Okul Ararken Cevaplanması Gereken 10 Soru
Okul arayışları son sürat ilerlerken de cevaplandırmanız gereken 10 soruyu sizler için bir araya getirdik. Bu soruları cevaplamak büyük ihtimalle ideal okulunuzu bulmanızı sağlayacaktır.
1. Çocuğum okula hazır mı?
Ne kadar iyi bir öğretmen, ne kadar koşulları olağanüstü kalitede nitelikli bir okul bulursanız bulun bir çocuk ilkokula başlamadan önce buna hazır olmalıdır. Bu hazır oluş durumu sadece zihinsel değil aynı zamanda duygusal olarak da karşılanmalıdır. Buna okul olgunluğu denmektedir.
2. Özel bir ilkokul mu devlet ilkokulu mu?
Bu kararı; bütçeniz, çocuğunuzun öncelikleri ve sizin beklentileriniz doğrusunda vermeniz en ideali.
3. Öğretmen mi yoksa okul mu?
İlkokul 1. sınıf, eğitim hayatında ilk ve en önemli basamak. Bunu da binalar ve sistemlerden çok iyi bir ilkokul öğretmeni diye cevaplayabiliriz.
İlkokulda Okul mu Öğretmen mi?
4. Sınıf mevcutları ideal sayıda mı?
İdeal sınıf mevcudu maksimum 30 kişi olmalı. 30 kişiden fazla olan sınıflarda öğretmenin performansı ister istemez düşecektir. Bu da sınıf başarısını etkileyecektir.
5. Çocuğumla ilgili sağlıklı ve doğru bilgi edinebilecek miyim?
Bazı özel okulların ticari kaygıları çok yüksek olmakta ve aileyle ilişkilerin bozulacağını düşünerek çocuğu olduğundan daha başarılı, daha olumlu davranışlara sahip gösterebilmektedirler. Bu zihniyetteki ticari kurumlardan uzak durmakta fayda var.
6. Seçeceğim okul çocuğumun yeteneklerini ve potansiyelini ortaya çıkarabilecek mi?
Bir çocuğun potansiyelini ortaya çıkarabilmek, çocukla çalışan eğitimcilerin deneyimi ve öğretim sisteminin özgürlüğüyle alakalıdır. Çeşitli öğrenme tiplerini bilen deneyimli bir öğretmen öğrencisini erken yaşta mutlu olacağı alana yönlendirebilir.
7. Çocuğumun zorlandığı alanlarda okul yönlendirme yapıp destek olacak mı?
Bazı özel okullar kayıt öncesi sistemlerinin ne kadar başarılı olduğundan bahsedip, çocuk başarısız olduğunda topu veliye atabilmektedirler. Her sistemde çocukların başarısız olma ihtimalleri var bu tartışılmaz fakat çocuk başarısız olduğunda bu tek taraflı bir sonuç değildir. Bu başarısızlığın altında yatan nedenler nelerdir? Çocuğun sisteme adaptasyonunda bir problem mi oluşmuştur? Evde çalışma teknikleri mi yanlıştır? Bu ve bunun gibi birçok soruya cevap verilmesi gerekmekte bu da ancak okul ve ailenin bir arada çalışmasıyla mümkün olmaktadır. “Bu çocuk başarısız oldu, hemen özel ders aldırın.” bir çözüm değildir. Çözüm, çocuğun başarısızlığının altında yatan nedenleri araştırıp o nedenlere müdahale etmektir.
8. Seçeceğim okulun mezunlarının başarı oranı nedir?
Seçeceğiniz ilkokulun mezunları çoğunlukla hangi okullara devam etmiş öğrenmeniz önemli. Gittikleri okullardaki başarıları genel olarak nedir? Şu andaki sisteme göre gittikleri ortaokulların LGS başarıları sizin için bir kriter olabilir.
9. Seçeceğim okulun eğitimci kadrosu o okulda kaç senedir çalışıyor?(kadro istikrarı)
Bir okulun kadro istikrarı o okulun okul kültürüyle doğru orantılıdır. Okul her sene farklı öğretmenlerle sözleşme yapıyor ve kadrosunu yeniliyorsa bu çocuğunuzun bir sene sonra öğretmen değiştirme ihtimali çok yüksek demektir. Bu da özellikle ilkokul döneminde tavsiye edilen bir değişiklik değildir.
10. Okulun eğitimcilerini sürekli olarak hizmet-içi eğitimlerle destekliyor mu?
Okulun eğitimcilerini maddi-manevi ve mesleki açıdan tatmin etmesi önemli. Bu üç ayağın da bir arada bulunduğu okullarda çalışan öğretmenlerin başarı yüzdeleri oldukça yüksektir. Ancak özel bir ilkokul; en iyi ve farklı özel okul olduğu iddiasıyla yola çıkıp, öğretmenlerine sadece devletin sunduğu maddi imkanları sağlıyor, karşılığında da haftada 40 saat hizmet bekliyor, bunun üzerinde hafta sonları zorunlu olarak hizmet-içi eğitime gelmelerini istiyorsa o okul hangi sistemi uyguluyor olursa olsun kalıcı bir başarı sağlayamaz.