YGS İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Türkiye genelinde bu Pazar günü yapılacak olan YGS, ÖSYM tarafından ilk defa bu sene uygulanacak değişiklikler ilan edildi.
YGS 2016’da neler değişti?
- YGS baraj puanı 140 puandan 150 puana yükseltildi. Bu da öğrencilerin geçen senelerde yapmaları gereken 16 netin 20 nete yükseltildiği anlamına geliyor. Bir öğrenci 150 puan ve üstünü almak için en az 20 net yapması gerekli.
- Önceki senelerde 30 olan tercih sayısı 24’e düşürüldü. ÖSYM tercih sayısının düşürülmesine gerekçe olarak öğrencilerin gitmeyecekleri okullara tercih yapıp okulların kontenjanlarını gitmemelerine rağmen dolu göstermelerini öne sürüyor.
- Meslek ve Teknik liselere uygulanan ek puan kaldırıldı.
- Mimarlık bölümünü de daha önceki senelerde tıp, hukuk ve mühendislik bölümlerine uygulanan 200 bin başarı sınırı getirildi.
YGS Sonuçlarında Hangi Puan Ne Anlama Geliyor?
YGS’de baraj puan 150’dir. YGS de en az bir puan türünde 150 ve üstünde alamayan adayın YGS puanları ile herhangi bir yükseköğretime programını tercih etme ve LYS'lere girme hakkı yoktur. Bu nedenle YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmaz.
150 ve 180 puan arasında alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ve açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakkı yoktur. YGS puanlarından biri en az 180 ve üstü alanlar meslek yüksek okulu ön lisans, açık öğretim programlarının yanı sıra YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını da tercih edebileceklerdir.
Özel Yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanından en az 150 almak gerekir.
Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (Bedensel, görme, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu) engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla YGS puanlarından en az birinin 100 olması şartı aranmaktadır.
Sınav Sonuçları Nasıl Öğrenilecek?
Sınava giren adaylara ÖSYM tarafınsan sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin internet adresinden, sms ve mobil uygulamalardan öğrenebileceklerdir.
LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAV TARİHLERİ)
Matematik Sınavı (LYS-1):19 Haziran 2016 Pazar
Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2): 25 Haziran 2016 Cumartesi
Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3): 26 Haziran 2016 Pazar
Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4): 18 Haziran 2016 Cumartesi
Yabancı Dil Sınavı (LYS-5): 25 Haziran 2016 Cumartesi
Birkaç Ufak Hatırlatma
- Adaylar sınava girerken yanlarında mutlaka sınava giriş belgeleri ile nüfus cüzdanı veya pasaportlarını bulundurmak zorundadırlar.
- Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kulaklık, kolye, yüzük, bilezik, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla, her türlü elektronik/mekanik cihazla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşyayla, kartlarla,
- Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi gören elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,
- Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,
- Kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, ders notu, vb. araçlarla
- Yiyecek, su hariç içecek ve gıda maddeleriyle
girilmesi kesinlikle yasaktır.
Okul.com.tr olarak Pazar günü sınava girecek olan tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz.