fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Z Kuşağı Nedir?

Görüntülenme Sayısı: 2008

Z kuşağı kavramı, son yıllarda sıklıkla duyduğumuz kavramlardan biri haline gelmiştir ve bu neslin etkileri günümüz dünyasında yoğun şekilde görülmektedir. Peki bu Z kuşağı hangi yıllarda doğmuş kişileri içermektedir? Bu kuşağın özellikleri neler ve neden sıklıkla Z kuşağını duyuyoruz? Makalemizi okuyarak tüm bu cevaplara kolayca erişebilirsiniz.

Z kuşağı nedir

Z Kuşağı Nedir? Z Kuşağı Yaş Aralığı Nedir?

Z kuşağı, zaman zaman Z jenerasyonu olarak da anılmaktadır. 1990 yıllarının sonunda, yani 97-98 yıllarından 2010’ların başlarına, 2011-2012 yıllarına kadar doğmuş olan kişiler Z kuşağı olarak kabul edilmektedir. Bu nesil önceki nesillerden farklı olarak dijital teknolojinin içerisine doğmuştur. İçerisine doğduğu teknolojinin imkanlarından maksimum şekilde faydalanmayı öğrenmiştir. Bu sebeple Z jenerasyonuna, internet kuşağı da denilmektedir. İnternet’in, televizyonun ve bilimum teknolojik aletin içerisine doğmuşlardır ve bu aletlerin hepsini kullanmayı küçük yaşlarda öğrenirler. Z kuşağı sıklıkla alfa kuşağı ile karıştırılmaktadır.

Z Kuşağından Sonraki Kuşak

"Z kuşağından sonra hangi kuşak geliyor?" sorusunun cevabı ise alfa kuşağıdır. 2013 senesinden itibaren doğanlar alfa kuşağı olarak anılmaktadır.

Y Kuşağı, Alfa Kuşağı ve Z Kuşağı Arasındaki Farklar

Alfa kuşağı, Z kuşağından sonraki kuşağa denir ve ismi konulmuş son kuşaktır. 2012 yılından sonra doğmuş insanları içerisine alır. Z kuşağından farklı olarak tamamı milenyum çağında doğmuş bireylerden oluşmaktadır. Z kuşağından önceki kuşak Y kuşağı, sonraki kuşak ise alfa kuşağıdır. Y kuşağı internetin ve kitle iletişim araçlarının yeni yeni yayıldığı 80’li yıllarda doğmuş jenerasyondur. Z jenerasyonundan farklı olarak dijital dünyaya ait teknolojik aletleri rahatça kullanan ve internet dünyasına aşina olan bir nesil olmalarına rağmen sokakta da vakit geçirmiş bir nesildir. Y kuşağı için sokaklarda büyümüş, mahallede oyun oynamış son nesil de denmektedir.

Z kuşağı hangi yıllar

Z Kuşağı Özellikleri

Z jenerasyonu genel anlamda özgürlüğüne düşkün, fikirlerini söylemekten çekinmeyen ve bireysel olmayı seven bir nesildir. Doğdukları dönemin rahatlığının da etkisiyle eski nesillerde bilinen geleneksel kalıpların yavaş yavaş dışına çıkmış çocuklardır. Önceki kuşaklardan onları en farklı kılan nokta kalıpların dışındaki yaşam tarzlarıdır. Büyüdükleri dönem bilgi erişiminin kolay olduğu bir dönem olduğu için, daha iyi şartlarda yaşayan insanlara kolaylıkla ulaşabilirler ve yaşam standartlarını o insanların bulunduğu standartlara yükseltmek için çalışırlar. Z kuşağının özellikleri kısaca şöyledir:

  • Dünya nüfusunun %32’sini Z kuşağı oluşturmaktadır.
  • Z kuşağı, daha önce de belirttiğimiz gibi dijital dünyanın içerisine doğmuş çocuklardır.
  • Elektronik aletlerle, internet alemiyle çok küçük yaşta tanışırlar.
  • İnternete aşinadırlar ve internet üzerinden bilgi edinmek konusunda çok rahattırlar.
  • Sokak oyunlarından ziyade internet ve telefon oyunlarıyla büyümüş bir nesildir.
  • Z kuşağı eleştirmekten ve sorgulamaktan çekinmeyen bir nesildir.
  • Z jenerasyonuyla beraber kalıplaşmış geleneksel değerler sorgulanmaya başlanmış ve faydasız geleneklerden yavaş yavaş uzaklaşılmıştır.
  • Bilgiye erişimleri daha kolay olduğundan bilgi birikimleri yüksektir.
  • Takım çalışmalarına, topluluğa hitap etmeye ve kalabalıklara alışkındırlar.
  • Anne baba, aile dostu gibi büyüklerini idol olarak almaktan ziyade kendi yollarını çizmeye eğilimlilerdir.
  • Yönetilmekten ve ne yapacaklarının söylenilmesinden hoşlanmazlar.

21. Yüzyıl ve Z Kuşağı

Z kuşağı 21. yüzyılda çocukluğunu ve gençliğini yaşayan bir nesil olarak büyük tarihsel ölçekli olaylara tanıklık etmiş durumdadır. Sosyal medyanın yoğun kullanımıyla yaşanan her olay kıtalar arası duyulmaktadır. Bunun yanında son birkaç yılın yoğun gündem konusu olan pandemi ile birlikte internet daha yoğun kullanılmış durumdadır ve bu sebeple dünya üzerindeki aynı jenerasyona ait internet erişimi olan tüm bireyler birbirleriyle daha rahat iletişim kurabilmektedir. Pandeminin ülkelere olan etkileri, eğitim alanında ülkelerin aldığı pandemi önlemleri pandemi dönemi boyunca çoğunlukla lise ve üniversite eğitiminde olan Z kuşağı arasında sıklıkla konuşulan konulardı. 21. yüzyılda dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan Z kuşağına ait bir birey, dünyanın apayrı bir yerinden kendisiyle aynı jenerasyona ait biriyle kolaylıkla iletişim kurabilmektedir.

z kuşağı özellikleri nelerdir?

Z Jenerasyonu Büyüyünce Ne Olacak?

Henüz iş hayatına yeni yeni karışmaya başlayan Z kuşağının yönetilmekten hoşlanmadığını söylemiştik. Bunca imkanın ve teknolojinin içine doğmuş çocuklardan sabah 9 akşam 6 çalışmalarını beklemek çok da gerçekçi olmamaktadır. Onlar da bu sebepten, değişen dünya düzenine kolayca ayak uydurabilecekleri mesleklere yöneliyorlar. Evden, sokaktan hayata karışabilecekleri işlerde çalışmak istiyorlar. Z kuşağı günümüzde mühendis olmak istiyorsa da yazılım mühendisi olmak, evinin imkanlarında çalışmak ve teknolojinin imkanlarından yararlandığı, sürekli kendini geliştirdiği bir iş yapmak istemektedir. Yapay zeka, teknolojik altyapısı yüksek olan işler ilgilerini çekmektedir. Z kuşağı ebeveynleri gibi yatırım yapmak için bir ev almak, parayı geleceğini garanti altına almak için kazanmak gibi hesaplar yapmamaktadır. Z kuşağı kazandığı parayla yatırım yapmak yerine hayat deneyimi kazanmak adına kazandıkları parayı harcamayı tercih eder.

Bugünlerde Z jenerasyonunun ciddi bir kısmı kendi işini kurmak istemektedir. Yönetici pozisyonlarda, aktif ve faal olabilecekleri işlerde, sosyal medyanın hayatımıza bu kadar dahil olmasıyla beraber revaçta olan meslekler haline gelen youtuberlık ya da influencerlık gibi mesleklerde çalışmak istemektedirler. Böylelikle zamanlarını ve kazandıkları parayı kendilerinin kontrol edebileceği bir düzen kurmayı hedeflemektedirler. Bu kadar hızlı bir dünyada yaşayan gençler için çok da şaşırtıcı bir hedef değil!

Bu makale Zehra Yeşilmen tarafından 09 Ocak 2023 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Özel Okullar Taban Puanları 2022 LGS özel okullar taban puanları 2022 detaylarına, liselerin yüzdelik dilimlerine, LGS puanına göre burs veren özel okullar ve daha birçok bilgiye hemen ulaşın!
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel BJK Kabataş Vakfı Okulları Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel BJK Kabataş Vakfı Okulları Anadolu Lisesi

Uluslararası program akreditasyonları bulunan, akademik olarak başarılı bir okul.

Özel Maltepe Sınav Koleji Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Maltepe Sınav Koleji Anadolu Lisesi

Güçlü akademik kadrosu ve başarılı öğrenci profili ile bilinçli velilerin Maltepedeki ilk tercihi olan Sınav Koleji ulaş...

Özel Sancaktepe Sınav Koleji Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Sancaktepe Sınav Koleji Anadolu Lisesi

Hem kadrosu hemde kalitesi ile bölgenin en iyi okulu. Gönül rahatlığı ile çocuğumu gönderiyorum ve cocugumdaki gelişmeyi...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum