Uzaktan Eğitim için 12 Basit İpucu
Dünya genelinde yaşanan salgın sonrasında okullar uzaktan eğitime geçmiş ve çevrimiçi öğrenmenin önemi artmıştır. Bu noktada binlerce öğretmen öğrencilerine yüz yüze ders verirken çeşitli yöntemler kullanmaktadırlar. Bazı öğretmenler bu süreci iyi yönetirken, bazı öğretmenler yardıma ihtiyaç duyabilmektedir. Bu sebeple uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin daha etkili dersler işleyebilmesi için kullanabileceği basit ipuçlarını makalemiz üzerinden inceleyebilirsiniz.
Derslerinizi Kaydedin
Öğrencilerin tamamı iyi bir internete sahip olmayabilir ve bu durum dersi kaçırmalarına neden olur. Bu yüzden derslerinizi video olarak kaydedebilir ve öğrencilerinizin uygun oldukları zaman ders videolarını izleyebilmelerini sağlayabilirsiniz.
Yüzünüzü Gösterin
Araştırmalar, öğretmenlerin yüzlerini gösteren ders videolarının basit anlatımlı slaytlardan daha etkili olduğunu göstermiştir. Derslerde öğrencilerinizin yüzünüzü görmesini sağlayarak daha etkili bir ders ortamı oluşturabilirsiniz.
Ders Videolarını Kısa Tutun
15 dakikadan uzun olan videolar öğrencide dikkat dağınıklığına neden olabilmektedir. Eğer uzun bir ders konusu işliyorsanız bunu iki video olarak kaydedebilirsiniz.
Slaytları Test Edin
Hazırladığınız slaytların telefonlardan da takip edilebileceğini göz önünde bulundurarak, slaytlarınızı mutlaka test etmelisiniz. Yazı tipi boyutlarını, renkleri, şablon tasarımlarını ve ekran oranlarını kontrol edebilirsiniz.
Mevcut Kaynakları Kullanın
Kendi başınıza bir dönemin tamamına ait yüksek kaliteli videolar üretmenizi beklemek gerçekçi değildir. Bu nedenle halihazırda bulunan kaynakları kullanabilir ve öğrencilere tıklanabilir bağlantılar gönderebilirsiniz.
Özel Talimatlar Verin
15 dakikadan uzun süren videolarda, öğrenciler bunların tamamını izlemeyebilir. Bunun yerine, öğrencilere daha meraklı olabilecekleri ve tam olarak ihtiyaç duydukları bölümleri (örneğin, 13:35 ile 16:28 arası) önerebilirsiniz. Ayrıca ikiden fazla kaynak sağladığınızda, bunların hangisinin daha önemli olduğunu belirtebilirsiniz.
Etkileşimli Etkinlikler Sunun
Moodle, Edmodo ve Blackboard gibi öğrenme yönetimi sistemleri, kısa sınavlar gibi etkileşimli öğrenme etkinlikleri oluşturmak için çeşitli işlevler içerir. Bunları oluşturmak için çeşitli yardımcı videolar bulunmaktadır. Onları kullanabilirsiniz.
Grup İletişimini Dikkatli Kullanın
Grup iletişimi doğrudan öğretim için kullanılmamalıdır. Bunun yerine, Zoom gibi bir video konferans aracında “ sanal çalışma saatleri ” ayarlayabilirsiniz. Sadece belirlenen zamanda giriş yapmalı ve öğrencilerinizi beklemelisiniz. Sosyal destek sağlamaya ve herhangi bir sorunun derhal çözülmesi gerekip gerekmediğini kontrol etmeye odaklanmalısınız.
Derslere Katılımı Ölçün
Öğrencilere, derse katılımın bir sınava girmekle eşdeğer öneme sahip olduğunu söylerseniz onların dikkatini çekebilirsiniz. Ancak bütün öğrencilerin derse katılıp katılmadığını kontrol etmek zamanınızı alabilir. Bu noktada da uzaktan eğitim uygulamalarında bulunan kontrol sistemlerini kullanabilirsiniz.
Hislerini Saklamayın
Uzaktan eğitim veren öğretmenlerin duygusal açıklığı harika bir öğretim stratejisidir. Öğrencilerinize, ilk kez uzaktan eğitimi tecrübe ettiğinizi ve öğretirken öğrenmekte olduğunuzu söylebilirsiniz. Açıkça onlardan yardım etmelerini isteyebilir, öğrenmelerini desteklemek için elinizden gelenin en iyisini yapacağınızın güvencesini verebilirsiniz. Sizinle aynı duyguları paylaştıkları için empati kurabilecekler ve sizde başarılı bir uzaktan eğitim süreci geçireceksiniz.
Tekrarlayın
Uzaktan eğitim alan öğrenciler, öğrenme stillerinde sık sık yapılan değişiklikleri sevmezler. Aynı yapıyı ve faaliyetleri tekrarlamaktan mutluluk duyarlar. Sizin için işe yarayan bir öğretim stili bulduğunuzda, sınıfınıza dönene kadar her hafta tekrarlamaktan çekinmemelisiniz.
Sadece Derslere Odaklanmayın
Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin tek beklentisi derslerin aksamadan devam etmesi olmayabilir. Bu noktada öğrencilerinizin psikolojik ve sosyal desteğe ihtiyacı olabilir. Onların yanında olduğunuzu hissettirmek için bu konuda açıklama yapabilir, geri bildirim toplayarak konuyla ilgili izlemeniz gereken yol haritasını çizebilirsiniz.