fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) - Üniversiteye Geçiş Sistemi

Görüntülenme Sayısı: 7466

Milyonlarca öğrencinin üniversiteye girmek için başvuruda bulunduğu YGS-LYS sistemi değişiyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından açıklanan yeni sistem artık 2 günde gerçekleşecek. Sorular lise müfredatından olacak. Yeni sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak belirlendi.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, Üniversiteye Geçiş Sistemi

İKİ SINAV GERÇEKLEŞECEK

İki sınavdan biri yine YGS benzeri bir sınav olacak. Tüm adaylar önce bu sınav için ter dökecek ardından tüm alan sorularının dahil olduğu bir sınavla da ikinci aşamaya geçecekler. İkinci çoktan seçmeli sınavda adaylar istedikleri alanlara göre cevap verecek. Diğer alanların da sorularına cevaplayabilecek adaylar için herhangi bir kısıtlama yok. Sayısal alanından tercih yapmak isteyen bir aday isterse Eşit Ağırlık alanı için hazırlanmış soruları da cevaplayabilecek. Gerçekleşecek ilk sınavın adı Temel Yeterlilik Testi olarak belirlendi. İlk sınavda 40 Matematik 40 Türkçe 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5, Felsefe 5, Tarih 5) 20 Fen Bilgisi (Biyoloji 6, Fizik 7, Kimya 7)sorusu sorulacak. 120 soru için öğrencilerin 135 dakika süresi olacak. Birinci oturum cumartesi sabahı gerçekleşecek. Soruların ağırlıklı puanları hakkında detaylı açıklama yapılmadı. Daha önce bir günde iki sınavın birden yapılacağı açıklanmıştı ancak en son alınan karar ile sınav günleri tekrar iki güne çıkarıldı. 2.oturumda 40 Edebiyat, Coğrafya-1, 40 Sosyal Bilimler, Tarih, Coğrafya-2, Felsefe ve Din sorusu 40 Matematik ve 40 Fen bilimleri olmak üzere 4 test olacaktır. Bu oturumlar pazar günü gerçekleşecek.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, Üniversiteye Geçiş Sistemi-1

SINAVSIZ GİRİŞ YOK

En merak edilen sorulardan biri de “Üniversitelere sınavsız girilebilecek mi?” idi ancak yeni sistemde böyle bir şey yok. Öğrenciler üniversiteye girebilmek için yine sınavlara girmek zorunda. Değişim puan türleri, sınav ve gün sayısı konularında değişiklik göstermekte. Eski sistemde mart ve haziran aylarında gerçekleşen bazı adaylar için ikiden fazla sınav gerçekleşiyordu. Toplam 5 gün süren sınavlar artık DİL sınavı hariç 2 günde gerçekleşecek. Bu şekilde toplam 18 puan türü ortaya çıkıyordu. Örneğin Mühendislik için MF-4, Matematik ağırlık bölümler için MF-1 puanında başarı sırasına bakılıyordu. Şimdi ise eşit ağırlık (EA) , sözel (SÖZ) ve sayısal (SAY) puanları olacak. Her tercih bu puanlara göre yapılacak. İlk sınavda sorulan temel matematik ve Türkçe soruları tüm puanlara etki edecek.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, Üniversiteye Geçiş Sistemi-2

BAŞARI SIRASINA GÖRE GİRİŞ

Yukarıda belirttiğimiz gibi artık tüm öğrenciler; Mühendislik, Tıp gibi bölümlere aynı puan türünde yakaladıkları başarıya göre girecek. Yani adaylar artık girmek istedikleri bölüme göre başarı sırasına 4 farklı şekilde bakmayacak, bakacakları tek tür bir puan sistemi olacak. Sayısal öğrencileri SAY, Eşit Ağırlık öğrencileri EA, sözel öğrencileri SÖZ türünde, Dil öğrencileri DİL alanında yaptıkları puanlara göre tercih yapacak ve başarı sırasına göre üniversiteye giriş yapabilecek.

BARAJ PUANI 150

Yeni sistemde Temel Yeterlilik Testi sonuçları 150 puan altındaki öğrenciler baraj altında kalacak. 180 ve üzeri puan yapan öğrenciler yüksek öğretim kurumlarına yerleşebilecek. 200 ve üzeri puana sahip olan adaylar isterse gelecek sene de bu puan üzerinden tercih yapabilecekler.

YÜZDELİK DAĞILIM

  • Sözel puan hesaplamada dağılım: Edebiyat %50, Sosyal %50
  • Sayısal puan hesaplamada dağılım: Matematik %50, Fen %50
  • Sözel puan hesaplamada dağılım: Edebiyat %50, Sosyal bilimler %50
  • Genel puan dağılımı: 1. Oturum %40, 2. Oturum %60

OBP Hesaplaması

Ortaöğretim Başarı Puanı’nın hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecektir. Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edilecektir.

Bu makale Furkan Namlı tarafından 09 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Özel Okullar, Yeni Sistemde Öğrencileri Nasıl Kabul Edecek? TEOG sisteminin kaldırılmasından özel okullar nasıl öğrenci alacağına karar verdi. Özel okullar hangi öğrencileri kabul edecek?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Çapa Final Akademi Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Çapa Final Akademi Anadolu Lisesi

Çok prestijli bir okul final şubeleri arasında en iyi eğitimin bu kurumda olduğunu düşünüyorum

Özel Ataşehir Sevinç Koleji Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Ataşehir Sevinç Koleji Anadolu Lisesi

Özellikle kış sporlarında alışılmışın dışında başarılarla biz velileri ve öğretmenlerini gururlandıran öğrencileri yetiş...

Bilgin Özel Anadolu Lisesi Özel Okul
Bilgin Özel Anadolu Lisesi

Bilgin özel Anadolu lisesiyle tanışalı 3 yıl oldu.Müdüriyetten güvenliğine kadar bütün kadro öğretmenlerimiz birebir ilg...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum
Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum