş bulunmaktadır. Çocuğunuzun gideceği özel okulun yabancı dil eğitiminde hangi kurumlar ile bağlantılı olduğunu sormanızda fayda olacaktır.
Bu Kuruluşların Okullar için Faydaları Nedir?
- Uluslar arası kuruluşlara üye olmak kurum öğretmenlerinin yeni eğitim uygulamaları ile ilgili çalışmalara katılmasını ve bilgi birikiminin artmasını sağlar.
- Uluslar arası kuruluşlara üye olmak kurumun yenilikçi eğitim yaklaşımı olduğunu, standart bir kaliteyi sağlamada gerekli destekleri aldığını bize gösterir.
- Uluslar arası kuruluşlara üye olmak kurumun yurt dışı ile bağlantılı olarak çocuğunuzun farklı eğitsel uygulamalarda bulunması sağlanarak, farklı bakış açıları oluşturmasına imkan sağlar.
- Uluslar arası kuruluşlara üye olmak kurum diğer okullarla ortak projeler üretmelerini sağlar.
- Dil konusunda uluslar arası kuruluşlara üye olmak, dil eğitiminin kalitesi ile ilgili sizler için bir gösterge olabilir.