Yarı Yıl Tatilinde Neleri Yapmamalıyız?
Hoş geldin sömestr! Eminiz ki çocukların karneleriyle beraber Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin hazırladığı bir veli mektubu aldınız. Bu mektupta çocuklarınızla şubat tatilini nasıl değerlendirmeniz gerektiğine dair birbirinden değerli uzman tavsiyeleri bulacaksınız. Yarıyıl tatilinin başında tüm gazete, dergi ve televizyonlarda bu konuyla ilgili uzmanların açıklamalarını da bulacaksınız. Elbette ki sizin de planlarınız vardır. Bu yazı da ise neleri yapmasanız çocuğunuza iyi gelir ondan bahsedeceğiz biraz.
Bütün Tatil Oyun mu Oynayacaksın?
“Çocuğum kalk şu oyunun başından artık”,” Tatil oldu ya bütün gün oyun oynarsın artık.” “Tatil oldu hemen oyuna sardın yine.” Evet bu cümleleri sarf etmeniz muhtemel ama şunu unutmamak gerekir ki adı üstünde; tatil. Çocuğunuzun sadece oyun oynadığı zamanlarını görüp onun üstünden eleştirirseniz bu gerçekten çocuk adına can sıkıcı bir durum olabilir. Çocuğunuzun tatili olduğunu unutmamalısınız. Yaz tatilinde denizin kenarında keyifli keyifli uzanırken birisi ikide bir gelip size “bütün tatil yattın yeter artık!” dese nasıl canınız sıkılır değil mi? Oysa sizde farkındasınız değil mi deniz sonrası akşam maillerinize göz atmanız gerektiğini. İşte çocuğunuzda hemen hemen aynı duyguları yaşayabilir. Eğer beraberce belirlediğiniz zamanlarda yapması gereken sorumluluklarını yerine getirmiyorsa bunun üzerine konuşabiliriz ama rica ediyoruz oyun zamanında söylemeyin bunu☺
Kalk ders çalış biraz!
“Ben demezsem hayatta oturmaz o dersin başına.”, ”Tatil oldu okulu unuttun.”, ”O karnedeki iyiler nasıl düzelecek bakalım” Emin olduğumuz bir şey var o “iyi”ler sizin bu cümlelerinizle düzelmeyecek. Sizin “kalk ders çalış” cümlenizin çocuğunuzu ders çalışmaya motive ettiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bazı çocukların gerçekten de eksiklerini tamamlamaları için tatil bir fırsat olabilir. Bu fırsatı çocuğa uygun bir dille anlatmakta ve beraberce bir program oluşturmakta fayda var. Kalk ders çalış! değil. Hangi dersi çalışayım? Kimden destek alayım? Bu derste başarısız isem demek ki tek başıma çalışarak bunu halledemeyebilirim belki anne-baba olarak beni desteklemek bana rehberlik etmek istersin? Ne kadar çalışayım? Ne zaman çalışayım? Çocuğun bu soruların cevabını net olarak bilmesi gerekir. Ve bu cevapları birlikte konuşarak oluşturmanız gerekir. Ortada hali hazırda yapılmış bir planınız yok ise “kalk ders çalış!” cümlesi gerçekten çok demoralize edici bir cümle olabilir.
Hiç kitap okumuyorsun!
Peki siz okuyor musunuz? A evet doğru vaktiniz yok değil mi? Nasıl olsa yarıyıl tatili haklısınız. Bir sürü boş zamanı var ve bu sizin canınızı oldukça sıkıyor. Oyun oynamak, gezmek de bir yere kadar. Kitap okumalı canım! Elalemin çocuğu günde 50-60 sayfa kitap okuyor sizin ki daha bir tanesinin kapağını açmadı. Aslında acaba birdenbire kitap okuma alışkanlığının mı gelmesini bekliyoruz bu çocuğun? Eğer çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı yok ise aniden şunu düşünmesini beklemeyin; “ madem tatil oldu kitap okumalıyım.” Düşünmeyecektir de zaten hatta sizin onu kitap okumak için zorlamanız kitaplarla arasına bir duvar koymasına zemin oluşturabilir. Bunun yerine tatil programınıza birkaç çocuk kitabevi ziyareti ekleyebilirsiniz.