İlkokul Araştırması Yaparken (İkinci Bölüm)
Çocuğunuz seneye 1. sınıfa başlayacaksa şimdiden okul arayışına girmiş olmalısınız. Özel mi devlet mi kararı verildikten sonra telaşla okullar aranmaya başlamıştır. Okul arayışında beklentilerinize yönelik olarak aklınızda yüzlerce soru vardır. Biraz araştırma yaptıktan sonra elinizde aşağı yukarı bir liste oluşur. İşte bu yazımız tam da bu araştırma noktasıyla ilgili. Okullarla ilgili araştırma nasıl yapılır? Doğru kaynaklara ne şekilde ulaşılır?
En önemli süreç; Okullarla ilgili bilgi toplama süreci
Okullarla ilgili duyduklarınıza kaynaklarını doğrulamadan inanmamanızda fayda var. Bazı okulların bu duyumların efsaneleşmesi sonucu hak etmedikleri bir şöhretleri olduğunuz biliyoruz. Bunun tam aksi olarak da hiç duymadığınız bir okul tamamen sizin beklentilerinizi karşılayan ve değişime uygun bir öğretim modeli uyguluyor olabilir.
Peki doğru ve güvenilir bilgiye nasıl ulaşacağız?
Öncelikle beklentilerinizi belirlemeniz gerekiyor. Beklentiniz akademik başarı odaklı bir okul ise değişen öğretim yöntemlerini uygulayan ve oyun ağırlıklı program izleyen bir okul hakkında ne kadar olumlu yorum yapılırsa yapılsın sizin beklentinizi karşılamayacağı için “size uygun”, “sizin için doğru bir okul” olmayabilir. Burada tırnak içinde olan cümlelere dikkat edelim. Sizin için doğru olmayan ya da size uygun olmayan bir okul çocuğunuz için doğru bir okul olabilir. Bunu unutmamakta fayda var. Bu nedenle sizin beklentilerinizle çocuğunuzun mutluluğunun çakışıyor olması gerekir. Biz mutluluğun her daim önceliğine inanıyoruz ve biliyoruz ki mutluluk başarı getirir. Bir ilkokul için “dışarıda fiziksel etkinliklere çok fazla zaman ayırıyorlar sınıf içinde çok az bulunuyorlar.” yorumu eğer kaynak doğruysa bana göre okulla ilgili şahane bir veri olabiliyorken arkadaşıma göre “ o okulda ders falan yapılmıyormuş çocuk dışarıda ne öğrenecek” verisi olabilir. Bu durumda bahsettiğimiz okul benim listemin ilk sırasına çıkarken arkadaşımın listesinden silinebilir.
En Doğru Yorum Eski Velilerdir
Beklentilerinizi net olarak belirledikten sonra bilgi toplama sürecine sağlıklı bir şekilde geçebilirsiniz. En doğru bilgi kaynağı elbette o okulu deneyimlemiş velilerin yorumlarıdır. Bir okulun bünyesindeki tüm velileri memnun etmesi mümkün değildir bunu da göz ardı etmeden yorumları değerlendirmek gerekir. Eğer bir okulla ilgili 100 olumlu 2 tane de olumsuz yorum varsa bu 2 olumsuz yorumun içeriği oldukça önemlidir. Yorumlarda okulun öğrencisine dair hakaret, ayrımcılık, şiddet, onur kırıcı cezalar ve bunun gibi çocuğu ruhsal olarak olumsuz etkileyecek yorumlar var ise okula görüşmeye gittiğinizde bunu mutlaka araştırmalısınız. Fakat bu 2 olumsuz yorum çocuğa hiçbir şekilde zarar verici tutum ve davranış içermiyor, okul yönetimi ya da okula dair bambaşka durumlara dair ise diğer 98 olumlu yoruma güvenip okulunuza listenizde bir artı verebilirsiniz.
Tanıtım Günlerine Katılın
Size diğer bir tavsiyemiz okulların tanıtım günlerine katılmanız. Hemen hemen her okul artık tanıtım günleri düzenliyor. Bu tanıtım günlerinde okulun eğitim sistemini birebir okulun ekibinden dinliyor, eğitim kadrosunu öğreniyorsunuz. Tanıtım günlerinde eğitim sistemine, kadrosuna ve öğrenci yaklaşımına güvenen okulların oldukça kendilerinden emin ve “eğitimci” olduklarını görebilirsiniz. Öyle ki bazı okullarda sizin aklınızın köşesinden geçmeyen soruları bile sistemlerini anlatırken yanıtladıklarına şahit olabilirsiniz. Çocuğu bir ticari nesne olarak değil her şeyden önce bir “çocuk” olarak değerlendirip, tüm söylemlerinde bunu belirten okullara rahatlıkla bir artı daha ekleyebilirsiniz listede.
Tanıtım Günlerini Avantaja Çevirin
Tanıtım günlerinin bir diğer avantajı da sizin gibi okul arayışında olan anne-babalarla tanışıp fikir alışverişinde bulunmanızı sağlamasıdır. Okullarla ilgili karşılıklı bilgi paylaşımı da ayrı bir deneyim olabilir ve listenizde yer almayan bir okulu diğer velilerden öğrenebilirsiniz.
Son olarak henüz okullar kapanmamışken düşündüğünüz okulu okul saatleri içerisinde ziyaret etmeniz. Okulu birebir yaşıyorken deneyimlenmeniz oldukça ciddi bir veri olacaktır.
Bu yazı ilginizi çekebilir; İlkokul Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler (Üçüncü Bölüm)
Önceki yazımızı okudunuz mu? İlkokul Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler (Birinci Bölüm)