fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Bir Ergenle Yaşamak

Görüntülenme Sayısı: 7052

Evinizde arada suratınıza çarpan kapılar mı var? Ya da saatlerce süren telefon konuşmaları? Akşam yatmak bilmez sabah kalkmak bilmez mi oldu bu çocuk? Bazen ne kadar anlayışlı, olgun diyorsunuz ve tam da siz dedikten sonra evde en olmadık şeye fırtınalar kopartıyor mu? Eskiden sizi dinlerdi ama şimdi dinler gibi yapıyor bir kulağından girip öbür kulağından mı çıkıyor? Sizi önemsemiyor ama 14 yaşında başka bir arkadaşı ne dese yapıyor mu? Tartışmalara başladı mı? Vücuduyla çok mu ilgileniyor? Giyim tarzı, saçı başı değişmeye başladı mı? Ne yaparsanız yapın genel bir memnuniyetsizlik, tatminsizlik mi var?

Bir Ergenle Yaşamak

Evde Bir Ergen Var

Cevaplarınız evet ise evinizde bir ergen var demektir. Ergen bir çocuğu olan ailelerin en çok yakındıkları durum tek kelimeyle ergenliktir. Ergenlik kelimesini, ergenlik problemlerini, “ama o ergen” ile başlayan cümleleri ve en önemlisi “ee ergenlikte olacak bunlar” nasihatlarını siz siz olun şiddetli bir ergenlik dönemi geçiren çocuğu olan bir aileye söylemeyin. Neden? Çünkü onlar emin olun sizden daha çok bilgiye sahipler. Sahip olmadıkları tek şey yeterli anlayış ve sabrı gösteremeyecek olmaktan dolayı kaygılanmak, kaygılanılan durumun geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu bilememektir.

Ergenlik Dönemini Ne Kadar İyi Biliyoruz?

Şundan eminiz; ergenlik bir dönem. Bu dönem bazı ergenlerde şiddetli bazı ergenlerde daha sakin geçmekte. Ergenlerin beyinleriyle ilgili yapılmış sayısız araştırma mevcut. Ergenlik döneminde beynin yapı ve işleyiş açısından birtakım değişikliklerden geçtiği artık herkes tarafından biliniyor. Aynı zamanda bu dönemde fiziksel ve ruhsal olarak da çocukların değiştiği aşikar. Kısacası ergenlik döneminde bir ergeni neler bekler biliyoruz. Anne-babaları neler bekler biliyoruz. Fakat bu dönemdeki sorunları sadece bildiklerimizle aşmamız mümkün olmuyor. Ergenlik dönemindeki çocuğumuz hakkında elimizde sayfalarca verimiz varken gerçekte neler yaşadığını anlayabiliyor muyuz? Yaşadıkları karşısında ne zaman nerede müdahale etmeliyiz? Tüm aile bireylerinin sakince geçireceği bir ergenlik dönemi yaşatılabilir mi?

Tüm aile bireylerinin sakin geçirebileceği bir ergenlik dönemi belki yaşatılamayabilir. Ama gerçekte yaşanılandan biraz daha sakin ve ılıman bir aile iklimi yaratmanız mümkün olabilir.

Anlayışlı Olmakla Her Davranışı Kabullenmeyi Kartıştırmayın

Çocuğunuz; çocukluktan erişkinliğe geçiyor. Bu onda bir takım değişimlere yol açıyor. Fiziksel, zihinsel, ruhsal değişimler. Bu döneminde ona destek olacağınızı ve kolay atlatabilmesi için yardımcı olacağınızı, çocuğunuzun samimiyetle algılamasını sağlayınız. Her davranışını ergenliğin bir getirisi olarak görmeyiniz. Normalde kabullenmeyeceğiniz, evinizin içerisinde süregelen informal kurallarınızı aşıp, ailenin diğer üyelerine zarar verdiğinde kabullenici olmayınız. Davranışında değişiklik olabilir fakat yanlış davranışların tümü kabul görmemelidir.

Açık Olun

Onaylamadığınız bir davranışını, kinayeli bir dille ya da çarpıtarak çocuğunuza söylemeyiniz. Ergenlik dönemindeki gençlerle yapılabilecek en büyük iletişim hatalarından biri alaycı bir dil kullanmaktır. Çocuğunuzla açık ve net konuşun. Kendisine zarar verebilecek ya da başkasına zarar verebilecek tutumlarını açık bir şekilde gözden geçirmesini sağlayın.

Tutarlı Olun

Bir gün onayladığınız bir davranışı ertesi gün onaylamazsanız sınırlar konusunda kafa karışıklığına neden olursunuz. Zaten bu durumdan muzdarip ergenlerin bir de sizin tutarsız davranışlarınızı anlamlandırması hiç de kolay olmayacaktır.

Söylemlerinizle Davranışlarınız Örtüşsün

“Kilolu olmak kötü bir şey değil vücudunla barışık olmalısın.” diye çocuğunuzu rahatlattıktan sonra arkadaşınızla telefonda konuşurken “Diyete başladım 5 kg vermem lazım çok kötü görünüyorum.” derseniz çocuğunuzu rahatlatmak yerine kendini kandırılmış hissetmesine neden olursunuz. Ya da “benimle konuşurken suratıma bak” diye kızıp başka bir zaman o size bir şey anlatırken sizin bir yandan cep telefonunuzla ilgilenmeniz gibi davranışlar da aynı etkiyi yaratacaktır.

Bu makale hoşunuza gittiyse; Zor Olan 5. Sınıf mı Yoksa Ergenlik mi? adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Bu makale Elif Biçer tarafından 07 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Çocuklarımızı Neden Özel Okula Gönderiyoruz? Ailelerin özel okulları tercih etmesinin en önemli nedenleri nelerdir? Neden özel okul tercihi düşünülmelidir?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Gelişim Kampüsü Anaokulu Özel Okul
Özel Gelişim Kampüsü Anaokulu

Oğlum Alper dört yaşında ve uzun süredir yeme problemi yaşıyordu. Ayşin Hanım’ın okulunda bu sorunun çözüldüğünü görmek,...

Özel Erdem Koleji Ortaokulu Özel Okul
Özel Erdem Koleji Ortaokulu

Öğrencim lise hazırlık grubunda koç öğretmeninden çok memnunuz denemelerinde de farkı görüyoruz iyi ki erdem

Özel Bilinç Koleji Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Bilinç Koleji Anadolu Lisesi

Seminerleri ve online eğitimlerinde bizlerle buluşturdukları hocalar ve bize verdikleri bilgiler çok değerliydi, teşekkü...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum
Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum