fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Yeni Nesil Ebevenylik Sendromu; Sharenting

Görüntülenme Sayısı: 10591

Daha önce sharenting kavramını duymadıysanız kısa bir araştırma yapmanızı öneririm. Ama kısaca değinmek gerekirse sharenting denilen yeni nesil ebeveynlik sendromlarından biri de çocuğun fotoğraf ve videolarının ardı arkası kesilmeden sosyal medyada paylaşılması, hatta biraz daha ileri gidilip daha emziğini tutmakta zorlanan çocuğa ayrı sosyal medya hesapları açılması.

Yeni Nesil Ebevenylik Sendromu; Sharenting

Sharenting kavramı ilk olarak Wall Street Journal’da 2013 yılında çıkıyor. Aşırı paylaşım ve ebeveynlik karışımı bir terim yaratılıyor. Kısaca anlamı; çocuklarının hayatlarını çevrimiçi paylaşan aileler.

Yeni Nesil Sosyal Medyanın Paylaşım Meraklıları: Sharenting Aileler

İngiltere’de yapılan bir araştırmada sosyal medya üzerinden çocuklarının fotoğraflarını kullanmak için tercih edilen platformlardan en popüleri ve yaygın olarak kullanılanı açık ara farkla %54 Facebook, %16 İnstagram ve %12 ile Twitter. Yine aynı araştırma da ailelerin %32’si çocuklarının ayda ortalama 11-20 arası yeni fotoğraflarını yüklediklerini belirtmişler. Araştırmanın en ilgi çekici kısmı ise aileler çocuklarından fotoğraflarını paylaşmak için izin almazken, çok büyük bir çoğunluğunun diğer ailelere kendi çocuklarının fotoğraflarını paylaşırken izin istemeleri sorumluluğunu beklemeleri.

Ve araştırmanın son ama en önemli kısmı ailelerin neredeyse yarısının sosyal medya paylaşım hesaplarının gizlilik ayarlarına tam olarak hakim olmaması.

Over-sharenting bir ebeveyn misiniz?

Bunu elbette sizin sosyal medya hesaplarınızdaki arkadaşlarınız bilir. Çocuğunuzun fotoğraflarını paylaşmak, onun büyüdüğünü göstermek, çocuğunuzdan arkadaşlarınızı haberdar etmek vazgeçilmeziniz mi? Gün aşırı, her gün ya da iki günde bir çocuğunuzun bir fotoğraf ya da videosunu paylaşıyor musunuz? Yavaş yavaş arkadaşlarınız sizi takibi bıraktı mı? Çocuğunuza bir sosyal medya hesabı açtınız mı? Ya da artık fotoğraflara ek olarak kendinizi sosyal medyada sosyal medya çocuğunun annesi olarak mı tanıtmaya başladınız?

Yeni Nesil Ebevenylik Sendromu; Sharenting

Gizlilik Ayarlarınıza Dikkat Edin

Eğer bu sorulara cevabınız evet ise siz de dijital çağın getirisi sharenting ebeveynsiniz demektir. Sharenting ailelerin çocuklarının bu durumdan ne kadar etkilenip etkilenmeyeceğini zaman gösterecektir. Fakat acil olarak alınması gereken önlem gizlilik ayarları hakkında bilgi sahibi olunmasıdır. Çocuğunuzun fotoğraflarını hiç beklemediğiniz anda bambaşka bir platformda bulabilme riskiniz olduğunu lütfen unutmayın. Yazıyı okuduktan sonra tüm sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını gözden geçirmeyi unutmayın. Çocuklarla çevrimiçi paylaşımdan çok birebir paylaşımlı, çocuğun sınırlarına saygılı günler dileğiyle…

Son olarak araştırma sonuçları’nın Parent Zone dergisinin anket sonuçlarından alındığını hatırlatalım.

Sosyal Medya Anneleri adlı makalemize de göz atabilirsiniz.

Bu makale Esin Acartürk tarafından 09 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Bir Ergenle Yaşamak Ergenlik dönemindeki çocuklara ailelerin yaklaşımları nasıl olmalı? Hangi davranışlar çocukların bu dönemi daha rahat atlatmalarına yardımcı olur?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Osmangazi Düşünür Koleji Anaokulu Özel Okul
Özel Osmangazi Düşünür Koleji Anaokulu

Şehir dışı tayinimiz olması sebebiyle kayıt olamadık ancak bizi öyle güzel karşılayıp ağırladılar ki, bilgilendirmeler s...

Özel Global Sınıf Anaokulu Özel Okul
Özel Global Sınıf Anaokulu

5 yıl önce kızımın gittiği halada ara ara görüştüğümüz Aile sıcaklığını hissedeceğiniz sıcacık bir yuva gibi kurum.Kuruc...

Özel Beylikdüzü Mutlu Çocuklar Anaokulu Özel Okul
Özel Beylikdüzü Mutlu Çocuklar Anaokulu

İlk anaokulumuz guleryuzleriyle, işlerini ve çocukları benim kadar seven mutlu çocuklar ailesiyle olmak çok büyük mutlul...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum