Öğretmenle İşlerin Yolunda Gitmediğini Gösteren İpuçları
Her şeyi mükemmel kurgulasak da maalesef bazen işler istediğimiz gibi gitmiyor. Çocuklardaki değişiklikleri anne-babalar hemen anlarlar. Okula dair problemler, arkadaşlarına dair problemler ya da öğretmeniyle problemler. Her ne kadar öğretmenlerden profesyonel olmalarını beklentisi olsa da her meslekte olduğu gibi öğretmenlikte de bu sınırı koruyamayan, mesleğini yaparken bir takım hatalar yapan eğitmenler bulunmaktadır. Peki öğretmenle ilgili bir sorun olduğunda bunu nasıl anlarsınız? Çocuğunuz bunu nasıl yaşar? Bu durumu nasıl yönetmelisiniz?
Okula Olan İlgi Aniden Kaybolursa
Çocuğunuz okula olan ilgisini birdenbire kaybederse bu durumu araştırmakta fayda var. Çocuğunuz geçen yıl başarılı olduğu birçok dersten bu sene korkuyorsa ve tepkili yaklaşıyorsa takip etmeniz gerekmektedir. Okula gitmek istememesi, okuldan hiçbir şekilde bahsetmemesi de bir ipucu olabilir.
Özgüvenine Dair Şaşırtıcı Bir Düşüş Yaşanıyorsa
Çocuğunuzun özgüveninde belirgin şekilde bir düşüş gözlemliyorsanız bu bir sorun olabilir. Özellikle kendini “beceriksiz” ya da “aptal” gibi sıfatlarla nitelemeye başladıysa bunun ardında mutlaka yaşadığı olumsuz bir olay olduğunu unutmamalısınız. Çocuğunuz sınıfta yaşadığı sıkıntıları sınıfta ifade ederek halledemiyor, sınıfta sessiz kalıyor fakat okul dışında size yakınıyorsa bu ipucunu değerlendirebilirsiniz.
Öfke, Sınıf Kontrolünü Kaybetme
Diğer ailelerden ya da sınıfındaki diğer çocuklardan öğretmenin öfkeli olduğuna dair yakınmalar başladıysa, herhangi bir nedenle çocuğunuzun öğretmeni sınıf içinde öfke kontrolünü sağlayamıyor ve çocuklara bağırıyorsa, çocuğunuzdan ya da diğer velilerden bununla ilgili birden fazla olay duyduysanız vakit kaybetmeden öğretmenle görüşmelisiniz.
Sürekli Sessizlik
Çocuğunuz sınıfta sürekli olarak sessiz durmak zorunda kaldıklarını, sınıftaki tüm öğrencilerin aktif olarak katılımlarının olmadığını söylüyorsa bu da öğretmenle ilgili bir problem olduğunun işareti olabilir. Etkili sınıf yönetimine sahip olmayan öğretmenler çocukları sınıf tartışmaları ya da aktif katılımdan uzak tutarak mümkün olduğunca sessizlik tercih eden, sessiz okuma, bireysel çalışma köşelerine ağırlı verirler. Çocukların düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilecekleri sınıf katılımından mahrum bırakırlar.
Ulaşılabilirlik
Öğretmenle iletişime geçtiniz ve size geri dönmediyse bunu düşünmelisiniz. Aradınız size dönmüyor, mesajlarınıza cevap vermiyor ise sizinle iletişime geçmek istemiyor anlamını çıkarabilirsiniz. Öğretmen-veli iletişimi sağlıklı bir okul ortamı için en önemli şartlardan birisidir. Bu durum sürekli hale geldiğinde idareyi haberdar etmelisiniz.
Size Karşı Suçlayıcı İse
Yaşanılan herhangi bir probleme dair öğretmenin yaklaşımı anne-babayı suçlamak, problemin kaynağı anne-babanın davranışlarını eleştirmek ise ve bunu tüm problemler karşısında genelliyorsa; beraber iş birliği içinde çözümlere yanaşmıyor ve tüm çözümü anne-babadan bekliyorsa çocuğunuzun öğretmeniyle ilgili işlerin yolunda gitmediğini düşünebilirsiniz.
Bu Durumda Ne Yapmalısınız?
Öncelikle öğretmen ile birebir görüşüp rahatsızlıklarınızı anlatmalısınız. Öğretmenden sorularınıza cevap alamıyor ya da aldığınız cevaplar sizi tatmin etmiyorsa diğer velilerin aynı durumu yaşayıp yaşamadıklarını öğrenmelisiniz. Öğretmen kişisel olarak bu problemleri sadece sizin çocuğunuzla mı yaşıyor yoksa tüm çocuklar aynı problemleri yaşıyor mu? Tüm veliler öğretmenle görüşme yoluna gidebilir bir sonuç alamıyorsanız okul idaresinden bir çözüm isteyebilirsiniz.
Ayrıca bakınız; Zor Öğretmen İle Başa Çıkmanın Yolları